«Львіввугілля» вже не може забезпечити потреби ТЕС через падіння видобутку

Олесь ТЯГАЙ, Львівський портал

|

Видобуток вугілля на шахтах Львівщини впав вдвічі. Гірники “Львіввугілля”, які нещодавно скаржились на перевантажені склади та проблеми зі збутом, нині не можуть забезпечити потреби у вугіллі теплових електростанцій. У трьох лавах уже призупинили видобуток, а  на запуск нових та модернізацію не вистачає 10 мільйонів гривень.

вугля

Тож чи варто українцям починати запасатись свічками на зиму? Адже сьогодні знову є всі шанси, що електроенергія  перетвориться на дефіцитний товар, який постачатимуть лімітовано. А все через дефіцит вугілля, з якого виробляють основну частину електроенергії. Якщо ще на початку року нам бракувало лише антрацитного вугілля, яке видобувають у зоні АТО, то нині уже бракує навіть газового вугілля, яке видобувають на Львівщині та Волині. При цьому атомна енергетика в Україні також не у найкращому стані — частина блоків відключена через аварійні та планові ремонті роботи, тож навантаження на ТЕС зросло, а отже і потреба у вугіллі.

Аби вирішити проблеми з видобутком вугілля, сьогодні шахтарі мітингують біля будівлі парламенту у Києві — вимагатимуть у Міністерства виділення коштів, які допомогли б наростити видобуток вугілля хоча б до попередніх показників та виплати зарплати. Зокрема шахтарі вимагають прийняття законопроекту, який передбачає виділення з бюджету одного мільярда гривень на підтримку вугільних шахт. Утім, зізнаються: у те, що кошти таки дадуть, вірять слабо.

Тим часом експерти застерігають — якщо українська енергетика і далі залишатиметься такою розбалансованою, як останні два роки, то уже цієї зими доведеться або знову запроваджувати віялові відключення електрики, або імпортувати значно дорожче вугілля з-за кордону. При цьому не лише антрацит з Південної Африки, а й газове — з Польщі. Є ще третій варіант – доведеться купувати електрику в Росії.

За словами міністра палива та енергетики Юрія Насалика, цього літа електростанції спалили на 20% більше вугілля, ніж за минулу зиму. “У червні, липні та серпні ми спалювали понад 100 тисяч тон вугілля, тоді як взимку при температурі -17 та більше спалювали всього 70 тисяч тон”, – заявив Насалик. Загалом у другому півріччі ТЕС знадобиться на 1,8 млн. тон більше, ніж за аналогічний період минулого року. Та де взяти ці додаткові майже два мільйона тон? Так, ще на початку серпня червоноградські шахтарі вимагали у ДТЕК “Західенерго” обов’язково забирати 90% вугілля, що видобуває ДП “Львіввугілля”. Тоді генеральний директор “Західенерго” Андрій Шувар запевнив, що компанія забиратиме усе вугілля, яке видобувають на шахтах Сокальщини. Та уже зараз виявилось, що гірники не змозі поставляти станціям “Західенерго” необхідну кількість вугілля, оскільки обсяги видобутку суттєво впали. А все через відсутність державної підтримки шахт.

За словами голови червоноградського осередку НПГУ Віталія Оніжука, вони призупинили видобуток у трьох лавах, оскільки там вибрали уже практично все вугілля. А коштів на розробку нових лав немає.

“Керівник ДТЕК Західенерго  дав слово, що вони будуть все наше вугілля забирати і на даний момент вони дотримуються свого слова і розрахунки вони ведуть вчасно. Але ми зменшили видобуток через зупинку трьох лав. Як би нам міністерство виділило кошти, то ми б швидше їх запустили. На даний момент міністерство ні копійки нам не дає на обладнання, на матеріали і тому в нас така ситуація, – каже Віталій Оніжук.- Нам треба збільшувати видобуток, а щоб збільшувати видобуток, треба, щоб міністерство дало нам на розвиток 10 мільйонів ще в цьому році. Буде розвиток – будуть лави”. Віталій Оніжук, який раніше працював на шахті “Степова”, згадує, що востаннє вони отримували новий комплекс ще у 2005 році. А дванадцять років без заміни жодне обладнання не витримає.

Така ситуація пов’язана з тим, що державні вугільні підприємства роками недофінансовуються, каже автор законопроекту народний депутат Михайло Бондар. “Наші шахти збиткові через те, що обладнання на них має по двадцять років. Відповідно собівартість видобутку значно вища, ніж 1380 грн., за якою закуповують вугілля. Подекуди вона сягає 5000 за тонну. Через це і виникає ситуація, що без держпідтримки нема чим платити заробітну платню, тому що коштів отриманих за видобуте вугілля не вистачає. А попереду ще модернізація, треба закупляти ліс, підшипники, паливо-мастильні матеріали. Ситуація дуже невтішна”, – каже Михайло Бондар. За його оцінкою, за 2015 рік українські вугільні підприємства отримали 4, 3 млрд. грн. збитків через різницю між собівартістю та ціною вугілля, натомість з держбюджету отримали лише 1,2 млрд. гривень. Цього року, чимало старих лав зупинено, а на запуск нових нема коштів, відтак видобуток падає, а з ним і виручка. Тому до кінця року збитку у галузі будуть ще більшими.

Спад видобутку вугілля позначається і на роботі Червоноградської збагачувальної фабрики. Нагадаємо, що підприємство останнім часом переслідують постійні проблеми – спочатку в серпні 2015 року Господарський суд Львівської області розпочав процедуру банкротства, а вже за декілька місяців, у жовтні, Львівська обласна прокуратура відкрила кримінальну справу за фактом розтрати посадовими особами підприємства 200 млн грн у 2011 році.

“Вже майже два тижні, як ДП “Львівугілля” не постачає нам вагонів з вугіллям на збагачення. Якщо останні два місяці ми мали можливість збільшити об’єми переробки і завдяки цьому зменшили заборгованість по зарплаті на рівні квітня місяця, то тепер знову будуть проблеми, – каже голова профспілки Червоноградської збагачувальної фабрики Наталія Барна. – Зниження об’ємів переробки не дає нам можливості покрити навіть місячний фонд заробітної платні. Щоб нормально функціонувати: платити зарплату, податки, за спожиту електроенергію, ремонтувати обладнання, – нам необхідно в місяць переробляти не менше 150 тис. тонн вугілля. Якщо минулого місяця ми переробили 130 тис тонн вугілля, то в цьому місяці лише 62 тисячі, це означає, що фабрика працює менше аніж на половину від своїх можливостей”.

Експерти підрахували – з огляду на те, що сьогодні вся теплова генерація в Україні працює з підвищеним навантаженням та з урахуванням проблем з накопичення вугілля і більш високою виробіткою електроенергії в другому півріччі  тепловим електростанціям по всій Україні знадобиться 14,3 млн тонн вугілля, що на 1,8 млн тонн більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Михайло Бондар не виключає, якщо держава не виділить кошти на підтримку шахт, то уже незабаром може стояти питання про імпорт не лише антрациту, але й вугілля газової групи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *