ОСТАННІ НОВИНИ

Мрія плюс дія дорівнює ціль

Соломія ГОЛОВІНА, Львівський портал

|

В кінці року, що минає, всі ми маємо добру традицію будувати плани на наступний рік. Але, на жаль, до їх реалізації не завжди доходять руки. Ми придумуємо причини, відтягуємо або і взагалі забуваємо про задумане.

 Отож, Львівський портал дізнавався, як врятувати прийдешній рік від невдач і перетворити мрії наших читачів у реальність. Цю формулу нам відкрив тренер з особистісного розвитку Роман Кушнір.

1

 – Ми вже зустріли Новий рік і кожний встиг підбити підсумки – що вдалося зробити із запланованого у минулому році, а що – ні. Зазвичай буває так, що планів багато, а виконаного – мало. Як правильно формувати оцей список цілей на рік, щоб і не перебільшити свої можливості, але і не недооцінити їх?

– Спершу треба розібратися не в самих цілях, а в тому, для чого їх ставлять. Навіть, якщо їх сформувати та правильно описати технологію, не факт, що вони будуть втілені. В кінці року у людей дуже багато таких оптимістичних упереджень: взяти на себе більше, ніж можуть зробити. А звідси і обіцянки, які даються собі та іншим направо та наліво.

Тому перед цим треба розібратися з глибинними мотивами і відповіддю на питання: «А для чого все-таки люди ставлять цілі?». Зазвичай це відбувається тому, що так традиційно роблять, бо це, нібито, правильно: ставити цілі на рік. Але, щоб зрозуміти, чого нам бракує для досягнення цілей, слід мислити не в масштабах року, а значно ширше. Тут вартувало б задатися питанням: «А що людина планує зробити протягом всього життя?». І до того часу, поки ти сам собі не даси відповідь на це, планування на рік буде безглуздим, тому що ти весь час йтимеш у невідомому напрямку. Так можна змарнувати кілька років життя, поки усвідомиш, що прямуєш зовсім не тією дорогою. Без загальної візії напрямку результатів є мало.

– Тобто насамперед треба поставити якусь глобальну мету, а тоді вже формувати кроки до неї?

– Безперечно. Уявімо собі, що ми стоїмо на зупинці і чекаємо маршрутку. Сядемо у будь-яку, яка приїде першою, чи у той автобус, що повезе нас у потрібному напрямку?! Якщо ж ми і взагалі не знаємо куди їдемо, то нема значення, чим їхати і куди…Тут згадався момент із казки «Аліса в країні чудес», коли героїня запитувала у Чеширського кота, куди їй йти, а він відповів: «А куди ти хочеш прийти?».

2

Тому, щоби цілі на рік мали ефективність, вони мусять бути релевантними. В ідеалі потрібно відштовхуватися від кінцевої точки – чого я хочу досягнути наприкінці свого життєвого шляху (що ви хочете знати на той час? яким буде ваше оточення? що хочете створити?). Так, є така наука «Теорія ігор», одним із принципів якої є те, щоби йти з кінця: тобто, розмірковувати над системою, починаючи з останнього кроку, потім аналізувати передостанній і так далі.

– Припустімо, що ми таки вже маємо план свого життя. Як не забувати і пам’ятати про нього щодня?

– Не йде мова про план. Ціль – це наче проект будинку, а план – це те, як у ньому будуть розвішані картини. Від цілі до плану йде дуже велетенська прірва, через яку потрібно збудувати мости.

В основі цілей лежить цінність, яку ми несемо. Для когось це може бути здорове харчування, відвідування спортзалу, постійне навчання… Цінностей вистачить на всіх, тут питання в тому, чи люди про це думають. Якщо прокручуєш собі в голові оці цінності, тоді не зможеш не пам’ятати про свої цілі, і тобі не потрібно буде про них нагадувати.

Якщо от запитаємо на вулиці будь-якого перехожого про його цінності, то він швидше за все не зможе їх озвучити і не зможе сформулювати свої цілі на листку паперу. Через рутинні справи ми над цими речами, на жаль, рідко задумуємося, а вони – найважливіші.

– Але все-таки, чи варто ставити собі завдання на день і як це правильно робити?

– Так, потрібно. Але знову ж таки треба зробити проекцію того, яким я буду через 20-30-40 років. Над цієї картинкою треба тривалий час працювати, я б сказав навіть кілька місяців, якщо не цілий рік. Далі варто задуматися над тим, яким би мені хотілося бути на півдорозі до цього, а потім, наприклад, через 5 років, через рік, через півроку, через місяць, через тиждень, через день. А тоді вже можна говорити про завдання. Тобто, оці задачі на день мусять вписуватися у загальну картинку, це така собі маленька частинка великого пазлу.

1

– Чим наші мрії відрізняються від цілей?

– Мрія плюс дія дорівнює ціль. Тобто, мрія – це, фактично, та ж ціль, але їй бракує дії. Можна мріяти, фантазувати, бути диванним філософом, думати про те, якою має бути зовнішня політика Америки або, що б я зробив, якби став президентом, але це лише повітряний замок наших мрій. Тому в основі досягнення цілей лежить дія, а це – дрібні щоденні кроки. Як казав Антуан де Сент-Екзюпері, життя – це мистецтво малих кроків.

Якщо ми лишень раз в місяць чи в рік запитуватимемо себе про свої досягнення, то ми практично нічого не зможемо змінити.

– Не рідко доводиться чути про те, що на вивчення іноземних мов, тренажерний зал чи читання книг зовсім нема часу, але на байдики він чомусь завжди знаходиться. Ми часто грозимося собі та іншим, мовляв, з понеділка чи з нового року почнемо зміни, але приходить оцей понеділок – а нічого не відбувається. Як боротися з «відмазками» та лінню й працювати над своєю силою волі?

– Для цього спочатку потрібно провести повну діагностику людини – її часу, потреб, бачення, цілей, оточення, поточного стану. От візьмемо, до прикладу, вивчення іноземних мов. Нехай багато людей і говорить про те, що це дуже необхідно, але я мушу сказати – що не всім, що без цього можна обійтися. Проте це зовсім не означає, що я до цього закликаю. Навпаки я за те, щоб люди вчили якомога більше мов, бо, як казав Іван Франко, чим більше мов ти знаєш, тим більше ти людина. Але справа в тому, що це не панацея і це не є головним. Людина сама має дати відповідь на питання, навіщо це їй?! Треба налагодити внутрішній діалог з собою і зрозуміти чого насправді хочеться. Тобто, головним завданням у постановці цілей – вміти розставити пріоритети.

1

А що стосується ліні, то відкрию вам секрет, – її нема (сміється, – Ред.). Нема такого поняття, є лише недостатньо мотивуюча ціль… Варто завжди задаватися оцим питанням: «Для чого мені це потрібно?». Як казав Ніцше, людина, яка знає відповідь на запитання: «Для чого?», здолає будь-яке Я. Тобто всім зазвичай бракує відповіді на оці питання: навіщо я роблю те, що роблю? до чого я хочу прийти? в чому цінність? який результат хочу отримати? Тоді зникає лінь, тоді в житті людини взагалі нема такого поняття, натомість є перефокусування.

– Щоб би Ви порадили людям, які перебувають у внутрішній кризі, у яких опущені руки, які зневірилися? Як викарабкатися з цього стану, розвивати у собі позитивне мислення?

– Це дуже комплексна проблема, тому що треба зрозуміти причини. Вміти вірити у себе, підніматися після падінь – це також навик.

Що робити людям, які зараз сумують та журяться? Є різні варіанти: брати на себе більше відповідальності, ставити більші цілі, навчити себе надихати, читати книги, змінити коло спілкування. Останній, власне, найбільш ефективний. Тому що всі ми – соціальні істоти, і дуже орієнтуємося на тих, хто навколо нас. Відповідно, коли нас починають оточувати люди, які мають кращі знання та навички в якійсь сфері, то ми починаємо самі дуже швидко тягнутися до цього рівня.

Насправді багатьом дуже вигідно бути в такому депресивному стані. Що це означає? Якщо я, до прикладу, розкажу, як мені тяжко і який світ до мене несправедливий, яка погана наша країна, то після цього можу нічого не робити, бо маю відмовку. Якщо не визнаю цих речей, то доведеться докладати багато зусиль. Тому простіше просто жалітися.

– Як працює матеріалізація думок і чи взагалі працює?

– Повернімося до того, про що я вже говорив. Мрія плюс дія дорівнює досягнення, ціль, результат. Мрії матеріалізуються в людей, які діють. Щодня треба питати себе про те, скільки часу я витратив на те, щоб конкретний задум втілити в життя. Якщо ти докладав зусилля, значить буде і результат, якщо ні – його не буде.

3

– Порекомендуйте книги, які розвивають мотивацію та впевненість у власних силах, щоб 2017 року читачі Львівського порталу реалізували все задумане!:)

– Раджу їм прочитати свою книгу, присвячену тайм-менеджменту, – «Створюй! Дій! Досягай!». Але не думайте, це не самореклама, вона справді багатьом допомогла (сміється, – Ред.). Хоча справа зовсім не у книгах, а у тому, стільки людина читає. Часто намагаються знайти найкращі книги. Так, просторами Інтернету «гуляють» всілякі топи книг, які мусить прочитати кожен, але все це дурня. Якщо людина намагатиметься прочитати лише оцих десять книг, то вона нічого з них не зрозуміє. І справа не в книгах, а в тому, як їх сприймати.

Фото: Facebook-сторінка Романа Кушніра, xn--e1atfhn.xn--j1amh, Дневник успеха, Бізнес-портал, соцмережі

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *