ОСТАННІ НОВИНИ

Куди вивозять львівське сміття?

Катерина РОДАК, Львівський портал

|

Трагедія на Грибовицькому сміттєзвалищі – це не лише біда для родин загиблих рятувальників, це величезна екологічна (друга після Чорнобиля) катастрофа для Львова. Після пожежі на найбільшому в Україні сміттєзвалищі та зсуву, що забрав уже три життя, перед Львовом постає «незручне» питання: як не загрузнути у власному смітті?

баки

Підприємство «АВЕ-Львів», що обслуговує місто, перестало вивозити сміття до Грибовичів, натомість «підкидає» відходи до звалищ в області.

Як заявляють у «АВЕ-Львів», везти сміття на багатокілометрові відстані незручно, адже машини не встигають забрати відходи зі всього Львова. Окрім того, сміттєзвалища області наразі також перенавантажені і мають свої екологічні негаразди.

Зокрема, у Новому Роздолі, який в негативному значенні славиться своїми гудронами, громада повстала проти завезення львівських відходів.

Львівські відходи поблизу сміттєзвалища у Новому РоздоліАвтор фото - ігор Телішевський
Львівські відходи поблизу сміттєзвалища у Новому Роздолі. Автор фото – Ігор Телішевський

«У 2012 році Андрій Садовий висловлював бажання, щоб Новий Розділ перейняв Грибовичі. Ми боїмося, щоб ці плани не стали дійсністю через трагічні події. Бо в нас дійсно є великі території і кар’єри, в яких легко можна щось заховати. Наше місто давно вже є екологічною небезпекою, 90% всіх небезпечних відходів є на нашій території. Ми категорично проти , щоб Садовий, чи Синютка, чи хтось з державних чиновників приймали якісь рішення поза нашими спинами, без нашого дозволу про завезення якихось відходів. Ми, звісно, співчуваємо тим всім подіям, але ми не хочемо вбути вигрібною ямою цілої Львівщини. Ми не хочемо страждати через це», – заявив у коментарі Львівському порталу депутат Новороздільської міської ради Анатолій Шалаєв.

Також він повідомив, що місцеві активісти уже помітили одну машину зі сміттям із львівськими номерами.

«Активісти зараз збираються і будуть чергувати на під’їздах до сміттєзвалища.

Учора зловили невідому машину, яка висипала сміття біля сміттєзвалища і поїхала. Це не машина нашого Роздільського ЖКУ. Ми не погоджувалися на ті всі речі», – обурюється депутат.

Натомість міський голова Самбора Юрій Гамар зазначив Львівському порталу, що з 31 травня місто любо приймає відходи зі Львова.

«У Львові критична ситуація – загинули люди.  Звичайно, що ми підставили плече і поки що допомагаємо вирішити проблему зі сміттям. У нас укладаються угоди відповідно до чинного законодавства, нам будуть проплачувати за кожен кубічний метр вивезеного сміття 26 грн., як має бути. Також ви розумієте, що у нас є певні ліміти – ми хотіли би, щоб проблеми у Львові вирішилися якомога швидше, і щоб воно до нас не надходило, але наразі ми допомагаємо», – пояснив позицію міста Ю. Гамар.

На питання Львівського порталу, чи схвалює таке рішення громада, міський голова Самбора відповів:

«Наразі ніхто претензій не висував.  Нехай ті люди, які будуть намагатися нагнітати цю ситуацію, подивляться в очі матерям тих дітей, які залишилися без дітей чи чоловіків (загиблі на сміттєзвалищі – ред.). Це тимчасові незручності, які за декілька днів повинні вирішитися», – впевнений він.

Також зі вчорашнього дня львівське сміття почало подорожувати до Дрогобицького району, зокрема до перевантаженого Броницького сміттєзвалища. Цю інформацію Львівському порталу підтвердив директор КП «Комбінат міського господарства» Дрогобича Андрій Янів.

«Ми, зваживши ситуацію, яка сталася у львів’ян, з розумінням віднеслись, тому частково надаємо допомогу. Громада ставиться до того з розумінням. Ми завезли незначну кількість сміття. Вчора було декілька авто. Ми дуже мало зможемо прийняти сміття, і сьогодні будемо бачити, чи дамо дозвіл на продовження звезення відходів до нас», – повідомив він.

Уже 2 червня львівське сміття дало про себе чути у Жидачеві. Так, місцеві активісти  розмістили у соцмережах обурливий пост:

«Усе дуже просто: непотріб зі Львова масово почали завозити на сміттєзвалище нашого міста! З вчорашнього вечора до Жидачева їздять львівські сміттєвози, але диво дивне, про це ані члени виконавчого комітету, ані більшість міських депутатів нічого донедавна не знали!  Жидачівське сміттєзвалище минулого року добре дало про себе знати, бо горіло і токсичним димом обгортало місто та прилеглі села. З міського бюджету виділялися кошти на гасіння займань, але локалізувати пожежу не вдалося: дотепер повільно горить. Цікаво, а може й у міській раді не знають? Бо ми дізнались, що львівське сміття також почали возити не тільки у Жидачів, але й у Новий Розділ, Дрогобич, Самбір…».

Відмітився добротою душевною і Червоноград,  міська рада якого 2 червня вирішила до кінця місяці приймати львівське сміття у себе.

Так, міські обранці Червонограда дозволили вивозити львівське сміття до 30 червня. Його загальна вага не має перевищувати 300 тонн.

Також депутати наголосили, що сміттєвози повинні здійснити свої рейси зранку, щоб вага автомобіля не псувала покриття дороги.

Як стало відомо Львівському порталу, до Стрия сміття поки що зі Львова не везуть.

Варто зазначити, що компанія «Аве-Львів» відмовилась повідомляти, куди саме у райони вивозиться сьогодні сміття зі Львова, пославшись на етичні міркування.

Цікаво, що на пропозицію представника компанії продукувати менше сміття, читачі Львівського порталу відреагували цілковитим обуренням.

скрін

Нагадаємо, що про домовленість із районами Львівщини щодо вивозу туди сміття повідомляв 31 травня міський голова Львова Андрій Садовий. Водночас компанія «АВЕ-Львів» повідомила, що з деяких районів Львова тимчасово не вивозиться сміття. Мешканці Нового Роздолу повстали проти ідеї приймати відходи львів’ян першими.

Хронологію подій трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі можна подивитися тут.

Фото: Соцмережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *