Львівські гірники збираються до Києва шукати кошти, аби відновити видобуток вугілля

Олесь ТЯГАЙ, Львівський портал

|

Львівські гірники знову збираються до Києва. 6 вересня вони пікетуватимуть Верховну Раду та вимагатимуть прийняття законопроекту, який передбачає виділення з бюджету одного мільярда гривень на підтримку вугільних шахт. Ці кошти дозволили б виплатити заборгованість з заробітної плати та відновити обсяги видобутку вугілля, які останнім часом суттєво впав.

шахта

Так, гірники “Львіввугілля”, які нещодавно скаржились на перевантажені склади та проблеми зі збутом, нині не можуть забезпечити потреби у вугіллі теплових електростанцій. У трьох лавах уже призупинили видобуток, а  на запуск нових та модернізацію не вистачає коштів. Обвал видобутку вугілля позначився і на роботі Червоноградської збагачувальної фабрики. “- Фабрика сьогодні працює тільки на половину своєї потужності. Якщо минулого місяця ми переробили 130 тис тонн вугілля, то в цьому місяці лише 62 тисячі, – каже голова профспілки Червоноградської вуглезбагачувальної фабрики Наталія Барна.

Така ситуація пов’язана з тим, що державні вугільні підприємства роками недофінансовуються, каже автор законопроекту народний депутат Михайло Бондар. “Наші шахти збиткові через те, що обладнання на них має по двадцять років. Відповідно собівартість видобутку значно вища, ніж 1380 грн., за якою закуповують вугілля. Подекуди вона сягає 5000 за тонну. Через це і виникає ситуація, що без держпідтримки нема чим платити заробітну платню, тому що коштів отриманих за видобуте вугілля не вистачає. А попереду ще модернізація, треба закупляти ліс, підшипники, паливо-мастильні матеріали. Ситуація дуже невтішна”, – каже Михайло Бондар. За його оцінкою, за 2015 рік українські вугільні підприємства отримали 4, 3 млрд. грн. збитків через різницю між собівартістю та ціною вугілля, натомість з держбюджету отримали лише 1,2 млрд. гривень. Цього року, чимало старих лав зупинено, а на запуск нових нема коштів, відтак видобуток падає, а з ним і виручка. Тому до кінця року збитку у галузі будуть ще більшими. І це при тому, що нині країні особливо потрібне вугілля, оскільки атомні станції скоротили виробіток електрики, тож теплові завантажені по максимуму. Михайло Бондар не виключає, якщо держава не виділить кошти на підтримку шахт, то уже незабаром може стояти питання про імпорт не лише антрациту, але й вугілля газової групи.

Нагадаємо, що сьогодні теплові електростанції працюють з підвищеним навантаженням, оскільки мусять компенсувати роботу виведених на аварійні та планові роботи. “Навантаження в червні, липні і серпні була на 20% більше, ніж в зимовий період минулого року. Це був критичний період для енергетики, але ми його пройшли з честю, – заявив міністр палива та енергетики Ігор Насалик. – У червні, липні і серпні ми спалювали більше 100 тис. тонн вугілля, в той час, коли взимку при температурі -17 і більше ми спалювали всього 70 тис. тонн”. З огляду на це, у другому півріччі цього року українським ТЕС знадобиться 14,3 млн. тонн вугілля, а це на 1,8 млн тонн більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *