Сім фактів про встановлення будинкових лічильників

|

У 2016 році ПАТ «Львівгаз» розпочав встановлювати лічильники у домівках споживачів, які використовують природній газ лише для приготування їжі. Згідно з рішенням державного органу – Національної комісії, яка регулює сфери енергетики та компослуг, впродовж наступних двох років для забезпечення обліку в цієї категорії споживачів пріоритетним буде встановлення будинкових лічильників.

gaz

Чому встановлюють будинкові лічильники? 

В Україні залишилося 15% споживачів, які ще не мають встановлених лічильників. Сюди входять переважно ті, хто використовує газ лише для приготування їжі. Відповідно до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу»,після 2018 року споживати блакитне паливо буде можливим лише за умови його обліку. Тобто, за два роки держава повинна забезпечити 100% встановлення лічильників по усій країні. Але, вписатись у ці терміни за умови встановлення індивідуальних приладів- неможливо.

Чому неможливоусім встановити індивідуальні лічильники?          

Кошти на встановлення лічильників газу вже закладені в кінцевій ціні палива. Однак,цясума не дозволяє забезпечити приладами обліку одночасно усіх споживачів. Наприклад, у новій вартості палива – 6,9 грн./м. куб. на встановлення лічильників передбачено всього 1%. Тому, українським законодавством було визначено терміни встановлення лічильників в залежності від категорії споживання.

Щороку державний регулятор НКЕКП, затверджує інвестиційні програми розподільних підприємств. У них передбачаютьсясуму на встановлення лічильників. В середньому, розмір цієї суми, дозволяє щороку встановлювати в межах 10 тис. приладів. Отож, щоб забезпечити індивідуальними лічильниками усіх споживачів необхідно:

  • передбачити додаткові кошти у тарифі, що призведе до підвищення кінцевої ціни газу;
  • збільшити терміни їх встановлення, через що питання обліку залишатиметься не вирішеним ще багато років.

Розмір коштів спрямованих на встановлення лічильників у львівській області впродовж 2013-2016 рр.

unnamed

* 2016 рік сума із врахуванням встановлення будинкових лічильників

Проблеми, які виникають при впровадженні індивідуального обліку:

  • Велика вартість встановлення індивідуальних лічильників

для забезпечення усіх споживачів індивідуальними лічильниками необхідно щонайменше 4.6 млрд. грн.

  • Додаткове збільшення тарифу на газ для споживачів

Що забезпечити 100% облік впродовж двох років,необхідно щороку встановити 1,4 млн. індивідуальних лічильників. На це в тарифі потрібно передбачити додатково по 2 млрд. грн. на кожен рік.

  • Збільшується терміни запровадження повного обліку газу

За наявної кількості бригад та при встановленні 280 лічильників щороку, термін 100% впровадження обліку розтягнеться ще на 10 років.

Які переваги встановлення будинкових лічильників?

На встановлення будинкових лічильників по всій Україні планується виділити приблизно 776 млн. грн. Це дозволить впродовж двох років облікувати газ у 82% споживачів, які ще не мають таких приладів. При тому, вартість будинкового лічильника, з розрахунку на 1 споживача, становить 345 грн. В той час як вартість індивідуального приладу обійдеться 1700 грн.

8  аргументів за впровадження будинкового обліку

  • Відсутня потреба для збільшення тарифу на газ
  • Зникне таке поняття, як «норми споживання газу»
  • Не потребує присутності споживача та підготовки приміщення
  • Лише одноразове відключення від газу у зручний для споживачів час
  • У 7 разів дешевше індивідуальних лічильників
  • Зменшення у 10 разів терміну встановлення
  • Забезпечення обліку в якнайкоротший час у понад 2 млн. споживачів
  • Економія коштів для держави в розмірі 3 млрд. грн.

Як рахуватимуть споживання газу за будинковим лічильником?

Будинкові газові лічильник обладнані дистанційною системою знімання показань. Щомісяця в автоматичному режимі інформація про обсяг спожитого газу в будинку надходить до газорозподільного підприємства. Цей загальний обсяг палива рівномірнорозподіляється на кожного зареєстрованого мешканця будинку та здійснюється на нього нарахування.

Якщо у будинку є квартири з індивідуальними лічильниками, то їх показання за місяць віднімають від показань будинкового лічильника.

Якщо споживач відмовляється від будинкового лічильника?

Відповідно до Кодексу газорозподільних систем, у разі відмови споживачів від безкоштовного встановлення лічильника, споживання газу буде розраховуватися за вдвічі більшими нормами:

  • якщо встановлена газова плита та є центральне гаряче водопостачання

– замість норми 4,4 куб. м. нарахування буде здійснюватися за нормою 9,8 куб. м.

  • якщо встановлена газова плита та відсутнє централізоване гаряче водопостачання та газового водонагрівача
  • замість норми 7,1 куб. м. нарахування буде проводитись за нормою 18,3 куб. м.

Споживачі, які не хочуть сплачувати за показниками будинкового лічильника, можуть своїм коштом встановити у квартирі індивідуальний прилад обліку.

Якщо такі споживачі до 1 січня 2018 року не погодяться на встановлення безкоштовного лічильника, або не встановлять лічильник газу за свій кошт, розподільна компанія буде змушена припинити їм  постачання газу.

Як дізнатися де будуть встановлювати лічильники?

Усі роботи щодо оснащення приладів обліку відбуваються під чітким контролем державного регулятора НКРЕКП. Він затверджує перелік адрес, де буде проводитися встановлення будинкових лічильників. Дізнатися чи входить Ваш будинок у цей перелік можна на офіційному сайті ПАТ «Львівгаз» lv.104.ua, або за телефонами контакт-центру 067-2177-104; 032-2423-104 щодня з 08.00 до 20.00 год.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *