ОСТАННІ НОВИНИ

ЗНО 2017: все, що необхідно знати цьогорічним вступникам

Соломія ГРИГОР'ЄВА, Львівський портал

|

З 6 лютого по 17 березня триватиме реєстрація на зовнішнє незалежне оцінювання 2017 року. Проте цьогоріч ЗНО має чимало новинок, яких раніше не було. Львівський портал виокремлює основні особливості, про які варто знати абітурієнтам, перш ніж реєструватись на ЗНО.

Реєстрація у власній школі

З 6 лютого починається реєстрація на участь у ЗНО та державній підсумковій атестації. Фактом реєстрації є надсилання з ЛРЦОЯО (Львівський регіональний центр оцінювання якості освіти) сертифікату, інформаційного бюлетеня і інформаційної картки.

«Випускники загальноосвітніх навчальних закладів реєструватимуться у своїх навчальних закладах. У кожній школі є людина, відповідальна за реєстрацію на ДПА і ЗНО. Така людина призначена наказом директора школи. Випускники минулих років, коледжів, системи профтехосвіти реєструються самостійно. Вони можуть зробити це вдома або звернутися у пункти реєстрації, яких у Львівській області є чотири у приміщеннях вищих навчальних закладів», – зазначає директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк.

Подаємо адреси цих пунктів реєстрації та графіки їх роботи.

«В цих пунктах абітурієнту дають можливість зробити у спеціально створеній програмі заяву-реєстраційну картку, яка буде розміщена на сайті Українського центру оцінювання якості освіти і, відповідно, на сайті Львівського регіонального центру. До цієї заяви необхідно додати ксерокопію: випускникам минулих років –атестата, випускникам коледжів і системи профтехосвіти поточного року – довідки про те, що вони цього року завершують загальну середню освіту і отримають атестат. Окрім того, потрібно ще надати ксерокопію паспорта або свідоцтва про народження», – розповіла директор ЛРЦОЯО.

Наголошуємо, що ті, кому станом на 1 вересня 2016 року виповнилось 16 років, повинні реєструватися за паспортом. Ті, кому на цей час не виповнилось 16 років, мають право реєструватися за свідоцтвом про народження.

Два в одному: ДПА + ЗНО

Особливістю 2017-го є те, що для отримання документу про середню освіту всі повинні здати три предмети держаної підсумкової атестації у формі зовнішнього незалежного оцінювання.

«Дуже багато говорили про те, що діти здають екзамени в школі, а потім ще ЗНО, треба це об’єднати. От випускникам 2017 року пощастило взяти участь у такому об’єднаному тестуванні. Цьогоріч це проводиться вперше. Вони один раз здають екзамен і отримують оцінку у 12-бальній шкалі для ДПА і у 100-бальній – для ЗНО», – сказала Лариса Середяк.

Для отримання атестату кожен абітурієнт повинен отримати оцінку з української мови, математики або історії України та ще одного третього предмету, який обере абітурієнт. Третій предмет на вибір не залежить від профілю школи. Окрім того, якщо другим предметом буде обрана математика, то третім може стати історія України, і навпаки.

Для зовнішнього незалежного оцінювання обов’язковим предметом у всіх ВНЗ є українська мова і література. Решта предметів – на вибір абітурієнта. Вищі навчальні заклади мали право поставити другим предметом математику, біологію або історію України. Так записано в умовах прийому. Третій предмет може бути будь-яким. Максимально можна обрати чотири предмети.

«Дуже важливо перед реєстрацією, щоб кожен абітурієнт знав, які предмети треба буде здавати для вступу в омріяний вищий навчальний заклад. Для цього треба зайти на сайт ВНЗ, прочитати правила прийому та ознайомитись з переліком предметів на ту чи іншу спеціальність», – наголосила керівник Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти.

Варто додати, що особи, які не планують нікуди вступати, також повинні реєструватися, адже без цього вони не отримають атестат про здобуття загальної середньої освіти. Ті, хто зареєструються, але без поважної причини не з’являться на тестування, будуть здавати ДПА у вересні в своїй школі, але це означає, що вони втрачаються можливість кудись вступити.

ЗНО адаптується під людей з особливими потребами

24 січня набув чинності наказ Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України від 29 серпня 2016 року № 1027/900 «Деякі питання участі в зовнішньому незалежному оцінюванні та вступних іспитах осіб, які мають певні захворювання та/або патологічні стани, інвалідність».Таким чином процедури ЗНО адаптуються під потреби людей, які мають певні захворювання та/або патологічні стани, інвалідність. Фактично, розроблення цього документа є забезпечення права на вищу освіту осіб з особливими потребами.

Цим наказом затверджено:

«Цим наказом передбачено, що якщо людина, маючи окремі вади, вказує в реєстраційній карті, що їй треба створити додаткові умови, вона зобов’язана надати оригінал медичної довідки чітко встановленої форми і номера для того, щоб регламентна комісія ЛРЦОЯО прийняла рішення про можливість створення таких умов чи ні», – пояснила директор Львівського регіонального центру.

Водночас зазначимо, що особи, яким відмовлено в реєстрації для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні через неможливість створення особливих (спеціальних) умов, мають право брати участь в конкурсному відборі за результатами вступних іспитів (екзаменів), що проводяться у вищих навчальних закладах, у разі подання до приймальної комісії вищого навчального закладу копії форми № 086-3/о, завіреної підписом секретаря регламентної комісії при регіональному центрі оцінювання якості освіти і печаткою регіонального центру оцінювання якості освіти, та відповідного витягу із протоколу засідання регламентної комісії при регіональному центрі оцінювання якості освіти.

Погано написав хімію? Не біда! Склади краще!

Ще одна особливість 2017 року – цьогоріч будуть дійсні сертифікати 2016 року. Це означає, що ті, хто вступив, але хоче змінити спеціальність чи ті, хто не вступили, бо не подолали поріг 100 балів, мають можливість зареєструватись на один чи більше предметів, ще раз їх здати і кращі результати за 2 роки подати для участь в конкурсі в приймальній комісії в бажаному ВНЗ.

Львівський регіональний центр оцінювання якості освіти переконує, що всі цьогорічні нововведення мають на меті спростити життя абітурієнту. З цим важко не погодитись. Але наполегливо рекомендуємо: добре ознайомтесь з новинками перш ніж реєструватись на проходження зовнішнього незалежного оцінювання у 2017 році.

Успішного написання та вступу!

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *