Шахтарі Львівщини можуть залишитись без роботи через байдужість держави?

Соломія ГРИГОР'ЄВА, Львівський портал

|

Держава обрала черговий «вигідний курс» в енергетиці, який може загрожувати закриттям червоноградських шахт. Мова йде про тенденцію до збільшення закупівлі атомної енергії, що призводить до зменшення використання теплової елекроенергії і скорочення видобування вугілля загалом.

шахтарі

На початку опалювального сезону українців лякали відключеннями електроенергії через дефіцит вугілля. Тепер виявилось, що зараз у нас, зокрема на Львівщині, вугілля може стати не потрібним. Маємо парадоксальну ситуацію – майже три десятки енергоблоків теплових електростанцій простоюють, а вітчизняні шахти не мають куди збувати вугілля.

На Львівщині працює одна теплова електростанція — Добротвірська. Зараз ТЕС працює мінімальним складом, 50% обладнання простоює. При цьому станція забезпечена вугіллям понаднормово – станом на 3 березня на складі знаходиться 115 тис. тонн.

ДТЕК Добротвірська та ДТЕК Бурштинська ТЕС є основними покупцями вугілля Львівсько-Волинського басейну. Якщо ці підприємства перестануть закуповувати вугілля, то червоноградським шахтам нікуди буде його дівати. В. о. директора державного підприємства «Львіввугілля» Андрій Дяченко поки що загрози припинення збуту не відчуває, але впевнений, що наслідки будуть критичними.

«Сьогодні Бурштинська та Добротвірська ТЕС забирають 100 відсотків видобутого нами вугілля, що не може не радувати. Тому ми поки не дуже відчули скорочення закупівлі елекроенергії. Зараз у нас стабільно закуповуються ці дві теплові електростанції, але ми розуміємо, що ситуація, яка сьогодні у нас в державі, може спричинити негативні дії. Надходження від нашого басейну є містоутворюючим для Сокальського району та Червонограда. На нашому підприємстві працює 9600 осіб. Окрім того, за ними стоять ще їх сім’ї. Тобто від реалізації нашого вугілля залежить дуже багато сфер регіону», – розповів А. Дяченко.

Цю інформацію підтверджують і в компанії ДТЕК, котрій належать ці дві електростанції, в цьому році вони взяли на ТЕС 140 тисяч тонн вугілля.

Мер Червонограда Андрій Залівський старається якомога більше уваги приділяти шахтам, адже розуміє, що без них місту та сусідньому Сокальському району неможливо вижити.

«Львіввугілля» – це бюджетоутворююче підприємство для нашого міста. Якщо розглянути податок з доходів фізичних осіб – це близько 40%, то для самого бюджету це десь 22%. Для нас – це дуже багато. Зараз ми перебираємо на міський бюджет всю соціальну сферу (6 садочків, оздоровчий табір). Таким чином ми хочемо допомогти державним підприємствам вийти з тої ситуації, в якій вона зараз є, і будемо шукати додаткові кошти на фінансування.

Окрім того, шахти – це сім’ї, зарплати. Це неприємна соціальна ситуація в місті, коли велика маса людей може опинитися без заробітної плати, без доходу. Тоді місто не зможе перекрити всі видатки. На основі коштів, які отримують шахтарі, розвивається місцевий бізнес. Це знову ж таки сплата податків у місцевий та державний бюджет. Також це допомога шахт навчальним закладам та іншим установам, допомога в прибиранні міста. Тобто для нас – це основа. Якщо основа, фундамент тріскає по швах, то, відповідно, той будинок стояти не буде», – зауважив голова міста Червоноград.

шахти

Без вугілля буде погано не лише жителям Сокальського регіону та Червонограда, а й тепловим електростанціям. Якщо ТЕС працюватимуть складом енергоблоків, нижчим за мінімальний, далеко не нове обладнання зношуватиметься швидше, та ще й почастішають випадки аварійних відключень. Найстрашніше – це  повне відключення станції.

На ДТЕК Добротвірській ТЕС є два енергоблоки потужністю 150 та 160 МВт та два турбогенератори потужністю 100 МВт кожен. Мінімальний склад для станції — два енергоблоки або енергоблок та турбогенератор. Якщо станції доведеться працювати нижче мінімального складу, то залишиться лише один енергоблок. Якщо станеться аварійна зупинка цього одного блоку, то без світла залишиться не лише Добротвір, а й половина області.

Профспілка працівників вугільної промисловості України теж не залишається осторонь цієї проблеми. Голова Львівської територіальної організації Профспілки працівників вугільної промисловості України Олег Турчин наголосив, що він з колегами буде боротися до останнього, щоб держава думала про шахтарів Львівщини.

«Держава забула за вугільників. Зменшення закупівлі електроенергії на державному рівні має для нас дуже негативне значення. 10 беревня у Києві буде президія, на якій ми будемо вирішувати це питання. Якщо вони не пітримають нас і на внесуть до змін в держбюджет підтримку вугільної промисловості, ми будемо боротися страйками», – запевнив Олег Турчин.

Наразі регіон працює без змін і видобуває вугілля як і раніше, а ДТЕК Добротвірська ТЕС продовжує брати вугілля, хоча склади вже заповнені понаднормово. Проте про наслідки проблеми треба думати заздалегідь. Це питання повинне розглядатися на державному рівні, адже від його вирішення залежить життя десятків тисяч людей та Львівщини загалом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *