Мешканці Добротвора творять містечко своїми руками

Станіслав ЦВЕК, Львівський портал

|

Цієї неділі містечку Добротвір, що на Львівщині, виповнилося 64 роки. Через складну ситуацію на Сході України міська влада вирішила відмовитись від гучних святкувань. Натомість журналістам продемонстрували, як в непростий для країни час мешканці разом з компанією ДТЕК розвивають містечко. Детальніше читайте у матеріалі Львівського порталу.

Вже третій рік поспіль в рамках Стратегії соціального партнерства між компанією ДТЕК  та селищем Добротвір відбувається конкурс міні-проектів «Місто своїми руками». Цей проект з кожним роком набуває все більшої популярності серед мешканців.

Обов’язковою умовою конкурсу є співфінансування мешканцями кожного проекту в розмірі не менше, ніж 10% від загальної суми. Максимальна вартість гранту ДТЕК для одного проекту склала – 30 тис. грн. В цьому році переможцями конкурсу стали 17 проектів.

Як розповіла старший фельдшер пункту екстреної медичної допомоги селища Добротвір Леся Магир, у конкурсі ДТЕК «Місто своїми руками» працівники  пункту беруть участь вже вдруге. У 2013 році перемогу у конкурсі здобув їхній проект з облаштування у селищі пункту екстреної медичної допомоги. Тоді добротвірські медики виграли 25 тисяч гривень, цього року сума була більшою.

«Цього року у нашому медичному закладі виникла потреба у електрокардіографі. Ми  написали проект, він вийшов успішним і ми виграли 28 тисяч гривень. Електрокардіограф  у нас вже три місяці і за цей час він допоміг врятувати не одне життя. Наприклад у людини був інфаркт міокарда, завдяки цьому приладу вдалося правильно поставити діагноз, відповідно людина оперативно отримала і правильне лікування», – розповідає Л. Магир.

unnamed (23)

Крім того, як додає Л. Магир, електрокардіограф допомагає не тільки жителям селища Добротвір, а й мешканцям довколишніх сіл та містечок.

Варто зазначити, що участь у конкурсі «Місто своїми руками» беруть не тільки проекти, які стосуються охорони здоров’я, а й багато інших. Так в цьому році, за даними організаторів  проекту, лідерами за кількістю поданих заявок стали ініціативи, які стосуються дозвілля та розвитку дітей і молоді.

Одну з таких вже реалізували у селі Старий Добротвір, де облаштували спортивно-ігровий майданчик. За словами одного з ініціаторів створення такого майданчику Миколи Петраха,  участь у проекті ДТЕК «Місто своїми руками»  взяли вперше і одразу перемогли.

«В проекті «Місто своїми руками» виграли 16,5 тисяч гривень. За ці кошти облаштували міні-футбольне поле, волейбольний та дитячий майданчики. Більшу  частину суми витратили для того, щоб огородити наш майданчик, а також для закупівлі каруселі та гойдалки для дитячого простору. Після облаштування наш маленький майданчик користується величезною популярністю. У нас тут постійно людно, приходить багато молоді і старший людей, а також батьків з дітьми. Татусі у нас грають у футбол і волейбол, а діти в цей час бавляться на дитячому майданчику», – розповів М. Петрак.

unnamed (24)

Також, як додав чоловік, окрім допомоги від ДТЕК, у спортивний майданчик мешканці також вклали і свої кошти, адже це одна з умов конкурсу «Місто своїми руками». Хлопець також запевнив, що в наступному році він та його однодумці також  планують брати участь у проекті, бо хочуть придбати ще один ігровий комплекс для дітей.

Ще одну ініціативу виключно для дітей реалізували на окраїні Добротвору. Там місцева громада облаштувала справжнє «Казкове подвір’я» для дітей. На місці, де тепер знаходиться прекрасний дитячий майданчик, раніше був просто пустир, розповідає ініціатор проекту «Наше казкове подвір’я» Любов Гоц.

«Серед того пустиря були дві старі гойдалки і пісочниця, а поруч  люди часто викидали побутові відходи, назбирувались гори сміття. Наша ініціативна група вирішила створити дітям казкове подвір’я. За власні кошти ми купили квіти, декілька видів кущів, знайшли використані автомобільні шини і так почали оформлювати наше казкове подвір’я. Пізніше ми дізнались, що в нашому селищі проводиться конкурс «Місто своїми руками» і подались туди, конкурсна комісія схвалила наш проект і нам виділили кошти. Тоді до нашого «Казкового подвір’я» ми додали дитячу гірку і гімнастичний комплекс», – зазначає Л. Гоц.

unnamed (25)

Мешканці будинку власними силами встановлювали придбані ігрові конструкції і облаштовували дитячий майданчик. Там з’явились казкові клумби, де є: Царівна жаба,  солодка парочка, казковий вагончик і млин та багато інших казкових героїв.

У цьому році для участі у проекті «Місто своїми руками» в Добротворі була зареєстрована 41 проектна заявка, серед яких вже реалізовується -17. Якщо порівнювати ці цифри з минулими роками, то вони дуже суттєво зросли. Так у 2013 році участь в  конкурсі взяло участь 16 ініціативних груп та громадських організацій, а у 2014 році  таких було вже 24. З кожним роком зростає не тільки популярність конкурсу, але і його бюджет – з 200 тис. грн до 400 тис. грн.

«Незважаючи на складну економічну ситуацію у країні, ДТЕК зберіг інвестиції в добробут та ініціативності, які дають можливість мешканцям Добротвора жити якісним життям. Важливим є ще й те, що самі добротвірці беруть активну участь у розвитку селища, проявляють ініціативи та творчі здібності, реалізовують власні ідеї щодо покращення життя навколо себе. Дуже добре, що проводяться,такі активності адже це – дієвий спосіб швидко змінити виключені з життя території та об’єднати міську громаду, пропонуючи їй конструктивні методи вирішення нагальних та важливих проблем», – розповів менеджер з КСВ і соціального розвитку проектів Назар Гудз.

Додамо, що окрім Добротвору конкурс «Місто своїми руками» проходить у 14  містах і селищах, де розташовані підприємства ДТЕК. Це населені пункти в Дніпропетровській, Запорізькій, Вінницькій, Івано-Франківській, Львівській областях, територій Донецької та Луганської областей, підконтрольних Україні.

unnamed (22)

 

Фото: ДТЕК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *