ОСТАННІ НОВИНИ

Хто з львівських нардепів не відпрацьовує свою зарплату – 2

Олена ЖОЛКЕВСЬКА, Львівський портал

|

Другого лютого завершилась робота третьої сесії Верховної Ради України. Окрім феєричного підхвату-перехвату прем’єр-міністра Барною та бійки між коаліціянтами, парламентарі ще й спробували виконати свій головний обов’язок – законотворчий. Протягом третьої сесії парламентарі проголосували за законопроекти щодо лібералізації ЄС візового режиму для України, про прозорість проведення державних закупівель, про підтримку українського кінематографу, про попереднє схвалення змін до Конституції України щодо правосуддя, зі скандалами ухвалили проект Бюджету на 2016 рік.

187 лупа

Робота цієї сесії цікава ще й своєрідним ноу-хау – «сигнальним голосуванням». Воно не передбачене регламентом, але виявилось необхідним для перевірки кількості голосів в залі на підтримку того чи іншого голосування. Рекордсменом по «сигнальному» став законопроект щодо електронного декларування, який ставили на голосування аж сім разів.

Простіше кажучи – народні обранці і далі прогулюють засідання. І як писав раніше Львівський портал, нардепи перед початком засідання Ради проходять письмову і електронну реєстрацію і автоматизована система фіксує присутність нардепів. Проте участі в обговоренні законопроектів та голосуванні багато з них не беруть. Натомість – роздають коментарі журналістам, хтось в кулуарах веде ділові переговори, ще хтось в «столовці» не поспішаючи доїдає «перше». Звісно, прогули нардепів оплачують зі свого гаманця українці.

Отож, Львівський портал вкотре провів моніторинг діяльності народних депутатів, які представляють Львівщину. Ми вивели такий собі «ККД нардепа» – коефіцієнт корисної дії. Аналіз результативності їхньої роботи зробили на основі поіменних результатів голосування, які є у відкритому доступі на сайті ВРУ.

Результативними, на нашу думку, є ті голосування, де депутат особисто висловив свою позицію «За», «Проти» чи «Утримався». Якщо в результатах поіменного голосування зазначається «Не голосував» або «Відсутній» – таке голосування є не результативним. Оскільки «Відсутній» – це коли картка не знаходиться в системі для голосування (нардеп або взагалі відсутній в парламенті, або покинув залу під час голосування). «Не голосував» – нардеп або не визначився як голосувати, або відсутній на робочому місці (при цьому його картка знаходиться в системі для голосування).

Таким чином, ми проаналізували результативність роботи 35-ти народних депутатів з Львівщини. Всього під час третьої сесії було 1610 голосувань. У відсотках зазначено, в скількох із загальної кількості голосувань нардепи взяли активну участь.

Аналіз результативності голосування (3 сесія, групування по результату)

137

Як бачимо, в десятку з найкращим коефіцієнтом результативності роботи увійшли народні депутати Микола Величкович (Народний фронт), Михайло Бондар (Народний фронт), Лев Підлісецький (Самопоміч), Ігор Васюник (Народний фронт), Сергій Кіраль (Самопоміч), Андрій Парубій (Народний фронт), Богдан Матківський (позафракційний), Дмитро Добродомов (позафракційний), Остап Єднак (позафракційний), Степан Кубів (БПП).

Найгірший результат по ефективності роботи вдруге показали нардепи Андрій Антонищак (БПП), Володимир Парасюк (позафракційний), Ігор Гринів (БПП), Андрій Лопушанський (БПП).

Якщо зробити аналіз результативності голосування народних депутатів з Львівщини в розрізі їх приналежності до тієї чи іншої фракції, то ситуація виглядає таким чином:

Аналіз результативності голосування (3 сесія, групування по фракціях)

136

Найкращий результат ефективності своєї роботи показали народні депутати, які представляють в коаліції фракцію «Народний фронт» – у них сумарно 80% результативних голосувань в парламенті. Трохи гірший результат в їхніх колег по коаліції – народних депутатів з фракції «Самопоміч» – 79,6%, на третьому місці фракція «Блок Петра Порошенка» – 67,5%.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *