ОСТАННІ НОВИНИ

Американська мрія. Чому українська молодь «утікає» за кращим життям в іншу країну?

Вероніка РОЙ, Львівський портал

|

Україна в стані нестабільності: війна на Сході, низька заробітна плата –  і це не весь список причин, які спонукають нашу молодь «утікати» з країни. З кожним роком ситуація не поліпшується. Все більше студентів залишає Україну в пошуках кращого життя: хтось їде на заробітки, хтось – на навчання, а дехто відверто планує назавжди залишити терени рідної країни.

4

Як відомо, існує безліч програм для виїзду молоді за кордон на навчання або ж на заробітки, і для того, аби покинути батьківщину стає все менше перепон. Сьогодні ж Львівський портал вирішив дізнатись, наскільки легко живеться студентам за кордоном, які схеми вони використовують, аби залишитись там і чому ж нашу молодь  з таким поривом тягне на чужину.

Програми, які допомагають студенту легально виїхати за кордон

Останнім часом для української молоді відкривається все більше можливостей та горизонтів, які ще 15 років тому були практично не доступними. Тепер студент може не лише витрачати гроші на подорожі, але й за допомогою різноманітних програм їх відпрацювати. Такі програми забезпечують візою на декілька місяців, що дає змогу спудею легально працювати в обраній країні.

Найбільш популярною сьогодні є програма Work&Travel USA. Поїхати до омріяної Америки можуть студенти денного відділення будь-якого ВНЗ у віці від 18 до 23 років.  Звичайно, для здійснення своєї мрії потрібно викласти не малу суму грошей. Вартість програми становить майже 1000$, не враховуючи додаткових видатків на переліт з України до США, страхові поліси. Також не варто забувати за житло, яке студент повинен самотужки знайти та за нього заплатити. Загалом така поїздка обходиться у 2500$, сума зовсім не маленька, тож студенти беруться якнайшвидше відпрацьовувати ці гроші.

Студентка третього курсу Юлія, котра цього року побувала в Америці по програмі Work&Travel USA, закликає «колег» з навчання ретельно враховувати, що світла американська мрія збувається зазвичай у фільмах.

1

«Я поїхала цією програмою, тому що вона дозволяє вдосконалювати іноземну мову, подорожувати Америкою, дізнаватися її культуру. Я жила в штаті Флорида, саме туди я давно хотіла потрапити. Я мріяла, що приїду і все буде, як у американських фільмах, проте усе далеко не так, як здається. Мої сподівання не виправдались та витрати не окупились. Можливо, це моя помилка, що я працювала лише на одній роботі, коли мої друзі «загиналися» на трьох, хоча в агентстві обіцяли, що навіть з однією роботою я зможу окупити більшу частину грошей, які я заплатила за програму», – розповідає Юлія.

Як бачимо не все так гладко, як здається на перший погляд, оскільки студенту потрібно пройти чимало етапів співбесіди, викласти велику суму грошей,  а попереду чекає ще отримання візи, яку можуть отримати далеко не всі.

«Більшість студентів беруть участь у Work&Travel після другого курсу університету, саме тоді студентам вже є 18 років. Потім я проходила співбесіду. Першим етапом був підбір вакансій. Мені надіслали на електронну пошту список вакансій. Там вказано штат, назва компанії, вакансії, які в них відкриті та прохідний рівень знань англійської мови. Рівень перевіряють при реєстрації і за 5-ти бальною шкалою у телефонному режимі. Далі був другий етап співбесіди. На електронну пошту мені надійшов лист з датою співбесіди. Оскільки компанія, яка оформляла програму, – в Києві, то я їздила туди. Як відбувається співбесіда? Насправді нічого складного. Всіх збирають у залі, сортують по штатах і викликають по 4-5 людей одразу на співбесіду», – розказує Аня Кирницька, студентка 5-го курсу, котра минулого року їздила в Америку по програмі Work&Travel.

Work&Travel дає можливість студенту поїхати не лише в Америку, але й в Францію, Австралію, Нову Зеландію, Німеччина, Канада тощо. Однак, сьогодні більшість студентів прямує до США.

Навіть учні звичайних шкіл можуть поїхати в Америку, отримувати стипендії, навчатися в американській школі протягом одного навчального року і проживати у американській родині – в цьому їм може допомогти програма FLEX.

3

Ну і звичайно не можливо не згадати про Green Card, яку більшість українців мріють виграти, а деякі навіть бачать уві сні.

«Українці все частіше мігрують за кордон. З України популярним способом міграції є Green Card, яка розігрується щороку серед 55 тисяч людей. Америка таким чином хоче рекрутувати нестачу робочих місць. В розіграші можуть брати участь особи, які мають освіту бакалавра. Хоча шанс виграти у лотерею доволі маленький, але це найлегший і найбільш комфортний спосіб емігрувати  в США на постійній основі», – розповідає Олег Іваницький українець, котрий не так давно виграв Green Сard.

Наскільки легко адаптуватись студенту за тисячі кілометрів від рідної домівки та ким доводиться працювати аби заробити гроші.

Найчастіше наші студенти обирають роботу офіціантів,  хаузкіперів, рятівників, працівників фаст-фудів, продавців тощо. В нашій країні ці професії малооплачувані, однак за океаном вони можуть отримувати від 7$ за годину. І деякі студенти вихваляються, що якщо працювати на хорошій роботі та не на одній, то можна привезти додому із такої поїздки до 10 000$.

«Я працювала у штаті Вісконсін (Північ США) у містечку Вісконсін Деллс. Це курортне містечко є столицею аквапарків світу. Працювала хаузкіпером у курортному комплексі. В мої обов’язки входило обслуговування заселених кімнат території готелю та прибирання після від’їзду відвідувачів. Час від часу ще відпрацьовувала у пральні. Працювали за  стандартом 6 годин в день. Ми могли взяти додаткові години, щоб отримати овертайм (це понаднормові години, які за два тижні перевищують стандартні 80 годин). Ще працювала на другій роботі у театрі-ресторані. Аситстент офіціанта. Робота ця була трохи легша за хаузкіпінг. Головне- був дохід і такий не поганий. В мене адаптація тривала місяць-півтора – це можна вважати мінусом короткострокових програм», – розказує Аня Кирницька.

Які шляхи шукають студенти для того, щоб назавжди залишитись в США

Багато студентів, які виїжджають за кордон, мають в планах в подальшому назавжди там залишитись.  Вони зачіпляються легальними та нелегальними шляхами, щоб забезпечити собі майбутнє у достатку.

2

«Шляхів насправді дуже мало, особливо для людей, які приїжджають по туристичній чи робочій візі або ж по Work&travel . Перший шлях йти вчитися по студентській візі на території Америки, якщо я не помиляюся, це займає десь 7 років, але для цього потрібні ресурси, навчання коштує грошей. Після коледжу з американським дипломом можна знайти роботу, а роботодавець може посприяти отриманню робочої візи, а після робочої візи, якщо працівник незамінний, він може отримати Green Card. Це займає трохи часу, десь від 3 років.

Ще одним варіантом є одруження. Якщо люди одружилися по коханню, то це ідеальний варіант. Є люди, які платять гроші для того, щоб вийти заміж чи одружитися та отримати громадянство.  За це прописані величезні штрафи та можлива депортація для емігрантів і до в`язниці можуть посадити громадянина Америки, який пішов на це. Але довести, що шлюб не справжній, дуже складно.

Або ж студент після університету може заповнити анкету на Green Card, і якщо людина везуча, то через декілька років абсолютно легально може виїхати в Америку.

Отримання Green Card можливе також по возз’єднанню сім`ї. Це якщо діти виїхали по «грін карті» і вже чогось добились там, живуть в певному достатку, то можуть забрати своїх батьків до себе; і навпаки – батьки можуть забирати своїх дітей», – розповідає Олег Іваницький.

Чому молодь не хоче залишатись в Україні?

Україна з кожним днем перетворюється на вокзал, з якого щодня виїжджає все більше молоді, навіть не знаючи, чи зможе себе там себе знайти чи ні. Але всі вони готові зробити  цей важливий крок, покинути Україну, тому що втомилися чекати.

amerika

Як розповідають студенти, вони готові ризикнути всім, щоб хоча б спробувати смак іншого життя. Адже там немає відчуття перманентної тривоги, яке є в Україні навіть в людей з хорошим достатком. Ти відчуваєш, що маєш права, ти відчуваєш, що в разі чого ти підеш в суд, а до судді не прийде ніхто з конвертом і рішення буде виголошене справедливо. Сама структура стосунків громадянина і гілок влади, і держави в цілому доведена до дуже хорошого рівня.

«Українська громада в Америці  росте, особливо за  останні 2 роки. Це добре видно.  Це все через нестабільність, що йде військова напруга. Еміграційні потоки українців зростають в десятки разів, в Америку  – в два три рази збільшились, тому що тут строге еміграційне законодавство та не так легко отримати гостьову чи туристичну візу, щоб сюди потрапити», – резюмує Олег Іваницький.

Фото: Соцмережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *