Індустріальні парки та їхня важливість для розвитку української економіки

Святослав ДРАБЧУК, Львівський портал

|

У рамках ХV Міжнародного Економічного Форуму відбулася міжнародна конференція «Індустріальні парки і розвиток промисловості: шанси і виклики сьогодення». Під час конференції були представлені інструменти економічного розвитку територій – індустріальні парки. Представники компанії  ДТЕК поділились досвідом створення індустріальних парків на територіях, де працює бізнес компанії.

DSC_0506

Зазначимо, що в 2015 році ДТЕК  продовжує роботу з підготовки до створення в Україні трьох індустріальних парків: в Івано-Франківській, Львівській, Дніпропетровській областях з метою залучення інвесторів у регіон, розвитку бізнес-середовища і, найголовніше, збільшення кількості робочих місць.

Проблема створення сприятливого інвестиційного клімату в Україні для активізації як іноземних інвесторів, так і внутрішніх інвесторів залишається, як ніколи актуальною. Саме іноземні інвестиції є тим джерелом ресурсів, яке може стимулювати розвиток національної економіки.

Валерій Пятак і Гриб Вікторія

Як розповіла керівник департаменту із соціального розвитку компанії ДТЕК Енерго  Вікторія Гриб, «ДТЕК – соціально відповідальною компанією і піклується про міста в яких веде свій бізнес. Ми розуміємо, що наша компанія не може бути єдиним бізнесом в місті, де вона веде свою діяльність. Саме тому ми розробляємо програми економічного розвитку територій, де є наші станції  і сьогодні ми вийшли на такий потужний інструмент, як індустріальні парки. У нас є спеціальна програма і ми дуже тісно співпрацюємо з місцевою владою, з громадою заради того, щоб розвивати бізнес середовище. Індустріальні парки – один з важливих інструментів, який дозволить залучити інвесторів до країни. Реалізація проекту дозволить закласти надійний фундамент розвитку міст та забезпечити їх майбутній розвиток на десятки років».

Окрім того, як додала В. Гриб, у створенні індустріальних парків ДТЕК допомагає не тільки фінансово, а й бере участь у розробці концепції та залученні кваліфікованих експертів, для побудови цих парків.

«Наприклад у парку,  який буде у Кам’янці-Бузькій ми працюємо з нашими німецькими партнерами, і вони готові також допомагати в створені індустріального парку. Якщо ми говоримо про таке місто, як Бурштин, то там ми допомогли розробити концепцію, а також  маркетингову стратегію, бо дуже важливо спілкуватися з потенційними інвесторами ще на етапі створення такого парку. Запитувати в них, що саме можна для них зробити, щоб вони дійсно прийшли на територію», – додала В. Гриб.

Індустріальні парки – це не тільки спеціальні виділені земельні ділянки на яких розташовується необхідна для бізнесу інфраструктура. Це також і один з інструментіврегіонального розвитку. Завдання індустріальних парків – розвинути економічну спроможність території з метою поліпшення її економічних перспектив, створення нових робочих місць та підвищення якості життя населення.

За словами міського голови Кам’янки-Бузької Олега Омеляна, його містечко одне з перших міст в Україні, де почали впроваджуватись такого роду проекти. Зараз проект Індустріального парку  у Кам’янці-Бузькій знаходиться на завершальному етапі.

Омелян Олег

«Спочатку було важко, але декілька років тому ми зустрілись на Економічному форумі з представниками ДТЕК, і наші бажання співпали. Саме ДТЕК, Львівська торгово-промислова палата і Лейпцігська торгово-промислова палата є нашими основними партнерами у цьому проекті. Вони допомагають нам не тільки фінансово, а також і в розробці стратегії та документації для Кам’янка-Бузького індустріального парку», – розповідає Олег Омелян.

Також, як зазначив О.Омелян, створення такого парку дасть можливість підняти економіку міста і створити нові робочі місця , а це одна із стратегій розвитку Кам’янки-Бузької.

«Для самого індустріального парку у нас вже є виділена земельна ділянка, це 21 га, в межах міста. Також ми ведемо переговори з двома іноземними компаніями, які хочуть з нами співпрацювати. Сьогодні у нас є хороша перспектива, тому  що ми близько розташовані до Львова, у нас є люди, які хочуть працювати і ДТЕК, який зацікавлений у нашому проекті і готовий нам допомагати», – розповів О.Омелян.

Окрім Львівської області компанія ДТЕК долучилась до створення Індустріального парку і в Івано-Франківській області. Локацією парку стало місто Бурштин. За словами міського голови Бурштину Петра Курляка, наразі Бурштинський індустріальний парк має вже досить тривалу і цікаву історію.

Курляк

«Все розпочиналось з поїздок в країни, де такі парки вже існують – це Польща і Туреччина. Ці спільні поїздки були організовані і профінансовані компанією ДТЕК. Ми мали унікальну можливість відвідати найбільші і найуспішніші індустріальні парки Європи. Маючи вже певний досвід, як функціонують ці парки закордоном, ми знайшли для свого міста найоптимальнішу модель функціонування індустріального парку», – розповів П.Курляк.

Для створення в місті Індустріального парку сесією Бурштинської міської ради виділено 32 га землі і вже сплачено 1 мільйон 900 тисяч гривень за втрати сільськогосподарського виробництва. Також вже є затверджена і підготовлена концепція індустріального парку і подані документи для реєстрації.

«Міська рада Бурштина і компанія ДТЕК взяли на себе основні витрати, щодо будівництва і створення інфраструктури у нашому парку. Вже цього року ми розпочали будівництво каналізаційної мережі та мережі з водопостачання парку. Наступним кроком буде будівництво мережі газопостачання і доріг. В наших планах запустити повноцінний індустріальний парк в Бурштині у 2018 році. На сьогоднішній день ми маємо трьох потенційних інвесторів, вони готові створити у нашому місті близько 4000 робочих місць», – зазначив П.Курляк.

Індустріальні парки – це саме та сфера, де сьогодні можна зробити проривні речі, якщо правильно побудувати це партнерство, вважає заступник голови Львівської обласної ради Валерій П’ятак. За його словами, такі великі бізнес-компанії, як ДТЕК, отримають колосальне задоволення від того, що своїми вкладеннями допомагають розвивати місто, населений пункт, район.

«Ми говоримо про реальне партнерство між владою та бізнесом. А це означає насамперед, що потрібно менше говорити, а більше робити. Ми розуміємо, що великий бізнес сьогодні виконує дуже велику функцію соціального партнерства. Він допомагає незахищеним верствам населення , фінансує різні соціальні і гуманітарні програми. Великий бізнес – це насамперед великий досвід, він володіє стандартами проектного менеджменту, він знає, як управляти великими колосальними ресурсами і він може показати і навчити, як це потрібно робити правильно», – каже В. П’ятак.

На його думку, міста і громади мають виділити землю, допомогти облаштувати інфраструктуру та енергоресурсні можливості, допомогти з освітніми програмами, а бізнес долучитися до цього.

«На виході ми будемо мати десяток нових, малих та середніх, конкуренто спроможних підприємств. Це буде 200, 300, 500 нових робочих місць з достойною зарплатою і це буде нова якість нашого соціального партнерства», – зазначає В. П’ятак.

Додамо, що індустріальні парки –  популярний у всьому світі механізм ведення бізнесу. В Україні їх поки що зареєстровано тільки 12, з яких дійсно працюють лише 4.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *