«Проблему збільшення реалізації вугілля можна вирішити аби була політична воля» - Наталія Барна

|

Шахтарі Львівщини погрожують страйками та пікетами – через проблеми зі збутом вугілля, що накопичується на складах. До них долучились і працівники Червоноградської збагачувальної фабрики.

вугля

Як повідомила голова профспілки первинного осередку Наталія Барна, збагачувальна фабрика, що тривалий час не могла налагодити роботу й заборгувала чималу суму зарплати своїм робітникам, нарешті запрацювала. “За останній рік ми вийшли з тої ями, у якій були, почали погашати заборгованість з зарплати. У нас не працювала жодна секція — тепер дві на ходу. Можемо переробляти 180 тисяч тонн вугілля на місяць, але його нікуди відвантажувати, – каже голова профспілки “Львівської вугільної компанії” (збагачувальна фабрика) Наталія Барна. – У нас уже назбиралось в бункерах 23 тисяч тонн вугілля”.

Представник профспілки переконана, що проблему можна вирішити, була б політична воля. «Адже це так просто – збільшіть реалізацію вугілля, добутого шахтарями Львівсько-Волинського басейну, і наше підприємство, а також копальні зможуть не тільки вижити, а й зароблятимуть кошти собі на зарплати та розвиток», – переконана Наталія Барна.

Через профіцит вугілля з 01 по 10 травня був припинений видобуток на шахтах Західного Донбасу. В цей період проводились тільки невідкладні ремонтні роботи. «Ми зробили все можливе, щоб знайти альтернативу збуту наших вугілля, щоб не припиняти роботу шахт Західного Донбасу. Але спад промислового виробництва не дозволяє нам повністю реалізувати вугілля, який ми в змозі здобувати. Тому перші десять днів травня стануть великодніми канікулами для більшості наших працівників, – розповів генеральний директор ДТЕК Павлоградвугілля Сергій Воронін.

Аналогічно криза зі спалюванням вугілля і у генерації. Наприклад, на складах ДТЕК Західенерго», а саме вони основні споживачі львівського і волинського вугілля, вже накопичилось 400 тисяч тонн вугілля. А через профіцит електроенергії в країні та зменшення експорту електроенергії в Європу, в добу спалюється вдвічі менше вугілля, аніж ще на початку цього року.

За словами генерального директора ДП “Львіввугілля” Андрія Дяченко треба вирішувати питання реалізації вугілля глобально бо через температурний режим є загроза возгорання. «Хоч на “Західенерго”, хоч будь-куди. Треба аби уряд прийняв постанову щодо експорту електроенергії. Якщо вона буде прийнята — це автоматично розв’яже проблеми. Адже якщо станції зможуть виробляти більше електроенергії, вони закуповуватимуть більше вугілля”, – каже Андрій Дяченко.

На Бурштинській ТЕС лише від початку року виробництво впало майже на 40%, а з дванадцяти енергоблоків працює лише п’ять-шість. З них лише 1-1,5 блоки працює на експорт, тоді як у 2013-му на експорт працювало чотири енергоблоки. І одна з найбільших українських електростанцій – Бурштинська ТЕС зараз за добу спалює не більше 8 тисяч тонн вугілля, а ще рік тому спалювала до 15 тисяч. За п’ять місяців цього року 51 % від усього використаного вугілля на Добротвірській ТЕС становило вугілля саме шахт Львівсько-Волинського басейну.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *