Шахтарі шукатимуть гроші на заробітною платню під стінами «Держвуглепостачу»

Олесь ТЯГАЙ, Львівський портал

|

Сьогодні червоноградські шахтарі прийшли під стіни «ДТЕК Західенерго», бо їм боргують заробітню плату. В свою чергу керівництво ДТЕК пояснило, що оплата за поставки вугілля здійснюється відповідно до умов договору, без прострочених зобов’язань, передає кореспондент Львівського порталу.

2

Добротвірська та Бурштинська ТЕС зараз в повному обсязі приймає вугілля, видобуте шахтами Львівсько-Волинського басейну. Однак, виявилося, що зарплати слід шукати не в енергетиків, а в держпідприємстві  «Держвуглепостач». Оскільки, ДТЕК не має прямих договорів з вугільними підприємствами, а купує вугілля у ДП «Держвуглепостач», згідно із законодавством. Саме ДП наразі має розраховуватись з шахтарями.

«Вчора відбулася нарада в міністра, де він чітко і ясно пообіцяв, що зарплата буде виплачуватись. Коли ми взнали вчора, що зарплати за травень не буде, ми такий «хай» зробили в Києві, що за 3 години вже гроші були на карточках шахтарів. Зараз стоїть питання червня. ДП «Держвуглепостач» винне 121, 7 мільйона. За ці гроші ми можем закрити червень і дати авансом липень. Вся затримка тут.

ДТЕК Західенерго віддає гроші за спалене вугілля, згідно контрактів, державній фірмі «Держвуглепостач», через яку йде вся закупівля вугілля. Я це розумію, але нашому об’єднанню вони винні 121,7 мільйона. Нам треба щось сказати людям. Якщо ситуація не зміниться, наша наступна акція буде під стінами «Держвуглепостачу», – розповів голова Незалежної профспілки гірників Червонограда Віталій Оніжук.

Представники ДТЕК вийшли до мітенгувальників та запросили ініціативну групу з 8 осіб на переговори з керівництвом підприємства. Як зазначив генеральний директор ПАТ «ДТЕК Західенерго» Андрій Шувар – боргів жодних немає і виплатити гроші за червень-липень гідно договору «Західенерго» проведе до кінця серпня.

«Ми боргів перед «Держвуглепостач» на сьогодні не маємо, тим більше перед «Львіввугіллям». За вугілля, яке ми отримали в червні-липні згідно контракту ми повинні розрахуватися в серпні. Відтак до кінця місяці ті гроші, які ми повинні заплатити «Держвуглепостач», ми перерахуємо», – сказав гендиректор ДТЕКу.

Окрім того Андрій Шувар розповів, що зараз «Західенерго» у повному обсязі приймає вугілля, видобуте шахтами Львівсько-Волинського басейну.

«У «Львіввугілля» ми беремо все вугілля, яке вони заявляють. Це десь 60-70 тисяч тонн в місяць. В червні вони заявили 60 тисяч – ми забрали, у липні  – 70 тисяч, які ми теж забрали. Якщо заявлять 100 тисяч тонн вугілля, ми заберемо всі 100», – додав А. Шувар.

Нагадаємо, що збільшення поставок обумовлено зростанням обсягу виробництва електроенергії на ТЕС.  Теплоелектростанції України сьогодні несуть підвищене навантаження, компенсуючи зниження виробництва електроенергії на енергоблоках атомних електростанцій у зв’язку з плановими і аварійними ремонтами. У другому півріччі 2016 року українським ТЕС знадобиться 14,3 млн тон вугілля, що на 3,7 млн тон більше, ніж у першому півріччі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *