Більше половини електроенергії для Львівської області виробляє Добротвірська ТЕС – Олег Таращук

Олесь ТЯГАЙ, Львівський портал

|

Робота ДТЕК Добротвірської ТЕС вкрай важлива для енергетики Львівської області – вона забезпечує половину необхідної для області електроенергії. Всю вироблену електроенергiю ДТЕК Добротвiрська ТЕС постачає в об’єднану енергосистему України, а диспетчер системи  ДП «Укренерго» розподіляє її споживачам. У 2016 р. ДТЕК Добротвірською ТЕС вироблено 2,3 млрд. кВт∙год. електроенергії, а за даними НЕК Укренерго Львівська область спожила в у 2016 році –  4,5 млрд. кВт∙год.

dobrotvir1

Про роботу підприємства Львівському порталу розповідає директор ДТЕК Добротвірської ТЕС Олег Таращук

Олеже Станіславовичу, зараз Добротвірська ТЕС несе підсилене навантаження з огляду на погодні умови. Як обладнання електростанції справляється з посиленим навантаженням?

Перш за все, завдяки регулярним ремонтам. Наша теплова електростанція щорічно проводить ремонти всього обладнання до зими. Про-друге, завдяки принциповому оновленню обладнання – реконструкціям. Адже Добротврській ТЕС вже 60 років і її енергообладнання вкрай потребує заміни. Це значно більші інвестиції, ніж звичайні ремонти, й тільки завдяки можливостям компанії ДТЕК, до складу якої ми входимо, на нашій ТЕС почалися реконструкції. Так, з 2012 року, з часу приватизації, ДТЕК інвестував в відновлення обладнання Добротвірської ТЕС майже 1,4 млрд грн. Одним з головних проектів оновлення застарілого обладнання стала реконструкція енергоблоку №8 вартістю маже 600 млн грн. Завдяки реконструкції «життя» блоку подовжено на 15 років, підвищена ефективність спалювання вугілля, потужність блоку збільшена на 10 МВт. І, головне – на цьому блоці ми встановили новий електрофільтр, який очищає вихідні гази до нормативів Європейського Союзу.

До цього опалювального сезону ми почали готуватись ще в квітні 2016 року, щойно закінчивши попередній. У 2016 році ДТЕК інвестував 150 мільйонів гривень в ремонти обладнання Добротвірської ТЕС. У 2016 році ми провели ремонт енергоблоків №№ 7 і 8, поточні ремонти котлів електростанції і середній ремонт турбогенератора №5. І тепер ці блоки та турбогенератори надійно працюють, виробляючи електроенергію та тепло.

Крім ремонтів енергоблоків цього року ми придбали й встановили новий потужний трансформатор для відкритого розподільчого пристрою ТЕС. Його вартість 44 мільйони гривень, він принципово підвищив надійність роботи електромережі, по якій вироблена Добротвірською електростанцією енергія йде до українців. Зокрема, це значно покращило постачання електроенергії мешканцям Львівщини.

Вартість всієї ремонтної кампанії 2016 року, як я вже сказав, становила 150 млн гривень. І виділити ці кошти було важко при боргу перед нашої станцією за вже вироблену й відпущену електроенергію ДП «Енергоринок» у розмірі 372 млн грн. Коштів замало, щоб провести необхідні обсяги ремонтів, повноцінно оновлювати обладнання. Але, ДТЕК робить усе можливе, щоб провести ремонти й необхідні закупівлі. А персонал підприємства зі свого боку докладає максимум зусиль, щоб станція у зимовий період працювала безперебійно і давала людям світло і тепло.

dobrotvir2

Під час ремонтів що робиться для покращення екологічних показників роботи ТЕС?

Так, ремонти енергоблоків не тільки покращуюсь технічний стан самого обладнання. Ми намагаємося при кожній нагоді – зупинці енергоблока для ремонту чи реконструкції – відновлювати чи взагалі міняти газоочисні установки. Адже станції вже 60 років, вона проектувалася за значно застарілими технологіями. У 2013 році під час реконструкції блоку № 8 ми замінили старий електрофільтр на сучасний, новий, замінили димососи і газоходи. Результат прекрасний: новий електрофільтр забезпечив досягнення екологічних показників по викидах вугільної золи в атмосферу на рівні до 50 мг/м³, що у 21 раз менше, ніж було до цього оновлення.. Разом із новим електрофільтром ми впровадили систему моніторингу вихідних газів, що дає нам постійну інформацію щодо викидів, ми можемо контролювати ситуацію. У 2016 році під час ремонту блока №7 ми замінили два корпуси скруберів (газоочистних установок). Завдяки цьому викиди вугільної золи в атмосферу після згоряння вугілля в котлі блоку №7 також знизились. Тож, поступово, крок за кроком, ми робимо Добротвірську ТЕС чистішою для довкілля. Це вкрай важливо для нашого регіону.

Ви згадали про заборгованість ДП «Енергоринку», а є у вас заборгованість з виплати зарплатні працівникам чи по сплаті податків?

На жаль, заборгованість ДП «Енергоринок» перед Добротвірською ТЕС щомісяця збільшується і на кінець 2016 року вже становила 372 мільйони гривень за вироблену електроенергію. Але, незважаючи на цю заборгованість, у нас немає жодного дня заборгованості перед нашими працівниками. І це завдяки тому, що компанія ДТЕК знаходить можливості і ресурси для вчасної виплати зарплатні своїм працівникам. І, навіть, у цій складній ситуації, середня зарплата працівників Добротвірської ТЕС є однією з найвищих в області – майже 9 тисяч гривень. В той час, як середня зарплата по Львівській області згідно даних управління статистики – менше 5 тисяч. Також ДТЕК прийняв рішення про матеріальну підтримку в опалювальний період співробітників з низьким рівнем доходів: у період з 15 жовтня 2016 року по 1 квітня 2017 року усім працівникам з загальним доходом нижче 5 500 грн нараховується допомога у розмірі 500 грн щомісяця до вирахування податків.

Також немає жодної гривні боргу по сплаті податків, більше того ДТЕК Західенерго, куди входить Добротвірська ТЕС, входить в сотню найбільших платників податків України. І не просто входить у цю сотню, а знаходить на 40-му місці!

Влітку шахтарі ДП «Львіввугілля» звинувачували Західенерго у тому, що не берете видобуте ними вугілля. Як ситуація виглядає сьогодні?

Наразі ДТЕК Західенерго забирає все вугілля, що видобуває ДП «Львіввугілля», для своїх електростанцій Ми б купили й більше. Але через відсутність коштів на модернізацію та розробку нових лав у шахт цього вугілля є значно менше, ніж нам потрібно. Для розуміння – об’єму місячного видобутку заледве вистарчить на 5 днів роботи Бурштинської та Добротвірської ТЕС. А ще треба згадати, що влітку теплові електростанції несли підвищене навантаження, компенсуючи зниження виробництва електроенергії на енергоблоках атомних електростанцій у зв’язку з плановими і аварійними ремонтами. Фактично все літо ми працювали з надвисоким навантаженням, як у зимовий період. Тому ДТЕК Енерго додатково закупив імпортне вугілля з Польщі для формування страхового резерву палива для зимового періоду. Сьогодні морози, і все вугілля, яке в нас є – Львівське, Павлоградське, польське – нам у потребі, аби в домах українців було світло й тепло. Звичайно, що використання на ТЕС вугілля українського видобутку є для компанії пріоритетним. Ми готові купувати ще більше вугілля у державних шахт, в тому числі Львівсько-Волинського басейну.

А що робиться для життя і розвитку самого Добротвора?

Компанія ДТЕК розпочала свою співпрацю з селищем Добротвір ще з 2011 року в рамках стратегії Соціального партнерства. З того часу у різні соціальні проекти компанія інвестувала більше 18 мільйонів гривень. Вона реалізовується у п’яти напрямках: охорона здоров’я, покращення соціально-значущої інфраструктури, розвиток бізнес-середовища енергоефективність та підвищення активності громади. Основна мета кожного проекту у всіх 5-ти сферах – це покращення якості життя громади міста не лише сьогодні, але й у перспективі. В першу чергу було проведено ремонти і закуплено багато необхідного медичного обладнання для добротвірської лікарні, придбано реанімобіль. Проведено капітальний ремонт будівлі і відкрито повноцінну музичну школу в котрій навчаються не лише діти з Добротвора, а й з навколишніх сіл. Маємо прекрасний стадіон з футбольним полем і допоміжними приміщенням де тренуються наші діти. А школа в нашому селищі є найбільшою у Кам’янка-Бузькому районі – всі вікна в ній замінено на енергоощадні, відкрили новий клас німецької мови і обладнали його. Щороку ДТЕК виділяє кошти на розвиток соціальної сфери і мешканці беруть активну участь у реалізації цих проектів.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *