ОСТАННІ НОВИНИ

Все має свою ціну: як в Садового приховали, а тепер узаконюють незаконне будівництво

Соломія ГРИГОР'ЄВА, Львівський портал

|

Виконавчий комітет Львівської міськради сьогодні, 23 вересня, розгляне питання про затвердження містобудівних умов та обмежень для будівництва трьох багатоповерхових житлових будинків на вул. Т. Шевченка, 60. І все б нічого, якби ті будинки вже не були збудовані, а всі квартири в них вже майже продані і готові до заселення.

259

Замовником будівництва ЖК «Семицвіт» виступає ТзОВ «Патриаком». Будівництво житлових будинків велося за зміниненим проектом (із значно більшою поверховістю), ніж був раніше затверджений міською радою. Про те, що забудовник немає містобудівних умов та обмежень, а будинки збудували з порушенням стало відомо після того як Держархбудінспекція м.Львова відмовила забудовнику у видачі декларації про готовність об’єкту. Подані забудовником техніко- економічні показники відрізнялися від тих на які видано дозвіл, поверховість інша, площі, проектне рішення, фасади і тд. Через це ДАБІ не видає декларацію, а забудовник не може здати будинки в експлуатацію, а покупці оформити право власності на квартири. Відтак забудовник за допомогою чиновників міською ради почав зачищати «хвости».

Щоб вирішити проблему, головний архітектор Львова Юліан Чаплінський виносить на сьогоднішнє засідання виконкому Львівської міської ради питання про видачу містобудівних умов та обмежень вже по факту здійснення самого будівництва.

«Так, завтра на засідання Виконкому Львівської міської ради виноситься кілька надзвичайно цікавих питань, які також носять «чудесний» характер. Зокрема, це питання порядку денного № 17, № 18 і № 19. Мова йде про затвердження містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки на будівництво ТзОВ «Патриаком» багатоповерхових житлових будинків. А в чому тут чудо, запитаєте? А в тому, що ці будинки вже практично збудовані, один з них вже навіть проданий і готовий до заселення.

Однак, щось пішло не так і будинки в експлуатацію не вводяться, тому на допомогу забудовнику приходить талановитий львівський архітектор п. Юліан Чаплінський і пропонує таку собі «машину часу», тобто затвердження містобудівних умов та обмежень заднім числом.

Комічності ситуації додає ще й те, що будова, на яку лише зараз оформляється дозвільна документація, яка повинна передувати початку будівництва, збудована вже настільки, що прекрасно проглядається з вікон Ратуші. 

Вважаю, що в даному випадку є підґрунтя для проведення розслідування правоохоронними органами, є чим зацікавитися новоствореному НАБУ, а журналістам варто прийти на засідання Виконкому і запитати у талановитих львівських чиновників, як таке можливо», – повідомив на своїй сторінці у Facebook голова ЛОО Української Галицької партії, депутат Львівської міської ради Тарас Чолій.

257

Відтак головний архітектор міста Юліан Чаплінський, який неодноразово висловлював свою «принципову» позицію щодо дотримання містобудівного законодавства та виступав проти незаконних забудов, не може не знати, що грубо порушує містобудівне законодавство. Так само очевидно, що головний архітектор не міг не знати, що будівництво на вул.Шевченка, 60 ведеться з порушеннями і без належної документації.

Не міг не знати про незаконне будівництво і мер Львова Андрій Садовий, без рішення якого жодне будівництво чи його блокування у Львові не відбувається. Мер Львова неодноразово заявляв про недопустимість незаконних будівництв у Львові і навіть оприлюднив список так званих «скандальних забудов». Проте будівництво на Шевченка, 60 і ряд інших з явними порушеннями містобудівного законодавства в цей список чомусь не потрапили…

Тобто, мер Львова та головний архітектор міста фактично приховували від громадськості та контролюючих органів, що будівництво на Шевченка, 60 – незаконне. А через намагання узаконити будівництво – головний архітектор може автоматично стати співучасником злочину. Така ж доля може спіткати і членів виконавчого комітету, на яких з недавніх пір переклали обов’язки остаточно затверджувати містобудівні умови та обмеження.

255

«Очевидно, мусить бути заява про намір вчинення злочину. Ю.Чаплінський так заднім числом узаконив «Парус» на Липинського, 26. Це ознаки організованого злочинного угрупування! І на кінець треба про це писати у правоохоронні органи!», – прокоментувала інформацію про намір міської влади узаконити незаконне будівництво на Шевченка,60 громадський активіст та відомий юрист з питань незаконних будівництв Олеся Дацко.

За інформацією «Львівського порталу» забудовник ТзОВ «Патриаком» вже сплатив до міської ради сім тисяч гривень інвестиційного внеску, а також зобов’язався передати ЛМР (як інвестиційний внесок) квартири площею 15% від загальної площі житлових квартир. Щоб сплатити такий мізерний інвестиційний внесок (а при таких обсягах будівництва, насправді, сума мала вимірюватись мільйонами) в бюджет міста забудовник мав це погодити з міською владою. А оскільки такі рішення ухвалюються виключно з «благословення» мера Львова, фірма-забудовник, очевидно, без жодних побоювань щодо ризиків реалізації свого проекту продовжувала незаконне будівництво.

Відтак у всій цій історії з нахабним та відвертим порушенням законодавства чиновниками міської ради виникає питання: скільки коштувала забудовнику така лояльність до незаконного будівництва чи то мера Львова, чи то головного архітектора Юліана Чаплінського? І чи стануть співучасниками злочину члени виконкому? Відповідь та висновки залишимо за читачами.

І насамкінець, наведемо цитату мера Львова та головного архітектора міста Юліана Чаплінського щодо видачі документів забудовникам та незаконних будівництв у Львові. На словах – одне, на ділі – що вигідно чиновникам.

Андрій Садовий, на засіданні виконкому: «…Перед тим, як виносити питання на розгляд виконавчого комітету, велике прохання, щоб ми знали, а що робиться на ділянці сьогодні. Щоб ми не мали ситуації, коли забудівельник пробує починати роботу, а вже потім звертається до міста. Закон має свою чітку логіку: перше – отримати документи, потім – вчиняти відповідні дії».

Юліан Чаплінський, в інтерв’ю про незаконні будови та нове у старому середовищі: «…Я розумію, що при мені такі процеси теж будуть. У процесі погодження проекту є три основні етапи: починається все з міської ради, переходить в експертизу і далі — вже Держархбудконтроль, який перевіряє рішення експертизи. Зараз робимо спробу, щоб головний архітектор міста був присутній також на останньому етапі і разом з Держархбудконтролем підбивав підсумки. Маю надію, про це можна буде домовитись на місцевому рівні. Патроном процесу є Андрій Садовий, який розуміє усю складність ситуації».

Питання щодо надання містобудівних умов та обмежень про затвердження «містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки на будівництво ТзОВ «Патриаком» багатоповерхового житлових будинків із супутніми об’єктами соціально-побутової інфраструктури на вул. Т. Шевченка, 60» виконавчий комітет розглядатиме сьогодні, 23 вересня, о 15:00.

Довідка:

ТзОВ «Патриаком» (власник нерухомого майна на території колишнього ВАТ «Львівський мехсклозавод») входить  до складу групи компаній Kyiv Donbas Development Group.
За даними порталу «Дах»  KDD Group N.V. — девелоперський підрозділ холдингу «Київ-Донбас».

Раніше в групу входили «Київ Житло-Інвест», мережі ресторанів CarteBlanche і «Пузата хата».
Акціонери — Олександр Левін, Петро Сліпець, Олена Тополова, брати Олександр та В’ячеслав Константиновські. Акціонери «Київ-Донбасу» були засновниками банку «Надра» та «Індекс-банку».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *