ОСТАННІ НОВИНИ

Зима-2016: скільки доведеться викласти за тепло та газ, і як з цим жити?

Катерина РОДАК, Львівський портал

|

Поки Львовом ще ходить красуня-осінь, огортаючи  не лише землю золотим листям, але й пронизуючи місто вітром і нічними заморозками, раз-по-раз рясно поливаючи дощем… Проте подих зими відчувається все дужче, і з приходом справжніх морозів на Львів може  чекати справжній соціальний «вибух».

tarifi-1

Адже як відомо, з 1 травня цього року НКРЕКП підвищила тарифи на газ в Україні, відповідно, з 1 липня 2016 року зросли більш ніж на 90% ціни за централізоване опалення у домівках. Так що цієї осені-зими у платіжках громадян з’являться космічні цифри, а звиклі до публічного невдоволення львів’яни можуть реально повстати. Львівський портал вирішив дізнатися, скільки будуть платити мешканці Львова та області за тепло у своїх помешканнях, чому уряд підняв ціни на газ, і чи доведеться цієї зими спати в кожусі, щоб зекономити?

Платіжки за газ: одразу стрілятися?

Як відомо, з 1 травня 2016 року ціна на газ виросла майже на 80% і становить 6 879 грн за тисячу кубометрів. Ця ціна утворюється  на основі оптової ціни, середньозваженого тарифу на транспортування, середньозваженого тарифу на розподіл та торгової націнки постачальника. Минулого року в опалювальний сезон діяв мінімальний тариф – 3600 грн за 1 тис. куб. м або 3,6 грн за кубометр – на споживання не більше 1200 куб. м газу за наявності лічильника. Цьогоріч абсолютно усі користувачі, незважаючи на кількість використаного газу, платитимуть одну ціну.

Окрім того, у платіжках мешканців в ціну газу так само входить і рента за його видобування, яку газовидобувним підприємствам також збільшили. В уряді, коли приймали рішення підвищити ціни на газ, сподівались, що завдяки більшій ренті за видобування вдасться виплачувати субсидії мешканцям.

«Коригування цін на газ дозволить забезпечити надходження до державного бюджету, які будуть спрямовані на виплату житлових субсидій, які залишаються головним механізмом забезпечення соціального захисту населення при оплаті житлово-комунальних послуг та гарантують малозабезпеченим громадянам стабільність витрат на їх оплату незалежно від зміни тарифів», – сказано в коментарі до постанови №758 уряду.

Частина експертів натомість вважає нинішній механізм розподілу субсидій основним джерелом схем крадіжок газу.

Окрім того, головною причиною підвищення тарифів, і не лише на газ, є Меморандум із Міжнародним валютним фондом, який надає Україні чималі кредити. Про вимоги МВФ завжди наголошує прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, коли пояснює необхідність зростання тарифів на ЖКГ.

Втім наразі згаданий тариф стосується лише тих споживачів, що мають будинкові чи індивідуальні лічильники. До січня 2018 року українці мають право відмовитись від встановлення такого лічильника і платити за газ згідно визначеної урядом норми споживання. Як повідомили Львівському порталу у прес-службі Львівської ОДА, норма споживання газу наразі становить 4,4 м куб на людину в місяць, а за відсутності гарячого водопостачання – 7,1 м. куб. Тобто, якщо у квартирі проживає чотири особи, то їх місячний платіж сягає 120 грн чи 195 грн відповідно.

tarifi-3

Як повідомляють у прес-службі «Львівгазу», після встановлення будинкового лічильника система розрахунку буде виглядати таким чином: лічильник фіксує обсяг спожитого газу в цілому будинку. Щомісяця дані приладу в автоматичному режимі надходять до газорозподільного підприємства. Загальний обсяг палива розподіляється на кожного зареєстрованого мешканця в будинку. На підставі саме цих обсягів постачальник газу формує рахунки та виставляє їх споживачам. Якщо в будинку є індивідуальні лічильники, то їх показання віднімають від показань будинкового. Відповідно нарахування на індивідуальний лічильник проводитиметься окремо. Саме через це рішення у багатьох містах України з’являються тарифні «повстання», адже, якщо тітка Леся майже не використовує газ, а Петро Петрович з усією родиною витрачає його і вдень, і вночі, то платитимуть усі однаково…

Та чи так сильно вдасться зекономити тим людям, які не встановлюють лічильники? Так, якщо це сім’я, скажімо, з трьох людей: тоді кожен член сім’ї, умовно, платитиме 31,63 гривні в місяць – тобто разом менше 100 грн в місяць. Якщо ж така сім’я встановить газовий лічильник, то щоб заплатити не більше 100 грн, їм доведеться використовувати не більше 14 кубів газу в місяць – а для цього доведеться майже не користуватись блакитним паливом. Чим більше людей проживає у помешканні, тим логічніше використання лічильника, втім економити все-одно доведеться.

Опалювати газом вже не вийде по-царськи…

А що робити, якщо ви використовуєте газ для опалення помешкання і для підігріву води, тобто використовуєте автономне опалення? Цієї зими, згідно із новими тарифами доведеться платити суму більшу, ніж мінімальна зарплата в Україні. Відтак, у двокімнатній квартирі площею орієнтовно 55-60 при витраті 200 кубів газу доведеться викласти в місяць 1560 гривень. Якщо ж у вас помешкання більше, мало батарей для великого приміщення, є неопалювані кімнати (на які все-одно витрачається тепло всієї квартири) чи ви постійно вмикаєте підігрів підлоги, то можна вже готувати мотузку і мило.

Як розповів Львівському порталу пан Іван, що мешкає в досить великому особняку, нові тарифи є недосяжними для середньостатистичних мешканців.

«Ми з дружиною живемо удвох в будинку після того, як роз’їхалися діти. У нас площа будинку більше 500 квадратних метрів, опалюється приблизно 250 кв. м. Загалом у зимовий період нагорає більше 1000 кубів газу в місяць, а це сьогодні більше 7 тисяч гривень в місяць», – розповів він.

Пан Іван з дружиною минулого року оформили субсидію, та все-одно бідкаються , що нарахування проводять невчасно, незрозумілою схемою…

Усім користувачам часто нагадують, що важливо також не забути надати «Львівгазу» чи іншій газопостачальній компанії показники лічильника до 5 числа календарного місяця. Якщо ж ви пропустили цей момент, то газорозподільна компанія сама визначить вам кількість спожитих кубів. «Газопостачальник протягом з 01 до 05 числа зобов’язаний  визначити обсяг споживання газу за минулий місяць розрахунковим методом, з використанням групи споживання до якої віднесено Споживача та відповідного визначеного для кожної групи споживання середньостатистичного річного профілю споживання природного газу в розрізі місяців», – йдеться в роз’ясненні «Львівгазу». Саме через такі нарахування у мешканців бувають конфлікти з «Львівгазом», адже не завжди усім зрозуміло, звідки обслуговуюча компанія бере вказані у платіжці цифри.

Централізоване опалення – невиправдана залежність?

У зв’язку із зміною тарифу на газ, Кабмін переглянув житлово-комунальні тарифи. Так, в середньому в України з 1 липня ціна за теплопостачання зросла на 93%, на гарячу воду – на 90-100%.  «Львівтеплоенерго» на своєму сайті зазначає нову ціну на опалення для населення міста – 1 213,98 грн/Гкал. Це означає, що якщо у холодні місяці зими минулого року мешканцям двокімнатної квартири площею 50-55 кв. м доводилось викладати з кишені 500-600 грн, то цієї зими треба буде дати за тепло в оселі удвічі більше. Ще більшу суму доведеться викласти тим мешканцям, які не мають вдома лічильника – бо для них вартість тепла вираховується не у Гкал, а у квадратних метрах. Сьогодні тариф дорівнює 26,58 грн з 1 кв.м, тобто 55 кв.м коштуватиме 1 461 гривню в місяць.

tarifi

Як зазначив у коментарі Львівському порталу директор департаменту розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства  Львівської ОДА Назар Романчук, в області тариф на теплопостачання скаче від 600 гривень до 1400.

«У районах є тарифи є від 600 грн до 1400грн. Це залежить від собівартості і від витрат, які вони несуть для виготовлення теплової енергії», – зазначив він.

Цікаво, що у Львівській області централізованим опаленням користуються лише 19% мешканців, це 3348 житлових будинки. У Львові ж цього року теплопостачання запустять у 2151 будинок. За словами начальника відділу теплопостачання управління інженерного господарства Львівської міської ради Павла Салашника, тенденції до переходу на індивідуальне опалення у Львові не спостерігається, оскільки відмовитись від центрального опалення може лише весь будинок, а не окрема квартира.

«Згідно закону, можна відключатися від опалення лише цілим будинком. Не можна однією квартирою, чи кількома. На це має бути згода всіх мешканців будинку. Звичайно, треба організувати так роботу, щоб мешканці хотіли всі відключитися… Такого немає.  Є поодинокі випадки… Зараз  більшість новобудов встановлює автономну систему опалення»,- розповів він.

За словами посадовця, усі комунальні  установи Львова мають центральне опалення.

«Усі школи, лікарні, садочки – це є «Львівтеплоенерго», «Залізничтеплоенерго»,- додав він.

Як зекономити?

Чого лишень не придумує пригнічене новими «європейськими» тарифами населення, щоб хоч якось зекономити кошти на тепло та газ. Хтось веде аскетичний спосіб життя, «підкручує» котел і спить в шапці, а дехто утеплює  будинки «на повну», щоб хоч трохи зменшити суми у платіжках.

tarifi-2

За словами Назара Романчука, для того, щоб зекономити на теплі, у мешканців Львівщини, як і у інших громадян, є три варіанти: субсидія, утеплення та контроль за теплопостачальними компаніями (останнє стосується користувачів центрального опалення).

«Перше, що потрібно, це оформити субсидію. Зараз  держава зробила механізм, який дозволяє не відчувати такі збільшення тарифів. Тобто в людини, яка оформляє субсидію, буде значне покриття цих тарифів, а в деяких випадках вони залишаться такими, як були.

Друге питання – це енергозбереження: утеплити вікна, замінити котли, ущільнити двері тощо. Третій пункт такий: будь-яка теплопостачальна організація має регулювати температуру теплового носія. Це говорить про те, що коли в нас погода тепліша, відповідно, батареї мають ставати холоднішими. Якщо мешканець бачить, що температура повітря не є такої холодною, а батареї палять, і він змушений відкривати вікно, в таких випадках треба дзвонити на гарячу лінію Львівської ОДА чи до комунального підприємства і говорити, щоб вони на це реагували», – пояснив посадовець.

Щодо утеплення багатоквартирних будинків, то тут думки експертів розходяться: хтось вважає, що лише комплексне утеплення будинків має зміст, інші кажуть про те, що і поодинокі утеплені квартири будуть економити розхід тепла. Втім, теплова енергія має тенденцію «розповзатися», тому утеплена квартира все-одно віддаватиме частину тепла сходовому майданчику, ліфту.

Окрім заходів з енергозбереження, ще одним варіантом для населення є так звані «теплі кредити» – повернення певної (не більше 30%) суми відсоткової ставки за кредити на утеплення осель.

«У Львівській області діє програма енергозбереження для населення, в якій передбачено, що обласний бюджет компенсує 15% від відсоткової ставки на кредити на заміну вікон, утеплення фасадів, горищ, підлоги і встановлення енергоефективних систем опалення і, відповідно, кожен мешканець, ОСББ чи управлінська компанія можуть звернутися з цим у банк чи кредитну спілку, які є операторами цієї програми. Зокрема у «Банк Львів» чи «Ощадбанк». А в банку розкажуть, які необхідно зібрати документи, і мешканці, відповідно, подають їх та отримують кредит, потім держава  їм повертає частину відсоткової ставки», – розповів Назар Романчук.

Цікаво, що тарифи в Україні зростають з 2015 року, а до 2017 мають прирівнятися до європейських. Це стосується не лише блакитного палива, але й тарифів на електропостачання, гарячу та холодну воду.

Раніше Львівський портал також писав, коли у Львові стартує опалювальний сезон.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *