ОСТАННІ НОВИНИ

Енергоощадна афера на Львівщині: як не потрапити на гачок шахраїв

Андрій КОТЕНСЬКИЙ, Львівський портал

|

На Львівщині набирає популярності новий вид шахрайства, коли «липові агенти» їздять селами та пропонують людям впровадження енергоефективних ресурсів зі знижкою до 70%. Зважаючи на подорожчання вартості електроенергії та газу, легенда шахраїв спрацьовує на відмінно.

Виглядає обман таким чином: до дверей вашого додому навідується молодий агент (привітний хлопець чи дівчина), який зі «щирою» посмішкою попросить кілька хвилин вашої уваги. Для того, щоби в процесі розмови повідомити, що ви маєте право отримати відшкодування до 70% коштів за впровадження енергоощадних засобів у вашому будинку. Саме ж погашення кредиту буцімто відбувається за рахунок програми і коштів ЄБРР.

У процесі розмови виявляється, що для відшкодування потрібен енергетичний паспорт будинку, якого, як відомо, в Україні до 2009 року ніде не вимагали, а зараз можуть мати лише новозбудовані будівлі. Відтак у господарів підводять до «вибору»: або випровадити агента і залишитися без змоги «відшкодування» значних коштів, або провести оцінку енергоефективності будинку у «акредитованій» страховій компанії. І саме в цей момент більшість жителів Львівщини робить хибний вибір і пристають на шахрайську пропозицію.

За 100 гривень ви отримуєте сертифікат, а насправді звичайний рекламний буклет, у якому на зворотному боці зазначена фіктивна страхова компанія, її місце знаходження у Львові та навіть телефон. У нашому випадку шахраї прикидалися агентами страхової компанії «ВОНА», або СК «WONA», яку «зареєстровано» у Львові на вулиці Кримській, 28. За словами агента, один сертифікат покриває лише 50 м. кв. площі будинку. Якщо помешкання більше, то необхідно брати два, а то й три «сертифікати» відразу. Після того, як рекламні буклети підписано, вас запевняють, що за два-три тижні до вашого дому навідається бригада з оцінки енергетичної ефективності, яка й оформить енергетичний паспорт будинку. Після цього ви «зможете» у будь-якому магазині взяти квитанцію на засоби енергозбереження із копією паспорта та енергетичного паспорту будинку та з’явитися у банк «Львів», де вам погасять до 70% коштів за рахунок програми ЄБРР.

Час йде, шахраї змінюють село за селом, а ошуканим людям на руках залишається лише рекламний буклет «Нацiональна програма енергозбереження»…

«Одразу, коли розпакувала буклет, у мене закралися сумніви, що нас ошукали. Прочитала багато гарного тексту про енергозбереження в Україні, та не знайшла жодної згадки про програму ЄБРР та банк «Львів». У цій брошурі також жодним чином не згадувалася роль страхової компанії «ВОНА». Зрозуміла, що це схоже на аферу, але лише після трьох тижнів очікування пересвідчилася, що нас таки «розвели» на гроші. Спробувала зателефонувати за номером телефону, який залишив агент, гудки йшли, однак ніхто не відповідав…», – про це у коментарі Львівському порталу повідомила ошукана мешканка Жовківського району Віра К.

Як з’ясувалося, станом на сьогодні жодної спільної програми банку «Львів» та ЄБРР в частині відшкодування  коштів за впровадження енергоощадних заходів немає. Людей ввели в оману. Про це у коментарі Львівському порталу розповів начальник управління роздрібного бізнесу банку ПАТ АКБ «Львів» В’ячеслав Кокошко.

«Ані працівники банку «Львів», ані представники страхових компаній, з якими ми співпрацюємо, не могли їздити районами області і пропонувати таке людям, оскільки програм на впровадження засобів енергозбереження в банку «Львів» за рахунок коштів Європейського банку реконструкції та розвитку не існує. Також ми не співпрацюємо із страховою компанією «ВОНА» та й взагалі – вперше про таку чуємо», – повідомив В’ячеслав Кокошко.

За його словами, дійсно існують різні державні програми підтримки енергоефективних заходів шляхом здешевлення кредитів, однак кожна із цих програм має свої умови та розміри підтримки… Для прикладу, Програма енергозбереження для населення Львівщини на 2017 – 2020 роки передбачає компенсацію відсотків по кредиту від 5 до 20% річних залежно від району області, де проживають позичальники.

«Для мешканців міста Львова додатково передбачено відшкодування тіла кредиту у розмірі до 15% від максимального розміру основної суми (тіла) кредиту, але не більше 50 тис. грн. згідно Програми відшкодування частини кредитів, отриманих фізичними особами на впровадження заходів з енергозбереження, реконструкції і модернізації житлових квартир та малоквартирних будинків у м. Львові на 2017 – 2020 роки (програма «Енергоефективна оселя» – ред.)», – уточнив Вячеслав Кокошко.

Крім цього, в банку «Львів» наголосили, що існують різні програми, котрі дають можливість здешевити вартість кредитування та/або отримати відшкодування частини основної суми кредиту, але в жодному разі ця сума не сягатиме 70%. Крім цього, для отримання кредиту потрібен не енергетичний паспорт будинку, а чіткий перелік документів: паспорт, ідентифікаційний код, довідка про доходи за останні 6 місяців з місця праці, згода дружини/чоловіка позичальника на отримання кредиту, рахунок-фактура або договір купівлі-продажу на енергозберігаючі товари, установчі документи продавця енергозберігаючих товарів тощо.

Тобто для будь-яких відшкодувань існує чіткий перелік необхідних документів, і енергетичний паспорт цьому не зарадить. Невідомі, прикриваючись ім’ям банку «Львів», вводять людей в оману.

Як діяти у подібних ситуаціях людям, ми попросили роз’яснити юриста Тетяну Кочірко.

«Щоб не потрапити у шахрайські тенета, перш за все потрібно попросити документи, що підтверджують особу (посвідчення) агента, а також копії документів, на основі яких проводяться подібні «акції». Вони мають бути завірені печатками керівництва як страхової компанії, так і банку, який погодився давати таке відшкодування. Водночас у цій історії вже насторожує факт розрахунку готівкою із рук у руки. Якщо агенти дійсно співпрацюють із банком, то й розрахунки будуть здійснюватися через офіційні платіжні системи установ», – про це у коментарі Львівському порталу повідомила юрист Тетяна Кочірко.

За її словами, проводити будь-які усні домовленості із невідомими людьми і передавати комусь кошти за обіцяні послуги є в наш час неприпустимим.

«У подібних ситуаціях рекомендується укладати виключно письмовий договір, де мають бути зазначені чіткі обов’язки та права сторін, а головне усі дані на агента та фірму, що зобов’язується надавати послуги. В подальшому у разі не виконання умов договору ви зможете захистити свої права у суді, а відтак притягувати шахраїв до відповідальності», – повідомила Т. Кочірко.

Вона також закликає людей не приймати поспішних рішень і не погоджуватися на пропозиції відразу. Варто попросити копії документів для вивчення, зокрема зразок договору, і пересвідчитись у правдивості програми. Якщо ця програма дійсно працює, то до неї можна повернутися у будь-який зручний для вас час.

«Якщо вас вже ошукали, то ви обов’язково маєте написати заяву у поліцію і зафіксувати цей акт, аби правоохоронці відкрили кримінальне провадження і почали досудове розслідування. Одиничний випадок на суму 100 гривень сам по собі може «зійти із рук». Але коли справи потерпілих об’єднають, то масштаби подібних шахрайських схем можуть сягати значних розмірів. А відтак відповідальність теж зростатиме. Якщо постраждало багато осіб, то зловмисникам не відбутися штрафом, і їм загрожуватиме обмеження волі. В залежності від кваліфікації злочину можна навіть «загриміти» за ґрати на 12 років із конфіскацією майна», – зауважила юрист.

На жаль, ми не змогли почути відповідей на питання, які програми із енергозбереження дійсно пропонує держава. Усі наші дзвінки до директора департаменту паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження Львівської ОДА Михайла Мельника були проігноровані…

Тим часом, за даними Моторного (транспортного) страхового бюро України, ліцензію Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «ВОНА» анульовано! СК «ВОНА» не має дозволу на провадження страхової діяльності у зв’язку з позбавленням статусу асоційованого члена МТСБУ ще від 19 травня 2015 року.

Львівський портал також спробував зв’язатися із «страховиками», які ходять селами і пропонують неіснуючі послуги.

Ми зателефонували за контактним номером зі сайту СК «WONA» (головний офіс компанії знаходиться за адресою: Львів, вул. Кримська, 28, каб. 501), представился клієнтами, яких було «застраховано» шість тижнів тому (у селі Крехів Жовківського району), та запитали, чому їхні представники, що мали за два тижні приїхати виготовляти енергетичний паспорт будинку, досі не приїхали?

За стаціонарним номером телефону нам підтвердили інформацію, що ми зателефонували у офіс СК «ВО́НА». Дівчина люб’язно взялася заспокоювати, що на руки мали залишити журнал із номером телефону. Але, на жаль, їй достеменно невідомо, коли підрядник приїде чи зателефонує, щоб зробити оцінку енергоефективності будинку.

Далі справа знову розвалилася, бо за номером телефону, вказаному на брошурі, ніхто не відповідає. Ми знову перетелефонували у головний офіс і почули продовження історії, де нас вже перепитали, чи маємо ми на руках договір страхування? У відповідь ми повідомили, що домовлялися в усній формі на відшкодування коштів за програмою енергозбереження через послуги СК «ВОНА». Та знову пригадали їхню легенду про банк «Львів» та кошти ЄБРР. Тоді жінка на проводі запевнила, що нам обов’язково зроблять енергоаудит будинку, але коли саме це станеться, таки невідомо, але нам особисто перетелефонують. І для цього ми залишили усі контакти повторно.

На запитання журналіста Львівського порталу, яким чином СК «ВОНА» буде проводити страхування, якщо МТСБУ позбавило компанію ліцензії на надання таких послуг, і чи не видається їм, що це афера, представник страховиків зазначила: «Програма діє. Енергоаудит будинку проводитиме фірма «ЮМК», з якою вони співпрацюють».

На жаль, будь-які дані на фірму «ЮМК» (чи то UMK), яка б проводила аналіз енергоефективності будівлі та оцінювала ефективність використання паливно-енергетичних ресурсів, у базі даних підприємств України також відсутні.

Цього ж дня нам знову зателефонували зі СК «ВОНА» і повідомили, що у нашому випадку ніхто не приїхав, бо склалася велика черга з клієнтів, які очікують на виготовлення енергоефективного паспорту будинку. Також у процесі розмови виявилося, що співпраця ведеться вже не з банком «Львів», а з «Ощадбанком». Також стало відомо, що компенсує затрати на енергоощадність не ЄБРР, а держава. У той же час СК «ВОНА» лише скеровує у потрібне русло клієнтів….

«Ми позбавлені ліцензії на виготовлення автоцивілки, тому страхівки (по автоцивілці) виписуємо від імені нашого партнера у Івано-Франківську – СК «Галицька». Ми дійсно вийшли із МТСБУ, бо нам це було невигідно… 70% компенсації на затрати по енергоефективності – це не вигадка, але її можна отримати лише по стабілізаторах… Усі інші види відшкодування на утеплення фасадів, чи заміну вікон відбуваються на рівні 15-30%», – повідомив представник СК «ВОНА», який назвався Василем.

На наше питання, чи не розглядаєте ви цю ситуацію, як аферу в масштабах області, Василь відповів: «Якщо ви називаєте це аферою, то я можу вас розчарувати, бо вона діє і у Волинській, Тернопільські та Івано-Франківській областях».

Бачимо, що тепер страховики можуть вийти сухими із води, бо люди оплачують послуги страхових агентів, які скеровують людей за реальними державними програмами із впровадження енергоощадності. От тільки про реальні програми відшкодування від держави, а не від ЄБРР, та мізерні відсотки відшкодування стало відомо лише сьогодні.

Точну кількість людей, яких вочевидь було ошукано у подібний спосіб, ми зможемо назвати згодом. Відповідний запит за результатами статті буде надіслано до Головного управлінням НП у Львівській області.

Андрій Котенський, Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *