ОСТАННІ НОВИНИ

Річниця трагедії, яка змінила все. Чому винні у загибелі людей в завалах сміття досі не покарані?

Катерина РОДАК, Львівський портал

|

30 травня 2016 року – точка неповернення, дата, яка змінила сотні людей, яка жорстоко забрала життя чотирьох чоловіків. Саме цього дня минулого року сталася катастрофа, яку згодом назвали Грибовицькою трагедією. Це сталося неочікувано, адже за декілька годин до обвалу ЗМІ повідомляли, що пожежу на сміттєзвалищі нарешті приборкали. Проте бомба сповільненої дії таки «вибухнула», засмоктавши у сміттєві завали людські життя.

Сьогодні минає рік з дня страшної трагедії. За цей рік Грибовицьке сміттєзвалище нарешті закрили, за цей рік люди почали по-інакшому сприймати проблему сміття, активізувалися розмови про будівництво сміттєпереробного заводу. Водночас сміття не перестало бути ресурсом політичних ігор, «чорного» прибутку, а головне – за цей рік жодна людина не понесла покарання за жахливі людські жертви.

Андрій Вненкевич, Юрій Рудий та Богдан Юнко

 

Ми запитали у дотичних до цієї справи посадовців та активістів, чому, на їхню думку, ніхто не несе відповідальності за те, що сталося 30 травня 2016 року?

Гембальський Іван, начальник 17 державної пожежно-рятувальної частини Жовкви ГУ ДСНС у Львівській області:

«Це все має дійти до кінця. Не один том справи написано, 700 чоловік допитано. Ми мусимо дійти до логічного завершення. І буде прийняте судом рішення по тих людях, що дійсно винні.

Я був 29 травня на полігоні: ми гасили пожежу… 30 травня на моє місце заступили хлопці, які загинули. Коли стався нещасний випадок, почались пошукові роботи. Коли я прибув на місце, там були організовані ескалатори, трактори, і вже хлопці починали по периметру ходити, кричали… Пробивали мобільний зв’язок, шукали з собаками… Потім було прийняте рішення брати важку техніку і копати, бо вручну нічого не вийшло…

Ми на роботі проводимо так само часу, як із сім’єю. Це було те саме, як ніби чоловік пішов зі сім’ї. А тут не один, а аж троє від нас пішло. Ви собі можете, уявити? Надія була, що вони десь в якихось тунелях, що є живі, але надії не підтвердились…»

Ігор Муравський, депутат Жовківської районної ради:

«За рік часу повинно було бути зрушення у цій справі, і ті перші особи, які відповідали за перешарування Грибовицького сміттєзвалища, повинні були понести відповідальність. Наразі ми бачимо, що справа затягується. Це вказує або на некомпетентність нашої прокуратури і органів слідства, або спеціально затягують, щоб з часом це «прикрити».

Однозначно винні будуть покарані. Доказів є аж забагато! Шкода, що в нас в країні так слабенько працюють органи. Ми можемо це порівняти з розстрілом Майдану – досі ніхто не покараний.

Це вина безпосередньо керівників у Львівській міській раді. Є керівник – Андрій Іванович Садовий: він мусив знати, що робиться на полігоні. Безпосередньо «під ним» був Голець і решта директорів. Вони всі мали знати, що коїться на сміттєзвалищі».

Андрій Садовий, міський голова Львова:

«З точки зору покарань, це не є компетенція органів місцевого самоврядування, тим займаються державні органи влади. Я не є переконаний, що у сьогоднішньому часі буде політична воля знайти тих, хто підпалив полігон, і покарати винних. Я думаю, що ця справа буде вибудовуватися таким чином, щоб використовувати її для політичного тиску. Я би хотів знати, хто винен, і мати усю інформацію.

Ми спілкуємось з сім’ями, які зазнали найбільшої втрати, які втратили своїх годувальників. Завдання міста – максимально допомагати, що ми і робимо. Ми прийняли весь необхідний комплекс заходів – це матеріальна підтримка, допомогли з квартирами, діти будуть мати стипендії до отримання повноліття. Це – наш обов’язок. Останній раз ми з ними зустрічались минулого тижня, мали розмову. Я їх підтримую і максимально буду підтримувати всім, чим зможу».

Ігор Зінкевич, депутат Львівської міської ради, громадський активіст:

«Коли міський голова говорить на сесії, що «області не хочуть мене слухати», я йому в лице неодноразово казав: «Люди не вірять вам, не вірять тому, що жодна людина не покарана за те, що сталася така трагедія». Реально загинули люди, і таке враження, що їх хочуть забути. Я особисто не збираюся забувати, і ми це питання піднімаємо неодноразово. Андрій Вненкевич – це людина, яка дуже багато зробила, скільки ми з ним від’їздили на це сміттєзвалище, скільки ми боролися з інфільтратами. І його немає зараз…

Коли ми згадуємо це на сесії міськради, максимум, що говориться, це «вічна йому пам’ять». А хто довів до такого сміттєзвалище? За рік часу жодних рішень, в принципі, не прийнято. Комусь це дуже вигідно. Я особисто вважаю, що це дуже серйозно «кришується», як у старі добрі часи».

Олександр Русецький, перший заступник прокурора Львівської області:

«Продовжується розслідування щодо службових осіб Львівської міської ради, і це розслідується Тернопільською прокуратурою. Складність провадження, велика кількість експертиз зумовлює тривалість досудового розслідування. Судові засідання відкладалися з тих чи інших підстав. Кількість свідків є значною. Можу припустити, що у цьому році ми зможемо отримати рішення суду».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *