Криза експорту електроенергії знищує вугільну галузь Львівсько-Волинського басейну

Олесь ТЯГАЙ, Львівський портал

|

Видобуток вугілля на шахтах Сокальщини з січня по червень цього року впав на 24,1%, повідомляє Міненерговугілля. Якщо торік за п’ять місяців на місцевих копальнях видобули 753,8 тисяч тонн вугілля, то цьогоріч — лише 572 тисяч тонн. Та, як виявилось, навіть це вугілля нікуди збувати. Через економічну кризу попит на електроенергію в Україні впав, тож електростанції змушені працювати на мінімальному завантаженні. За підсумками 2015р. теплові електростанції виробили на 21% менше електроенергії. Тобто вони фізично не можуть спалювати стільки вугілля, як раніше.

шахтар

Запаси вугілля на складах зростають на 4-4,5 тисячі тонн

За словами генерального директора ДП “Львіввугілля” Андрія Дяченка, на складах підприємства уже накопичилось понад 100 тисяч тонн вугілля, і щодня ці запаси зростають на 4-4,5 тисячі тонн. Окрім того, що через відсутність збуту підприємство не може заробляти кошти на своє існування, існує ще небезпека запалювання цього вугілля. Справа в тому, що вугілля газової групи, яке тут добувають, має здатність самозайматись у спеку. Тому гірники опинились у патовій ситуації. Адже наче й видобувати вугілля нема сенсу, бо його нікуди збувати, і зупинити видобуток не можна, бо як тоді бути з шахтарями? На шахтах “Львіввугілля” працює понад 10 тисяч людей, а за кожним з працівників стоять сім’ї. Не залишати ж їх без засобів до існування.

“В першу чергу треба вирішувати проблему з експортом електроенергії. Якщо вона не буде вирішена, ми просто фізично не зможемо ставити питання про прийом на електростанціях ДТЕК (чи будь-яких інших станціях) вугілля Львівсько-Волинського вугільного басейну, оскільки не буде потреби виробляти з цього вугілля електроенергію, – вважає голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин. – Якщо зараз не зрушимо генеральне питання, куди це вугілля по дротах далі передавати, то не буде підстав далі говорити про те, що будуть шахтарям виплачуватись гроші. Я розраховую на те, що найближчим часом, коли у нас будуть консультації з урядом, ми будемо всі бити в одну точку. Мова йде про зміну до розпорядження КМУ, зміст якого зводиться до того, щоб зменшити навантаження на ціну, яка пов’язана з експортом. Оскільки інакше наша електроенергія не є конкурентна на європейських ринках. Власне, Добротвірська ТЕС і Бурштинский енергоострів спрямовані в першу чергу на експорт, відтак частка експорту там може бути дуже високою, відповідно, споживання вугілля теж. В іншому випадку, споживання вугілля буде низьким і не буде можливості застосування вугілля з нашого Львівсько-Волинського басейну”.

Експорт електроенергії досяг історичного мінімуму

Проблема тому, що ціна української електроенергії включає в себе не лише вартість її виробництва, але й дотації (через різницю в тарифах для населення та промисловості). Ціна виходить вищою за європейську, тому охочих купувати українську електрику, бракує. Через це, у червні цього року Україна встановила експортний антирекорд.   Комерційні перетікання електроенергії зараз становить близько 150 МВт в при максимально можливому рівні 645 МВт. Тобто потужності використовуються тільки на 20% – це історичний мінімум. Якщо взяти Бурштинську ТЕС “ДТЕК Західенерго”, на яку постачали вугілля Львівсько-Волинського басейну, і яка якнайкраще підходить для експорту в ЄС, то нині там з 12 енергоблоків працює тільки 5-6. З них лише 1-1,5 блоки працює на експорт, тоді як у 2013-му на експорт працювало чотири-п’ять.

Відтак, на розпорядження Кабміну, яке дозволить продавати українську електроенергію за середньою ціною виробництва, чекають і шахтарі, і енергетики. Проект розпорядження, яке зможе зробити нашу електрику конкурентною на зовнішніх ринках, тобто фактично розблокує експорт, уже погодила Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг. А Кабінет міністрів чогось зволікає.

Утім, голова підкомітету з питань вугільної промисловості Верховної Ради Михайло Бондар запевняє — рішення приймуть найближчим часом. «Реалізація вугілля – це фактично і є реалізація електроенергії, оскільки кінцевою продукцією від спалювання вугілля переважно є електрична енергія. Тому експорт електроенергії на сьогодні якраз забезпечує завантаженість всіх цих ТЕС і ТЕЦ нашим вугіллям, зокрема, Львівсько-Волинського вугільного басейну», – зазначив Михайло Бондар.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *