ОСТАННІ НОВИНИ

Ноу-хау освіти у Львові: комусь фінансування, а комусь - дірка від бублика?

Катерина РОДАК, Львівський портал

|

Для львівських приватних садочків та шкіл запроваджують систему фінансової підтримки коштами міського бюджету. Ця практика поширена у європейських державах, і одна з її цілей – заохочення приватників відкривати більше таких навчальних закладів. У Львові 6 квітня депутати прийняли Програму надання фінансової підтримки дошкільним та загальноосвітнім навчальним закладам приватної форми власності. Ця програма передбачає більше 4 мільйонів гривень на розподіл між приватними освітніми закладами на необхідні для школярам потреби.

Водночас таке рішення міськради зубрило частину батьків, чиї діти навчаються у комунальних школах міста. Мовляв, у державних школах у батьків вимагають побори, а в цей час міська рада займається фінансуванням приватного бізнесу. Львівський портал вирішив дізнатися, яким чином у Львові будуть впроваджувати європейську ініціативу і які є застереження та «але» цієї міні-реформи  у нашому місті.

Як фінансуватимуть приватні школи?

Згідно із документом, який погодила міська рада Львова, 4 млн 628 тис. грн у 2017 році будуть розподілені між приватними НЗ міста. У залежності від кількості учнів сума фінансування коливатиметься.

«Загалом держава гарантує надання освіти усім громадянам. Є державний стандарт у загальній середній освіті, якого повинні дотримуватися, як школи комунальної власності, так і приватної. Тому, якщо держава забезпечує комунальні школи підручниками, документами про освіту, пільговим категоріям безкоштовне харчування, то і діти, що навчаються у приватних школах, мають теж це отримувати, щоб не було нерівності. Саме для того, щоб ці прогалини трохи заповнити, була прийнята Програма підтримки приватних навчальних закладів з міського бюджету. Програма передбачає дофінансування у розмірах до 30% від вартості утримання дитини у школі чи садочку комунальної форми власності. Ці кошти повинні бути спрямовані на виконання вимог основного компонента. Це може бути придбання посібників, документів на освіту,  забезпечення безкоштовного харчування дітям учасників АТО  чи покращення матеріально-технічної бази», – розповіла Львівському порталу керівник управління освіти Львівської міськради Зоряна Довганик.

За її словами, для участі у цій програмі можуть подаватися навчальні заклади, які мають ліцензії на ведення освітньої діяльності, які зареєстровані в мережі управління освіти.

«Такі школи і садочки, що вже подалися, були розглянуті на комісії, і всім була надана можливість фінансової підтримки. Кошти будуть надходити на рахунок навчального закладу пропорційно щомісяця», – зазначила посадовиця.

Щодо контролю використання грошей, то від шкіл та садків вимагатимуть щомісячний та щоквартальний звіт.

Водночас депутат міської ради Львова та член депутатської гуманітарної комісії Ігор Дякович зазначив Львівському порталу, що під час підготовки цього рішення розглядалися і інші можливості фінансування приватних закладів освіти.

«Фінансування приватних шкіл – це, в принципі, логічно, тому що це є фінансування навчання дітей. З іншої сторони – це фінансування приватного бізнесу. І люди повстали, мовляв, наші комунальні школи недофінансовуються, а ми ще приватників будемо фінансувати. Наша позиція була дуже проста – це ваучерне фінансування. Тобто дитина отримує ваучер на навчання – 12 чи 13 тисяч на рік, і вона йде з тим ваучером у ту школу,  у яку вона хоче: приватну, комунальну, будь-яку. Таким чином воно мало би бути найбільш прозорим. Там вже немає ніяких відкатів та інших речей», – розповів міський обранець.

Однією рукою даємо, іншою забираємо?

Після ухвалення рішення про дофінансування приватних шкіл та садочків у багатьох батьків, чиї діти ходять у заклади освіти держаної форми власності, виникли, здавалося б, логічні запитання: чому б спочатку не довести до нормального ладу комунальні школи, а потім займатися приватними? Або ж чому батьки мають власним коштом у комунальних школах ремонтувати вікна та парти, коли ці ж самі суми отримують приватники як дофінансування?

Активістка ГО «Батьківська рада Львівщини» Галина Мельник  переконує, що фінансування приватних закладів освіти  – несправедливе рішення стосовно комунальних шкіл та садків. Водночас вона піддає сумнівам законність відповідної ухвали.

«Ми проаналізували звернення батьків і прийшли до висновку, що ця ухвала від 6 квітня 2017 року  не відповідає нормам чинного законодавства. Тому що згідно Конституції України, держава забезпечує рівний доступ до безоплатної освіти у комунальних і державних навчальних закладах», – розповіла вона.

«Якщо ухвалою виділяються кошти з бюджету для закупівлі сучасного обладнання у приватні навчальні заклади, у більшості комунальних закладів батьки скидаються грошима, щоб відремонтувати туалети, побіліти стіни чи навести інший порядок», – додає громадська активістка.

Своєю чергою і міський голова Львова, і міське управління освіти стоять на своєму: виділяти кошти приватникам  – це гарна практика.

«Держава не повністю виконує свою функцію. За кордоном приватні навчальні заклади дофінансовуються у значно більшій частці, ніж це буде у Львові. Кошти передбачаються відповідно до кількості учнів. У людей, які віддають дитину у приватну школу, можуть бути різні причини, і не завжди це той фактор, що батьки можуть заплатити за навчання. Можливо, цій дитині комфортніше навчатися у меншому колективі чи здоров’я дитини потребує особливих умов», – переконує Зоряна Довганик.

«Наше завдання – працювати і допомагати, і якщо хтось не готовий – то допомогти, бо прийняли рішення допомагати всім навчальним закладам приватної форми навчання. Ті діти, які там вчаться, не винні, що директор неправильно організував роботу. Дитина, яка навчається в школі, чи яка є в садочку, повинна мати фінансову підтримку, незалежно, чи це приватний, чи державний заклад. На кожну дитину має йти певна сума, а вже батьки визначають, куди віддати дитину. Нам вигідно, щоб було більше приватних шкіл і садочків, бо так ми не маємо такого фінансового навантаження», – вважає міський голова Львова Андрій Садовий.

Для чого це приватникам?

У країнах, де вже роками практикуються дофінансування приватного освітнього сектору, це зазвичай робиться з метою підтримки та розповсюдження саме такої форми власності шкіл та садків. У Нідерландах, до прикладу, 75% шкіл – приватні. Державній та міській владі вигідніше дофінансовувати приватні заклади освіти, ніж вкладати значно більші кошти на потреби комунальних шкіл та садків. У Львові поки що про приватизацію закладів освіти не йдеться, а кошти, за словами керівників приватних НЗ, використовуватимуться виключно на ті потреби учнів, що прописані в ухвалі.

Так, директор однієї з приватних шкіл міста, де навчання вартує 900 гривень в місяць, Ольга Щербан розповідає, що використає передбачені містом кошти на оплату відпускних для вчителів.

«Я запланувала другу частину відпускних за рахунок цих коштів. Тоді  я зможу витратити з нашого приватного рахунку на ремонт школи більше коштів», – зазначила директорка школи.

Окрім того, частина з тих коштів в цій школі піде на компенсацію безоплатного харчування для дітей бійців АТО.

Натомість мати двох учнів іншої приватної школи Марія Грицин розповіла Львівському порталу, що в їхньому навчальному закладі діти забезпечені усім з голови до ніг.

«Я задоволена умовами навчання у школі. Повністю є забезпечення, враховуючи альбоми, фарби, олівці, щоденники тощо. Єдине, що від нас треба – це ручка для письма і рюкзак. Харчування там –  повноцінний обід. Це входить у вартість навчання, що становить для однієї дитини 3900 грн на місяць», – розповіла мати двох учнів.

Цікаво, що 16 червня на засіданні виконавчого комітету Львівської міськради мали затвердити перелік приватних шкіл та садочків, яким надаватиметься підтримка від міста. У цей перелік увійшло близько 10 навчальних закладів, проте інша частина приватних установ поняття не мала, що у Львові існує відповідна програма фінансування.

«Я спілкувався з трьома керівниками приватних закладів. Вони повідомили, що їм навіть не повідомили про те, що є така ухвала і що можна подаватися на фінансування. Відповідно, виникає дуже багато питань, як вони взагалі це все робили і як вибирали ті школи, які будуть фінансуватися», – стверджує депутат Ігор Дякович.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *