Червоноградські гірники намагаються з’ясувати куди поділась їх зарплата

Олесь ТЯГАЙ, Львівський портал

|

Спекотне літо та ремонти на атомних енергоблоках зіграли на руку червоноградським шахтарям. Теплові електростанції змогли наростити наростили виробництво електрики, а отже і збільшили закупівлю вугілля. Відтак якщо ще у травні ДП “Львіввугілля” скаржилось на проблеми зі збутом уже видобутого вугілля, то тепер вони нарешті вирішились. Компанія ДТЕК, якій належать Добротвірська та Бурштинська ТЕС, в повному обсязі приймає вугілля, видобуте шахтами Львівсько-Волинського басейну. Однак, як виявилось, це не допомогло вирішити проблему з виплатою зарплат на підприємстві. За оцінкою профспілок, працівникам ДП “Львіввугілля” уже заборгували понад 130 мільйонів гривень. Тож вони готуються до чергових акцій протесту.

шахтарі

“З нами не розраховуються за реалізоване вугілля. У нас на сьогодні є актив — 127 мільйонів. Якби з нами розрахувались, ми могли б заплатити зарплату за травень та червень”, – каже генеральний директор “Львіввугілля” Андрій Дяченко. За його словами, основним покупцем їхнього вугілля є компанія ДТЕК “Західенерго”, однак формально підприємства жодних прямих контрактів між собою не мають. “Ми вугілля видобуваємо. Але вся реалізація та розрахунки йдуть через “Держвуглепостач” при міністерстві. Туди надходять кошти за реалізоване вугілля, а тоді вони уже розраховуються з нами”, – пояснив він.

Тим часом у прес-службі компанії ДТЕК “Західненерго” переконують — з їхнього боку жодних боргів перед “Держвуглепостач” немає. “Станом на 1 серпня ДТЕК закупив вугілля у державних шахт Львівсько-Волинського басейну на суму 115 млн. грн. Оплата за поставлене вугілля в повному обсязі буде проводитися до кінця поточного місяця, строго відповідно до умов чинного договору з ДП «Держвуглепостач». Незважаючи на заборгованість ДП «Енергоринок» перед ДТЕК за вироблену електроенергію в розмірі 6,8 млрд грн, компанія продовжує виконувати свої зобов’язання перед шахтарями Львівсько-Волинського басейну. З огляду на дефіцит вугілля в Україні для теплової генерації, компанія готова працювати з будь-якими державними вугільними об’єднаннями, в тому числі і за прямими договорами”, – пояснили у компанії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *