Ремонт на Бурштинській ТЕС вартістю більше 1 мільярда гривень

Вероніка РОЙ, Львівський портал

|

Енергокомпанія ДТЕК Енерго розпочала реконструкцію енергоблоку №10 Бурштинської теплоектростанції, вартість якої становить понад 1,1 мільярд гривень. До грудня 2017 року планують здійснити повузлову заміну агрегатів і оновити системи блоку, що дасть змогу поліпшити виробничі та екологічні характеристики енергоблоку.

За словами головного інженера ДТЕК Бурштинської ТЕС Богдана Гетьмана, енергоблок №10 був введений в експлуатацію ще 1969 році,тому потребував оновлення та повної модернізації.

«Термін реконструкції енергоблоку №10 буде становити рівно один рік.  Компанія ДТЕК Енерго інвестує в модернізацію блоку № 10 Бурштинської ТЕС понад 1,1 мільярд гривень. За результатами реконструкції буде збільшено навантажувальну здатність даної конструкції з 195 МВт до 210 МВт. Також модернізацією передбачено виконання великого об’єму робіт:  заміна барабану та турбіни котла,  системи збудження турбогенератора та заміна транформаторного обладнання. Варто додати,що досягти зниження викидів планується завдяки заміні електрофільтру для очищення газів», – зазначив він.

Також Богдан Гетьман зауважив, що в результаті модернізації буде продовжено термін роботи енергоблоку №10 Бурштинської ТЕС ще на 15 років.

Як розповіла керівник департаменту з екологічної безпеки компанії ДТЕК Енерго Ірина Вербіцька, завдяки реконструкції енергоблоку №10 покращиться екологічна ситуація в регіоні, адже щорічні викиди твердих речовин у повітря зменшаться у 29 разів.

«Охорона навколишнього середовища є пріоритетним напрямком компанії ДТЕК. Жодна з реконструкцій енергоблоку не обходиться без реконструкції електрофільтрів для очищення газів. Наразі реконструкція енергоблоку №10 якраз передбачає модернізацію цих електрофільтрів.  Тобто, після проведення повного оновлення конструкції викид пилу в повітря становитиме до 50 мг/м3, що відповідатиме усім європейським та українським стандартам.

Ще один позитивний напрямок цього енергблоку полягатиме в тому, що після реконструкції ми будемо вловлювати 100% всієї золи і утилізуватимемо її в подальшому.

Третій позитичний аспект полягає в тому, що після модернізації конструкції буде встановлено онлайн моніторинг вихідних газів. Тобто,  ми в режимі онлайн зможемо спостерігати за дотриманням екологічних умов щодо викидів в атмосферу», – поянила вона.

Ірина Вербіцька наголосила, що реконструкція енергоблоку №10 є вже третьою реконструкцією на Бурштинській ТЕС. До того були повністю модернізовані енергоблоки №5 та 7.

Варто додати, що ДТЕК має великий досвід реконструкцій енергоблоків ТЕС. Компанія успішно виконала 18 таких проектів і не планує зупинятися на досягнутому. В даний час підходить до фінішу реконструкція блоку №1 Криворізької ТЕС, завершити яку планується на початку червня.

Нагадаємо, що з моменту приватизації Бурштинської ТЕС – з 2012 року і по сьогодні в оновлення обладнання, а також капітальні ремонти блоків Бурштинської ТЕС компанія ДТЕК інвестувала понад 180 млн доларів США, зазначають у ДТЕК.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *