ОСТАННІ НОВИНИ

Львівщина у лайні: нова колекція «ароматів» Жовківського району

Катерина РОДАК, Львівський портал

|

У Жовківському районі Львівської області, здається, зосередились якісь злі екологічні сили. Львівщина ще не встигла оговтатися від Грибовицької трагедії, за яку досі не покарані винні, як на Жовківщину вже насунулась нова біда. Справжній шок середньовічної Європи, де гнилі туші свиней, риба та фекалії просто неба вважались нормою, сьогодні в 21 столітті стали «відкриттям» у Львівській області.

1

Скотомогильник під відкритим небом

Отже, 9 серпня цього року місцеві активісти виявили біля території Жовківського костомельного заводу велику кількість туш свиней.  Фотографії з місця події шокували користувачів соцмереж та викликали жваве обговорення: хіба так має працювати Костомельний завод? Складати тіла мертвих тварин просто неба? Уже 10 серпня на територію Жовківської філії ДП «Укрветсанзавод» впустили екологічну інспекцію, активістів та місцевих депутатів. Тоді ж уже на території підприємства було виявлено тонни свинячих тіл, що розкладалися просто на землі. Кістки, тельбухи, – усе це просто лежало і чекало «бенкету» щурів.

4

«Велика кількість туш валяється під відкритим небом, їх клюють птахи – розносять інфекції, велика кількість щурів. Немає жодної утилізації, завод практично не працює, повністю спалюють кості під відкритим небом. Вчора завезли дві тонни дохлих свиней – і вони так собі і лежать. Картина жахлива, сморід – страшенний. Повністю територія вся загиджена, від заводу лишилась лише назва», – розповів у коментарі Львівському порталу депутат Жовківської районної ради Ігор Муравський.

«Завод не функціонує,  тут просто пункт відмивання грошей. Учора не пускали ні Екологічну інспекцію, ні громадських активістів. Сьогодні ми всі зайшли і побачили цю жахливу картину, яку можна було раніше бачити лише через 3-метрові паркани», – додав він.

Щодо самого заводу, то він фактично є банкрутом і офіційно вже давно не виконує своїх функцій. Місцеві активісти також розповідають, що за свою «діяльність» завод бере немалу плату, хоча обладнання тут не працює вже роками, а туші мертвих свиней і корів у ліпшому випадку закопують в землю.

«Більшість обладнання там вирізано на металолом, спалювання не проводилось, жодне борошно вони теж не робили. Вони просто закидали туші на територію, закопували по всій території довкола заводу. Зараз вони злякались вивозити так нахабно, то вони скидають на територію. А ті рештки, що залишались, їх спалювали на території під відкритим небом. Документів нема. Кожна партія свиней, відходів має бути задокументована. Вони показали буквально 49 договорів на «ба бульок» 40-х років – фіктивні», – зазначив І. Муравський.

Згідно із даними з державного реєстру фізичних та юридичних осіб, Костомельний завод у Жовківському районі не займається жодною діяльністю, пов’язаною із тваринами. Напрямки його діяльності це – виробництво готових кормів  для тварин, що утримуються на фабриках та виробництво мила та миючих засобів, засобів для чищення та полірування. Зрозуміло, що і цією діяльністю підприємство вже давно не займається, втім відсутність КВЕДу на утилізацію тварин, коли така як-не-як, але проводиться (видно з тих самих фото) насторожує. Львівська журналістка Ольга Євстігнєєва повідомила у Facebook, що у підприємства також немає відходів, що для Костомельного заводу неможливо. «Перевіряючі мені сьогодні сказали, що їх насторожує та річ, що у підприємства немає відходів, що саме по собі не є можливим».

Також журналістка повідомила, що на території заводу зареєстроване також інше підприємство – ТзОВ. Львівський портал перевірив: дійсно, за тією ж адресою (Львівська обл., Жовківський район, село Воля-Висоцька) зареєстроване ТзОВ «Жовківський санветзавод», керівники якого – директор Жовківської філії ДП «Укрветсанзавод» Михайло Клин та його син – Тарас. За даними реєстру, підприємство з квітня 2016 року перебуває на стадії припинення, водночас вказано, що статутний капітал перебуває в стадії формування до 18 серпня цього року. За даними реєстру, це підприємство займається виготовленням кормів для домашніх та фермерських тварин.

З словами І. Муравського, ТзОВ існує фактично для відмивання грошей. Та наскільки законно вести такі дії  та суміщати дві посади для директора Костомельного дізнаватиметься поліція, яка вже почала «рухатись».

«Жовківським райвідділом відкриті кримінальні справи, вже поліція подала у суд, щоб їх допустили на перевірку, аби вилучати документи», – повідомив депутат.

Водночас ситуацією зацікавився губернатор Львівщини Олег Синютка, який дав протокольні доручення, аби перевірити діяльність цього заводу.

Ллєм, ллєм, лайном поливаєм….

Оскільки Жовківський костомельний завод – єдине підприємство на території Львівської області, яке де факто замається утилізацією тварин, то у світлі нещодавніх подій постає питання: куди дівати свинячі рештки, туші, фекалії, якщо правоохоронці таки його закриють? У зв’язку із скандалом, що виник довкола Костомельного, підприємці не дуже хочуть туди щось завозити. Так, по Жовківській області починають з’являтися ями, яри, території, де такі відходи просто закопують. Цими вихідними, наприклад, просто посеред поля невідомий чоловік зливав фекалії.  Автомобіль не мав ні страховки, ні жодних документів, що дозволяють таку діяльність. Водій же швидко накивав п’ятами…

2

І такий випадок не єдиний, просто не всюди і не завжди встигають зафіксувати мешканці та активісти. Показовою є ситуація у селі Мервичі Куликівської селищної ради, де на території колишньої птахофабрики декілька тонн свинячих фекалій скинули у яму. Тої ночі, на 12 серпня, усе село прокинулось від смороду та огиди.

3

Як розповіла Львівському порталу депутат Куликівської селищної ради Наталія Тищук-Демчишин, з ВАТ «Жовківським Племптахорепродуктором» (колишня птахофабрка) справи також не дуже «чисті». Тут теж працюють свої брудні схеми, які стосуються 474 гектарів території екс-фермерства.

Якщо на хлопський розум, то такий собі ФОП «Остапчак» – підприємство, що розташоване біля колишньої птахофабрики, поставило шлагбаум на трасі, щоб не допускати людей до птахофабрики. Для чого це робити «лівому» підприємству? Виявляється, що частину приміщень екс-птахофабрики орендує чи орендуватиме це підприємство у ТзОВ «Жовківське ППР», що викупило акції екс-птахофабрики.

З цим підприємством ситуація майже ідентична до тої, що була на Костомельному заводі. Засновником ТзОВ є такий собі Гамлет Мурадян, який у екс-птахофабриці значився керівником. Але єдине «але»: птахофабрика припинила свою діяльність офіційно, Костомельний – ні.

«Це підприємство (ФОП «Остапчак») розташоване поблизу птахофабрики у Мервичах на Куликівській, 1. Сам комплекс у селі Гряда («АПП Гряда») . Якщо туди пропустили трактор (тут детальніше), а нас ні, то падає підозра, що це був саме їх трактор», – розповідає  депутат.

«Ця територія належала птахофабриці, акції викупило в людей ТзОВ і має дати землі «Остапчаку». Приміщення або перепродують, або здають в оренду. Крім того, ці землі, на яких стоять приміщення, це землі Державного фонду. «Остапчак» хоче приватизувати землі. Громада села хоче, щоб землі залишились громаді під селянські господарства…», – зазначає пані Наталія.

До речі, свиноферма «АПП Гряда» Мирона Остапчака у 2015 році засвітилася у скандалі, коли забудувались на землях, що попередньо мали йти у власність бійцям АТО.

Так що у селі Мервичі для поліції та прокуратури є ласий шматок для розгрібання лайна у прямому та не дуже значенні.

Цікаво, що яму з фекаліями та рештками свиней, яку зняли на відео місцеві активісти, засипали одразу ж , коли про цю ситуацію стало відомо у Державній  екологічній інспекції.

«Я зателефонувала в Державну екологічну інспекцію, дала телефонограму.  Після цього приїхала голова селищної ради  з начальником комунальної служби… Через шлагбаум, який незаконно встановили на трасі, нас не пропускали. Після цього ми пішли пішки до того місця, де виявили, що цю яму вже було загорнуто. На нашу думку, можуть бути такі захоронення знову на тій території. Якщо вони собі зроблять приватну власність, тоді люди взагалі не зможуть прийти на ту територію, і вони зможуть робити все, що хочуть», – уточнила Львівському порталу. Н. Тищук-Демчишин.

Також  вона додала: «Поліція не хотіла зафіксувала факт, а чекала, поки громада піде і принесе їм все сама. Може, вони «прикривають», співпрацюють…».

Такі «суперзахоронення» та «сучасні» методи утилізації тварин несуть у собі не лише кримінально-фінансову складову (відмивання коштів, доведення до збитковості держпідприємств, неналежна господарська діяльність – все це ми вже чули і не раз), але й ту, важливішу. Екологічну. Людське здоров’я, що втрачається, не повернеш.

За словами голови львівського Комітету екологічного порятунку, еколога Марка Шпікули, зливання  відходів просто неба у поля, складання мертвих тварин під «сонечком» тощо – це жахлива небезпека для людського здоров’я. На території Костомельного заводу повзають величезні щурі, ворони – вони переносять хвороби далеко за територію підприємства. І це не почалось лише сьогодні, коли ситуація «горить», завод ж існував і до великого скандалу.

«Екологічна інспекція провела аналізи: там є перевищення у десятки разів. Воно все йде в ґрунт, в продукти – ті ягоди, які збирають люди, гриби… Навколо тих всіх захоронень росте малина, ожина, трави – люди це все збирають і продають на базарі. Та вся хімія накопичується в продуктах і воно попадає в організм людей. На території дуже багато піску: вони його викопували, ним зверху посипали, продавали його.  То все йде в ґрунт, у підземні води. Забруднення глобальне. По полях скидають курей та інших тварин. Ті тварини 100% померли не свою смертю. Тобто у них були хвороби. Зараз це не контрольовано: люди побачили, що на Костомельний не можна звозити, і тепер звозять на поля. Забруднюється повітря, але найбільша шкода наноситься землі і воді. Там є багато щурів, птахів, які переносять цю заразу.  Птахи і ґрунти – найбільша небезпека»,- розповів «Порталу» М. Шпікула.

отруєння

Водночас Ігор Муравський повідомив, що у Жовківському районі реально збільшується кількість шлунково-кишкових захворювань.

«Вже є захворювання в Жовкві: дуже багато випадків блювоти та діареї. Це є кишковий грип. Але всі лікуються самотужки, до лікарів не звертаються»,- каже він.

То що ж робити, чим закрити екологічну рану так близько біля Львова? За словами еколога Марка Шпікули, для початку «влада повинна якось попередити і робити хоча б огляди території біля Костомельного заводу. Людей попередити: не збирати ягоди та гриби в межах Костомельного захоронення як мінімум метрів 30».

Місцеві мешканці, що опинилися біля місць злочинів, вже готові перекривати дороги, бунтувати. Поліція наразі веде досудове розслідування по Костомельному заводу, щодо фекалій у Мервичах – чекають на висновки екоінспекції.

«Коли екологічна інспекція матиме результати, тоді ми зможемо відкрити кримінальне провадження», – повідомив Львівському порталу начальник Жовківського РВ поліції Львівщини Олександ Гостішев.

Цікаво, що про ситуацію з Костомельним заводом говорили і раніше – місцеві мешканці неодноразово казали про жахливий запах з території заводу та порушення ним санітарних норм. Били на сполох, аж поки лайно не вилилось за межі…

Далі буде…

Фото: Сергій Бобра, Варіанти, Соцмережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *