Шахтарів та енергетиків об’єднала спільна біда – відсутність попиту на їх продукцію

Анна СВЕРСТЮК, Львівський портал

|

Енергетики та шахтарські профспілки вугільних підприємств Львівщини разом з обласною адміністрацією та обласною радою шукатимуть шляхи подолання кризи збуту вугілля за круглим столом, передає кореспондент Львівського порталу.

шахтарі

Про це 7 червня під час прес-конференції на тему: «Проблеми відвантаження і реалізації вугільної продукції ДП «Львіввугілля» та шляхи їхнього вирішення», повідомив голова львівської територіальної організації профспілки працівників вугільної промисловості України Олег Турчин та Віталій Оніжук, голова регіонального об’єднання незалежної профспілки гірників України міста Червонограда.

Круглий стіл за участі представників вугільних профспілок, керівництва ДП «Львіввугілля», обласної адміністрації, обласної ради та керівництва ДТЕК «Західенерго» має відбутись 9 червня у львівській облдержадміністрації.

Шахтарі бідкаються, що на  складах ДП «Львіввугілля» накопичено уже майже 100  тисяч тонн вугілля і його нікуди збувати. Аналогічні проблеми зі збутом у павлоградських шахтарів, які були змушені обмежити видобуток вугілля. Так, з 01 по 10 травня цього року був повністю припинений видобуток на шахтах ДТЕК Павлоградвугілля. Профспілки визнають, що проблема зі збутом вугілля пов’язана в першу чергу зі скороченням виробітку електроенергії в країні. Зупинили роботу також «Селидіввугілля» та «Красноармійськвугілля» – їм вимкнули електроенергію за несплату. Така ж доля чекає і інші вугледобувні підприємства, оскільки через відсутність збуту вони не мають можливості заробляти на своє існування.

«До сьогоднішнього дня на державному рівні не зроблено стратегії про функціонування енергетичного ринку в Україні. Споживання електроенергії, під час спаду економіки в країні, впало. Але цю ж електроенергію можна давати на експорт і в Білорусію і в Молдову та й в інші країни. Але до сьогоднішнього дня Кабінет міністрів не вирішив питання як дальше жити енергетичному сектору країни. Це біда не тільки наша, а й Павлограда, тобто і Сходу, і Заходу країни. Профспілка вже давно вимагає, давайте разом сядемо і вирішимо – як нам далі жити», — заявив журналістам Олег Турчин.

Генеральний директор ДТЕК Західенерго Андрій Шувар у коментарі повідомив, що усі теплові електростанції України через зниження попиту на електроенергію вже понад рік працюють у складі мінімального навантаження. У тому числі знизилось навантаження на енергоблоки Бурштинської  та Добротвірської ТЕС. Зокрема, на Бурштинській ТЕС лише від початку року виробництво впало майже на 40%, а з 12 енергоблоків працює лише 5-6. З них лише 1-1,5 блоки працює на експорт, тоді як у 2013-му на експорт працювало 4-5 енергоблоків.

За його словами, відповідно, знизилось споживання вугілля тепловими електростанціями. Зокрема, Бурштинська ТЕС зараз за добу спалює не більше 8 тисяч тон вугілля, а ще торік спалювала до 15 тисяч тон. Це негативно позначилось на обсягах реалізації вугільної продукції в енергетику, як шахтами Західного Донбасу, так і шахтами Львівсько-Волинського басейну.

«Якщо шахтарі Сходу і Заходу будуть конфліктувати між собою – це проблему не вирішити, вугілля спалюватись більше не буде, бо нікуди подіти вироблену електроенергію. Ми маємо об’єднати зусилля і виробити спільні рішення, які дозволять енергетиками і шахтарям працювати та утримувати їхні сім’ї. Якщо ми не можемо стимулювати попит на електроенергію всередині країни треба докласти спільних зусиль аби зробити українські кіловатгодини стали конкурентними у Європі, треба збільшити експорт та завантажити ТЕС», – вважає Андрій Шувар.

 

«До сьогодні Кабмін не вирішив питання як дальше жити енергетичній галузі. Вже пора щось зробити. Не  чекати на африканське вугілля-порошок, яке ми купуємо, чи на вугілля з Росії. Треба думати про своїх людей. Прийшов час щось змінювати, щоб була держава не на папері, а наяву», – додав О. Турчин.

Фото: espreso.tv

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *