ОСТАННІ НОВИНИ

Баба з воза – коням легше. Що чекає на львів’ян з їхнім сміттям найближчим часом

Катерина РОДАК, Львівський портал

|

На наступному пленарному засіданні Львівської міської ради, що відбудеться 29 червня, міським обранцям запропонують безпрецедентну ухвалу, над якою зараз трудиться увесь юридичний департамент Львівської мерії. Цією анонсованою ухвалою депутати делегують Львівській ОДА повноваження управлінням сміття Львова, а це означає, що такий величезний ресурс, як відходи, втече з рук міських чиновників та мера Львова і стане зоною відповідальності обласної влади.

З огляду на резонанс довкола цього питання Львівський портал пояснює, яким чином і хто керуватиме львівськими відходами, які плани на сміття має область і чи зрештою віддадуть непотріб з львівських смітників обласній владі  міські обранці.

Яка доля львівського сміття і чи буде в історії крапка

Пропозицію віддати керування львівськими ТПВ облдержадміністрації губернатор Львівщини озвучив 22 червня під час брифінгу. Тоді він зауважив, що у міської влади є 30 днів, аби надати офіційну відповідь, проте він надіється на більш швидку реакцію. І не прогадав…Уже сьогодні зранку, 23 червня, мер Львова Андрій Садовий алярмом зібрав у себе голів депутатських фракцій, щоб «винюхати» їхні позиції стосовно, як він це окреслив, «ультиматуму намісника Президента». Як дізнався Львівський портал, під час цієї наради ні міський голова Львова, ні представники фракції «Самопоміч» чіткої позиції з цього приводу не висловили. Незважаючи на це, о 12.30 год. перед десятками телекамер Андрій Садовий офіційно повідомив, що пристає на пропозицію голови Львівської ОДА. Аргументував він це тим, що, мовляв, не має іншого виходу, використавши при цьому декілька «козирних» метафор:

«У древні віки ворожі сили брали в облогу наше місто, коли залишали людей без їжі, без води, коли ставили місто на межу виживання, коли місто могло опинитися в епідеміях та хворобах. Тоді був вибір: чи місто буде спалене, чи воно буде зруйноване, чи потрібно просто заплатити кошти і відкупитися. Але це були древні часи. У новітній історії ми маємо унікальний приклад, коли намісник Президента озвучує пропозицію, ультиматум, що місто має заплатити кошти, щоб уникнути подальшої блокади, яка може привести до великих загроз, епідемій і хвороб. Це не є ультиматум Садовому – це є ультиматум громаді міста Львова. Я переконаний, що у цій ситуації ми повинні прийняти цю пропозицію, ми повинні заплатити кошти, ми повинні мати можливість нормально жити і розвиватися тому, що наше завдання – зберегти людей. Я сьогодні мав розмову з керівниками фракцій міської ради, ми домовилися, що на наступному пленарному засіданні, яке відбудеться у четвер, ми підготуємо відповідні рішення, юридичний департамент  отримав відповідну вказівку і ми проголосуємо на сесії за рішення, яке від нас вимагає намісник Президента. Це такий новий етап в історії нашого міста».

Окрім того, мер Львова Андрій Садовий  вирішив принагідно перекласти з хворої голови на здорову одну з найбільших проблем міста  – Грибовицький полігон.

«Якщо вони хочуть забрати весь комплекс управління,то маємося на увазі і вивезення відходів, і рекультивація. Бо це все поєднані речі», – вважає мер Львова.

Своєю чергою голова Львівської ОДА у коментарі Львівському порталу зазначив, що займатися рекультивацією полігону має міська влада. На питання, чи готовий він взяти на себе відповідальність за рекультивацію сміттєзвалища, губернатор області відповів:

«Хай тоді міський голова віддасть в управління нам все місто Львів, і тоді буде зрозуміла його позиція. Люди обирали міського голову, надавши йому відповідні повноваження і поклавши на нього відповідні надії. Я звернувся не для того, щоб виконувати якісь речі, для яких обирають люди міську владу, а я звернувся до міського голови для того, щоб врятувати  мешканців міста Львова, які стали заручниками політичних амбіцій. Тобто в мене немає амбіцій керувати містом Львів, я хочу, щоб мешканці Львова не мали клопотів у зв’язку з безгосподарністю та бездіяльністю», – повідомив він.

Власне що саме готова взяти під свою відповідальність Львівська ОДА, йдеться в офіційному листі від Олега Синютки Андрію Садовому, що має в розпорядженні Львівський портал. Відтак, ЛОДА після ухвалення відповідного рішення, зобов’язується:

  • До 20 днів очистити сміттєві майданчики від перенакопичення та повернути вивіз ТПВ у стабільне русло на постійній основі;
  • Забезпечити стабільний вивіз ТПВ впродовж усього часу дії делегування повноважень;
  • Відновити систему сортування сміття, втрачену через безгосподарність та удосконалити її;
  • Припинити перерозподіл ринку вивезення ТПВ та повернути перевізників, які стабільно забезпечували вивіз ТПВ;
  • Ввести в експлуатацію в 2019 році комплекс по переробці ТПВ.

Щодо сміттєпереробного заводу, який має запрацювати у 2019 році, Олег Синютка, пояснив, що мова йде про завод у межах Львівської області, на будівництво якого проводився обласний конкурс і сьогодні проводяться громадські обговорення.

А от щодо анонсованого заводу на території ТЕЦ-2 у Львові (вул.Пластова), то мер Львова поки що не відступає від ідеї реалізації цього проекту.

«Ця пропозиція (делегація повноважень по сміттю-ред.) озвучена на чіткий термін – до початку президентських виборів – на два роки, але місто має жити і через 10 років. Подібні комплекси, які є в ЄС, будуються 4-6 років у повному об’ємі. Мені важливо, щоб зняли облогу з міста. Це штучно створена проблема, яка силами держави вирішується за день», – заявив журналістам Андрій Садовий.

Варто зазначити, що сміття зі Львова сьогодні вже почали терміново вивозити за результатами засідання Державної комісії ТЕБ і НС на сміттєзвалища області. За попередніми прогнозами, залучати полігони інших областей не виникне необхідності.

А от щодо подальшого вивезення ТПВ зі Львова протягом двох років, то Олег Синютка запевняє, що відходи почнуть нарешті обліковувати. Відтак, цифра “500-600 тонн” в день або підтвердиться, або спростується.

«Однозначно, все сміття, яке буде йти зі Львова, буде йти виключно через вагу. Це вже було, і те, що ця система була зламана, тільки це було зроблено для того, щоб в місті проводилося розкрадання грошей львів’ян. Тому буде відновлено облік і громадський контроль над вивозом», – сказав губернатор області.

Хто віддасть сміття, а хто ні

Майже усі депутатські фракції Львівської міської ради готові проголосувати «за» ухвалу щодо передачі повноважень управління сміттям Львова Львівській облдержадміністрації. Про це Львівському порталу повідомили керівники фракцій.

Так, керівник фракції УКРОП Ігор Телішевський запевняє, що депутати, які представляють партію, підтримають це рішення.

«Я вважаю, що це капітуляція Андрія Івановича. Звичайно, що наша фракція буде підтримувати це рішення, оскільки міський голова  показує, що не може справитися з цією проблемою.  І те, що є пропозиція від Олега Синютки справді взяти всю відповідальність на себе і справді показати, як треба над цим працювати, я вважаю, що наша фракція це підтримає. Будь-які кошти, що будуть витрачатися на вивіз сміття, звичайно, що ми будемо голосувати. Звичайно, що ОДА має робити все прозоро, і ми вимагатимемо від них звіти.  Але позиція ця є правильна», – зазначив кореспонденту Львівського порталу депутат.

Також він розповів, що під час наради із головами фракцій перед офіційним брифінгом Андрій Садовий не озвучував своєї позиції з цього питання:

«Сьогодні під час обговорення представників фракцій, представники «Самопомочі» не сказали однозначно, чи вони «за», чи «проти». І Андрій Іванович до останнього не казав, яка його позиція».

Водночас депутати з фракції «Громадянська позиція» також готові віддати свої голоси за передачу львівського сміття під відповідальність області.

«Міський голова питався нас думки, як голів фракцій. Практично всі погодилися. Це питання Львів сам не вирішить. Це питання спільне: Львова і області. Львів буде докладатися фінансово і організаційно.  Це питання органами місцевого самоврядування не вирішене ніде», – прокоментував голова фракції Юрій Кужелюк.

У «Свободи» стосовно цього рішення є декотрі фінансові зауваження, проте, незважаючи на це, депутати фракції рішення готові проголосувати.

«Якщо буде виноситися рішення на сесію міської ради, щоб передати повноваження по вивозу ТПВ Львівській ОДА, якщо ми будемо розуміти аргументацію коштів,  про які попередньо сказав Олег Синютка, я думаю, що ми таке рішення будемо підтримувати. Була названа сира цифра, і нам цікаво,  що закладалося у ці цифри», – зазначив керівник фракції Маркіян Лопачак і додав:

«Вважаю це конструктивним вирішенням ситуації. Якщо міський голова разом зі своєю командою не може самостійно вирішити цього питання, якщо пропозиція від голови ОДА, який бачить, що він може вивезти, тут однозначно це сприймається нами позитивно».

Фракція «Народний контроль» у Львівській міській раді також підтримає ухвалу щодо передачі сміттєвих повноважень Львівській ОДА.

«Ми будемо підтримувати позицію чи пропозицію голови ОДА. Головне питання  – безпека львів’ян, і якщо обласна адміністрація бере на себе зобов’язання постійно, системно вивозити сміття зі Львова, не допускаючи тих проблем, які є сьогодні, то фракція «Народний контроль» буде голосувати усі необхідні для цього рішення», – зазначив голова фракції Валерій Веремчук.

На його переконання, таке рішення дасть можливість зекономити у тому числі бюджетні кошти міста Львова.

«Я думаю, що витрати на вивезення сміття в область будуть в рази менше ніж те, що витратило місто за цей рік. А це, я нагадую, понад 300 мільйонів гривень додаткових бюджетних витрат. Але сміття возилося всією Україною: і до Миколаєва доїжджало, і до Донецької області. Якщо логічно думати, то відстані області в рази менші, тому це дасть можливість зекономити на вивезенні сміття сотні мільйонів гривень», – зазначив депутат.

Петро Адамик, голова фракції БПП “Солідарність” також висловив солідарність зі своїми колегами.

“Насправді, можу лише вітати позицію міського голови Львова, який таки погодився передати повноваження по вивезенню сміття в місті обласній адміністрації.
Це перший крок до вирішення сміттєвої кризи. Депутатам міської ради при ухваленні угоди, треба переконатись, що ця передача повноважень до ОДА зробить питання вивезення та утилізації сміття прозорим та зрозумілим і для депутатів, і для громадськості. Адже ми не можемо витрачати сотні мільйонів гривень громади, не розуміючи чітко, на що йдуть ці гроші. Переконаний, що всі фракції міської ради підтримають таке рішення вже на наступній сесії”, – вважає він.

Своєю чергою фракція «Самопомочі» з офіційною позицією щодо питання делегування повноважень управління сміття ще не визначилась. За словами голови фракції Андрія Шевціва, про своє рішення представники «Самопомочі» повідомлять після засідання фракції.

«У нас буде засідання фракції, де ми будемо це обговорювати. Ми всіх повідомимо про наше рішення. Коли буде засідання? Можливо, сьогодні, можливо, завтра. У нас фактично усі депутати є напрямку роботи по вирішенню питання  з вивозом відходів і з роботою з громадськістю», – повідомив депутат.

Відкриті питання

Поки у мерії активно готують ухвалу  про передачу сміттєвих проблем на область, без відповіді залишається ще низка питань. Зокрема, що буде далі з «сміттєвим» департаментом, який нещодавно створили у міській раді ЛМР? Яка доля чекає пресувальну станцію на Рясне, яку місто хотіло викупити за 27 мільйонів? Яка подальша доля 97 мільйонів, які місто передбачило на сміттєсортувальні  лінії у Львові? Хто таки візьметься і рекультивує полігон у Грибовичах? І це ще не все, що доведеться пережити львів’янам. Отож, «сміттєва» казка, здається не завершилась.

Далі буде…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *