ОСТАННІ НОВИНИ

Знайди крайнього: чому уряд більше року «мусолить» закон про пільги для дітей учасників АТО?

Соломія ГРИГОР'ЄВА, Львівський портал

|

Представники української влади дуже полюбляють на камери говорити про те, як мають дбати про бійців не лише у зоні бойових дій, а й за межами фронту – на мирній території. Урядовці говорять про соціальні виплати, реабілітацію за кордоном, якісне озброєння. Навіть згадують про дітей. Однією з таких ініціатив є закон, який передбачає пільги для студентів-дітей бійців. Проте чомусь досі жоден студент не може ними скористатись. Львівський портал спробував знайти  відповідь на це запитання.

uchasniki-ato

З 5 липня 2015 року в дію вступив Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій та їх дітей, дітей, один з батьків яких загинув в районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій або збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи, для отримання професійно-технічної та вищої освіти».

Зазначеним документом передбачено забезпечення державою учасникам бойових дій та їхнім дітям, у тому числі дітям, які навчаються за денною формою навчання у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, – до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, державною цільовою підтримкою для здобуття професійно-технічної та вищої освіти у державних та комунальних навчальних закладах.

Відтак державна цільова підтримка для здобуття професійно-технічної та вищої освіти надається у вигляді:

  • повної або часткової оплати навчання за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів;
  • пільгових довгострокових кредитів для здобуття освіти;
  • соціальної стипендії;
  • безоплатного забезпечення підручниками;
  • безоплатного доступу до мережі Інтернет, систем баз даних у державних та комунальних навчальних закладах;
  • безоплатного проживання в гуртожитку;
  • інших заходів, затверджених Кабінетом Міністрів України.

zakon-ukrayini

Відповідно до прикінцевих положень вищевказаного закону Кабінет Міністрів України протягом одного місяця з дня опублікування Закону повинен був:

– привести свої нормативно-правові акти у відповідність із вищевказаним Законом;

– забезпечити приведення міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із вищевказаним Законом;

– розробити та затвердити державну цільову програму підтримки учасників бойових дій та їхніх дітей, дітей, один із батьків яких загинув у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи, для здобуття професійно-технічної та вищої освіти;

– затвердити порядок та умови надання державної цільової підтримки для здобуття професійно-технічної та вищої освіти;

– подати на розгляд Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» щодо фінансування державної цільової програми підтримки осіб, передбачених вищезгаданим законом.

Проте станом на сьогодні вимоги закону Кабмін не виконав. Через це громадяни України, які підпадають під сферу дії закону, не можуть реалізувати свої законні права, а саме: отримати передбачену державну цільову підтримку. Про це у коментарі Львівському порталу розповіла координатор «Центру правового захисту учасників АТО» Тетяна Кочірко.

«Прикінцевими положеннями цього Закону встановлено термін: протягом 1 місяця з дня набрання чинності прикінцевих положень у Кабінету Міністрів є час на розробку порядку та умов надання державної цільової підтримки. Цей час сплив 5 липня 2015 року. Вже минув рік і 3 місяці, а сотні тисяч громадян залишаються без цих пільг. Таким чином, закріпивши систему правових норм, що регулюють правовідносини у сфері цільової підтримки здобуття вищої освіти дітьми учасників АТО, уряд держави не забезпечує створення ефективного механізму правової реалізації вказаних норм, чим порушує права вказаної категорії осіб. Законом передбачено право та цього недостатньо. Необхідно, щоб КМУ забезпечив порядок  використання наданого права шляхом розроблення покрокового механізму впровадження даної державної цільової підтримки для дітей учасників АТО. А так, дітей учасників бойових дій фактично позбавлено законного права на державну підтримку», – пояснила юрист.

ctudenti

Щоб з’ясувати долю практичного впровадження цього закону, із зверненнями до Уряду неодноразово звертався народний депутат України Ігор Васюник. Проте досі безрезультатно.

«З метою якнайшвидшого вирішення даного питання я неодноразово звертався до прем’єр-міністра України щодо необхідності якнайшвидше вжити всіх необхідних заходів щодо розроблення та затвердження державної цільової програми підтримки учасників бойових дій та їхніх дітей.

Відповідно до листа КМУ від 20.01.2016, який надіслано в результаті розгляду мого депутатського запиту, Міністерству юстиції України та Міністерству фінансів України  доручено прискорити проведення узгоджувальних процедур та забезпечити внесення на розгляд Кабінету Міністрів проекту постанови Кабміну «Про затвердження порядку та умов надання державної цільової підтримки для здобуття професійно-технічної та вищої освіти деяким категоріям громадян», – наголошує І.Васюник.

Тетяна Кочірко також зазначила, що до їхнього «Центру правового захисту учасників АТО» часто звертаються учасники бойових дій та їхні діти із проханням роз’яснити, яким чином вони можуть скористатися правом на безоплатне проживання в гуртожитку чи безкоштовними підручниками. Проте юристам доводиться засмучувати людей і пояснювати, що наразі ці пільги їм «не світять».

«Особливо такі питання актуальні під час вступної кампанії до навчальних закладів. У даних випадках, ми лише зазначаємо, що доки КМУ не затвердить порядку, доти вони не можуть в повній мірі реалізувати права, передбачені Законом України від 14.05.2015 № 425-VII», – додала координатор Центру.

gurtozhitok

Однією з тих, що зіштовхувався з цією проблемою , є пані Олена, син якої не може безкоштовно жити в гуртожитку при одному з київських університетів.

«Мій син навчався у Львові в коледжі. Оскільки ми зі Львова, він проживав вдома. Зараз він вступив до Києва, тому змушений проживати в гуртожитку. Десь мій син Руслан дізнався, що є такий закон, згідно якого діти учасників АТО повинні безкоштовно проживати в гуртожитку. Я підняла на ноги гарячу лінію міста Львова, гарячу урядову лінію і дізналась, що справді, є такий закон, але наші депутати його недопрацювали, і діти не можуть користуватись пільгами. Вони написали закон, він є в Інтернеті, і все… А діти вже другий рік безрезультатно звертаються за обіцяними пільгами. Закон не набув чинності, тому нам доводиться кожен місяць оплачувати сину проживання в гуртожитку», – поскаржилась Львівському порталу пані Олена.

Відтак в громадян залишається чимало відкритих питань. Чому держава не дбає про дітей наших захисників? Чому в уряді не можуть виділити навіть мінімальні кошти на безкоштовні підручники для студентів, батьки яких загинули в зоні АТО? І найголовніше, чому бійці щодня думають про нас та наше мирне життя, а владоможці не можуть подумати про них та їхніх рідних?

Фото: www.knuba.edu.ua, president.gov.ua, kvasylivnvk.at.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *