ОСТАННІ НОВИНИ

Рік без Кузьми – рік пам’яті

Соломія ГРИГОР'ЄВА, Львівський портал

|

2 лютого 2015 року всю Україну шокувала новина, що співак Кузьма трагічно загинув у ДТП в Дніпропетровській області. З того часу пройшов вже цілий рік, проте більшість його прихильників досі не може прийти до тями. За цей рік сталося чимало подій, присвячених пам’яті легендарного Андрія Кузьменка, проте Львівський портал вирішив згадати десятку найбільш резонансних пам’яток.

кузьма

11. У Львові створили безкоштовну музичну дитячу мобільну гру «Всяка музяка», яку озвучили Кузьма. У грі лунають відомі дитячі пісеньки «Лисичка-сестричка», «Два веселі гуся», «Ходить гарбуз по городу» у виконанні Андрія Кузьменка та Олі Лізгунової. Співаку вже давно запропонували долучитись до цього проекту, і він із задоволенням погодився. Проте ця гра досить довго розроблялась, і за життя Андрія Кузьменка їй, на жаль, так і не здалось з’явитись. Зате з серпня 2015 року гра «Всяка музяка» є у вільному доступі та може порадувати діток не лише яскравою графікою, а й хороших музичним оформленням.

22. Перша вулиця в Україні, яку назвали в честь загиблого музиканта, з’явилася у Волновасі в жовтні 2015 року. Міська рада Волновахи перейменувала вулицю Жовтневу на вулицю імені Кузьми Скрябіна. Варто зазначити, що її перейменували через закон про декомунізацію, проте все одно почесно.

33. 1 жовтня в Луцьку встановили перший в Україні пам’ятник відомому українському співаку. Автор ідеї створення пам’ятника – бізнесмен Андрій Покровський, який був знайомий з Кузьменком. Ідея дуже благородна, проте її реалізація викликала чимало обурення. Фанати Кузьми вважають, що цей пам’ятник не найкраще зображає співака, тому його обіцяли замінити.

44. У Львові був оголошений конкурс на проект облаштування громадського простору «Місце щасливих людей», присвячений пам’яті Андрія Кузьменка. За результатами конкурсу перемогла дніпропетровська студія дизайну «Decorkuznetsov». Проект переможців передбачає створення інтерактивного громадського простору з функціями імпровізованої сцени, груп лавок, зони схилу з сидіннями, паркуванням велосипедів, арт-об’єктами з дерева та металу, різнопланового освітлення. Реалізація проекту планується на 2017 рік. Проте у Кривому Розі, на місці останнього концерту Андрія, вже у грудні 2015 року створили сквер його пам’яті. Активісти висадили 30 дерев, але планується, що у майбутньому сквер розшириться і там встановлять пам’ятник музиканту.

55. Мама Андрія Кузьменка після трагічної ДТП написала книгу спогадів про свого сина під назвою «Моя дорога птаха». Книга вийшла друком вже наприкінці травня 2015 року. «Видавництво Старого Лева», що займалось її виготовленням, охарактеризувало книжку спогадів Ольги Кузьменко, як «мамині дуже теплі спогади про найдорожчого сина». Фанати розкупокують книжку немов гарячі пиріжки та поширюють досить схвальні відгуки про неї в Інтернеті.

66. Наприкінці жовтня 2015-ого відомий український співак Андрій Кузьменко постановою Президента України Петра Порошенка отримав орден «За заслуги І ступеня (посмертно)». Відомий усім як Кузьма Скрябін «зробив значний вклад у розвиток української культури та збагачення вітчизняного музичного мистецтва». Зауважимо, що відомого українського музиканта Андрія Кузьменка посмертно відзначили орденом після того, як тисячі українців підписали петицію президенту з проханням про присудження артисту звання «Народного», однак присвоєння цього звання посмертно у країні, відповідно до законодавства, не провадиться.

77. Руслана Лижичко, на 40 день після загибелі музиканта (13 березня), презентувала фільм «Кузьма. Ти є Суперстар». Кінострічка зібрала унікальні кадри, які до цього ніхто не бачив. Співачка зазначила, що «Кузьма. Ти є Суперстар» про Кузьму, для Кузьми, для дружини Світлани, для доньки Марії-Барбари, для мами з татом, для його щирих друзів, для всіх, хто мав щастя і задоволення з Кузьмою працювати хоча би раз в житті, для багатьох мільйонів прихильників Кузьми.

88. На радіостанції «S.R.A.K.A» (Sвоє Rадіо Aндрія KузьменкA) у день народження музиканта, 17 серпня, пройшов ефір, який став найдовшим у світі й тривав 65 годину режимінон-стоп. На ефір запросили відомх виконавців, які спілкувались та дружили зі Кузьмою. Ідея встановлення такого рекорду виникла давно, коли Андрій дізнався про подібний рекорд, який встановили росіяни. Для нього було принципово відібрати у них першість, тому радіоведучі вирішили втілити один із найвідчайдушніших планів музиканта в життя.

99. Смерть Андрія Кузьменка схолихнула не лише його фанатів, а й українських музикатів. Тому друзі-колеги по сцені вирішили також згадати Кузьму. Понад 20 співаків та музичних гуртів об’єдналися та організували концерт-триб’ют пам’яті співака. Перший пройшов у Києві та зібрав не лише «море» фанатів, а й найближчих родичів та друзів Кузьми. На концерті у Львові, де зібралося понад 40 тисяч глядачів, прозвучали найкращі пісні гурту «Скрябін». Між виступами артистів глядачам показували найцінніші відеоінтерв’ю з Андрієм, щоб розчулили кожного до глибини серця.

1010. Як би це сумно не звучало, але ми починаємо по-справжньому цінувати людину тільки після того, як її втратимо. Так сталося й з Кузьмою. Більшість почала частіше слухати його старі альбоми, бачити у них неабиякий талант співака, передивлятись його інтерв’ю, в яких Андрій Кузьменко говорить дуже цінні та повчальні слова, та й загалом розуміти його унікальну натуру. Після його смерті його пісні частіше крутять на радіостанціях а книжки краще продаються. Кузьма став брендом: зошити, футболки, графіті,… Чого тільки не знайдеш зараз на поличках магазинів. Проте пам’ять про легендарного музиканта увіковічнена не завдяки цій всій «фурнітурі», а завдяки його вчинкам, словам та творчісті.

Фото: nbnews.com.ua, tvoemisto.tv, www.chytomo.com, Susy Production, соціальні мережі, nowyny.com, uainfo.org, glianec.com, nikvesti.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *