ОСТАННІ НОВИНИ

Дивовижна панацея чи примусовий компроміс. Що насправді стоїть за підписанням «сміттєвого» меморандуму?

Катерина РОДАК, Львівський портал

|

11 місяців сміття зі Львова їздило всією Україною, його ловили на лісосмугах, на територіях закинутих заводів, біля озер та екологічних заказників. На вивезення ТПВ витрачались мільйони і мільйони коштів львів’ян, кінцеве призначення яких залишалось невідомим. Напередодні теплого періоду року гостро постало питання санітарно-епідеміологічної ситуації та й банально неминучого смороду на все місто. Мер Львова у той час постійно повторював мантру про блокаду… І тут після місяців перемовин, нарікань та перекладань відповідальності сміттєвій кризу у Львові, здається, реально прийшов кінець.

Відтак, сьогодні, 21 квітня, у стінах Львівської ОДА, представники державної, обласної та міської влади Львова підписали меморандум щодо вирішення питання вивезення ТПВ із міста. Що отримають за це міста області, чому вони відкрились для львівського сміття і яка справжня ціна цього меморандуму?

2 роки, 19 полігонів, 580 тонн на день і 100 мільйонів 

Згідно меморандуму, 19 полігонів на території Львівської області до кінця 2018 року будуть приймати сміття зі Львова. Натомість міська рада Львова виділятиме міським радам міст області субвенції: 70 мільйонів у 2017 році і стільки ж у 2018 році.

До списку потрапили полігони міст: Броди, Буськ, Борислав, Белз, Великі Мости, Дрогобич, Жидачів, Золочів, Миколаїв, Мостиська, Новояворівськ, Перемишляни, Рава-Руська, Радехів, Самбір, Сокаль, Стрий, Старий Самбір, Червоноград.

Відтепер міста області щодня прийматимуть зі Львова близько 600 тонн сміття.

За словами мера Львова Андрія Садового, перший транш субвенцій надійде до міських бюджетів вже незабаром.

«Ми дуже вдячні всім, хто висловив підтримку Львову. Такий меморандум переросте у відповідні угоди, що будуть виконуватися. Водночас ми повинні зробити якісну рекультивацію Грибовицього полігону та сміттєзвалищ області. Власне цей транш й піде на рекультивацію обласних полігонів», – повідомив він.

За словами віце-прем’єр-міністра України Володимира Кістіона, цей меморандум дозволить реально вирішити проблему вивезення сміття зі Львова.

«Тверді побутові відходи вивозилися протягом 11 місяців від дня трагедії не системно. Це призвело до несанкціонованих звалищ львівського сміття по всій Україні, а відтак до погіршення санітарної ситуації. Тепер ми знайшли рішення, щоб покращити екологічне середовище у Львові», – повідомив він.

Як зазначив заступник голови львівської облради Андрій Білоус, схема вивезення сміття зі Львова виглядатиме таким чином: місцеві бюджети отримуватимуть субвенції зі Львова та кошти від облради, які використовуватимуть на рекультивацію своїх полігонів та на різноманітні соціальні потреби міст.

«Ми маємо обласний Фонд охорони навколишнього середовища. Він наповнюється з екологічного податку і, відповідно до нормативних документів, може використовуватися виключно на екологічні потреби. Цей Фонд останніми роками дуже зріс: цього року це понад 100 млн грн. Ми, порадившись із депутатським корпусом, запропонували частину цих коштів спрямувати на впорядкування тих полігонів, які мають достатню потужність, щоб приймати сміття з міста Львова. Таких полігонів не є так багато і тих грошей було недостатньо. Тому тут важливою була позиція Львівської міськради, яка погодилася на певну пропорцію (ми даємо 30 млн грн, міськрада – 70 млн грн), і ми маємо загальний фонд у розмірі близько 100 млн грн. на впорядкування полігонів», – повідомив він.

«Ті кошти також йдуть на соціальні речі, бо міським владам не було би цікаво лише вирішити питанням з полігонами. Тому частина коштів піде на ремонт доріг, освітлення та інші нагальні потреби міст», – додав А. Білоус.

Тепер, згідно підписаного меморандуму, міська рада Львова зобов’язується укласти договори із полігонами на 24 місяці щодо прийому сміття зі Львова, фінансувати певні соціальні об’єкти у визначених містах та двічі виділити транш у 70 мільйонів. Водночас міста, що прийматимуть ТПВ зі Львова, мають затвердити угоди на прийом відходів і забезпечити захоронення львівського сміття.

Згідно проекту Меморандуму, в основному субвенції з Львівського бюджету використовуватимуться на ремонти доріг, закупівлю сміттєвозів, встановлення ваг при полігонах, влаштувань освітлення тощо. У Великих Мостах навіть за більш ніж 10 млн грн. облаштують новий полігон ТПВ.

Додамо, що цей Меморандум ще має затвердити сесія Львівської облради у вівторок, 25 квітня. Відповідно, і сміття зі Львова у повному обсязі почнуть вивозити вже з наступного тижня.

З чого пішло зрушення?

Дуже довго питання львівського сміття фактично не рухалось і всі політичні заяви міського голови та представників державної влади  навіть почати набридати своєю одноманітністю. Якщо не вдаватись у подробиці, то Андрій Садовий постійно торочив про сміттєву блокаду полігонів, натякаючи на політичний тиск  з Банкової. Водночас губернатор Львівщини Олег Синютка відверто висміював ці заяви мера, постійно вимагаючи конкретних доказів блокади. Своєю чергою рятувати Львів від потоптання у смітті брався Володимир Гройсман, проте свій внесок він більше зробив у питанні рекультивації Грибовицького сміттєзвалища: наганяї від прем’єра отримали всі, хто міг.

Десь на такому рівні перекладань відповідальності ситуація і  застрягла. Мери міст Львівщини водночас волали про те, що реально не можуть приймати щоденно сотні тонн відходів зі Львова і просили, аби їм пропонували щось достойне взамін на такі послуги.

Уже навесні цього року мер Львова Андрій Садовий зробив чи не наймудріший крок у сторону вирішення сміттєвої кризи і зібрав у себе народних депутатів зі Львівщини для подальшого напрацювання вирішення питання вже на вищому рівні.

Так, А. Садовий покликав нардепів і, за інформацією Львівського порталу, чесно зізнався, що потрібна їхня допомога, бо місто в катастрофічній ситуації: немає куди вивозити сміття. Розмова пройшла за зачиненими дверима без преси. Ця розмова була емоційна, проте конструктивна.

Уже наступного тижня нардепи провели спільне засідання Міжфракційного депутатського об’єднання «Львівщина» в стінах парламенту щодо вирішення сміттєвої проблеми Львова.

Через кілька днів за ініціативи вже самих нардепів у Львові відбулась ширша зустріч. На ній були присутні нардепи, губернатор Львівщини Олег Синютка, голова ЛОР Олександр Ганущин та мери багатьох міст Львівської області. За інформацією ЛП, саме на цій зустрічі мери міст фактично підтвердили, що ніякої блокади з їхньої сторони прийому сміття м.Львова не було, а тим більше за чиєюсь вказівкою. Проблема була і залишається в одному – в них така сама біда, як і у Львова (бо майже всі користувались Грибовицьким сміттєзвалищем), тільки в менших масштабах: вони не мають куди дівати своє сміття, а ті міста, що мають можливість прийняти львівське сміття – то лише у невеликих об’ємах.

Окрім того, мери міст підкреслили, що блокування зі сторони активних громадян прийому львівського сміття перш за все пов’язане з тим, що по-перше, немає чітких умов (вартість, об’єми) щодо яких Львів звозитиме своє сміття на їхні полігони. По-друге, перевізники сміття, які викидають відходи біля озер та в лісосмугах, викликали величезний негатив та ще більшу недовіру.

Після цього 13 квітня народні депутати групи «Львівщина» оприлюднили спільну заяву до всіх сторін із закликом об’єднати зусилля та взяти кожен на себе чіткі зобов’язання. Зокрема, міська рада Львова повинна повідомити про термін будівництва сміттєпереробного заводу, запропонувати містам, яким підпорядковані сертифіковані полігони ТПВ, підписати договори на приймання ТПВ з м.Львова на період до моменту введення в експлуатацію сміттєпереробного заводу тощо. Обласну раду, Львівську ОДА та Міністерство регіонального розвитку зобов’язали максимально сприяти процесу рекультивації Грибовицького сміттєзвалища, побудові сміттєпереробного комплексу на Львівщині та допомагати Львову із вивезенням ТПВ, поки у міста не з’явиться власного полігону та заводу.

«Локальну критичну ситуацію можна покращити спільними зусиллями, одночасно починаючи працювати над тим, щоб завтра така ж біда не спіткала близькі і далекі від Львова міста та області. Адже гасло «Україна – єдина!» потрібно доводити не лише голосними вигуками, а й копіткою працею, взаємодопомогою та об’єднанням усіх зусиль», – гучно заявили тоді нардепи.

Відповідну заяву підписали народні депутати з різних фракцій. Зокрема, Андрій Антонищак, Ігор Васюник, Тарас Батенко, Олег Березюк, Михайло Бондар, Оксана Юринець, Сергій Кіраль та решта.

І хоча і до цих перемовин та звернення ідея підписання подібного Меморандуму вже існувала на запилених полицях (про це навіть бовкнув одного разу мер Львова), проте лише після перемовин з парламентарями та мерами міст Львівщини цей процес пішов у рух.

Чому зараз і чи буде сміттєвій епопеї справді finitа?

11 місяців – це дуже довгий термін. За цей час при бажанні та політичній волі можна було б встигнути збудувати сміттєпереробний завод. То чому ж, на думку двох головних відповідачів у справі сміттєвої епопеї, відбувалось переливання з пустого в порожнє і топтання на місці?

«Питання ТПВ на території міста Львова відноситься виключно до повноважень місцевих органів самоврядування Львова… Відбулося дуже багато переговорів, вони не були публічними. Ніде не прозвучало, але остання зустріч всіх міських голів спільно з керівником обласної ради, головою ЛОДА відбулася у вівторок, де ми остаточно узгодили текст меморандуму. Якщо би такі домовленості були досягнути швидше, то меморандум був би підписаний швидше», відповідає на це питання керівник Львівської ОДА Олег Синютка.

«В нашій країні дуже багато речей робиться не так, як треба. Можливо, Пасха, можливо Воскресіння Ісуса Христа вплинуло на людей і здоровий глузд почав перемагати», – гадає мер Львова Андрій Садовий.

Водночас міський голова Червонограда Андрій Залівський,  який раніше відмовлявся приймати сміття зі Львова і закликав місцеву владу їхати і домовлятись із громадою, каже, що нарешті місту таки щось гідне запропонували.

«У нас у середу відбулися збори, де були присутні активісти, члени виконавчого комітету, депутати. До нас приїхав Іван Рудницький (радник міського голови Львова, депутат міськради, ймовірний новий керівник міського департаменту ЖКГ –ред.), розповів яка є ситуація, про плани роботи міста з цього приводу. Ми почули це і підтримали», – зазначив він.

Як бачимо, вивезення сміття зі Львова на полігони області – це лише початок величезної роботи над питанням поводження зі сміттям у Львові. Як зазначають мери міст Львівщини, сміттєзвалища не мають відповідних ресурсів, аби приймати величезний обсяг сміття зі Львова постійно. Рекультивація цих полігонів – тимчасова панацея, а тому питання облаштування окремого полігону для львівського сміття все ще залишається відкритим. Як стало відомо Львівському порталу, також зараз вирішується питання щодо можливого вивезення ТПВ зі Львова у найближчі до Львівщини області. Окреме питання – це побудова заводу з переробки сміття для Львова та Львівщини: тепер міській владі навряд чи вдасться «відмазатись» чи відкласти цей проект у далеку шухляду…

Фото: ЛОДА, соцмережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *