Громадськість вимагає справедливості

Віталій ПЕТРІВСЬКИЙ

|

Громадські активісти Львова також звернули увагу на безпрецедентне рішення Львівського апеляційного господарського суду, яке, на думку не лише активістів але й усіх професійних середовищ, суперечить як законодавству, так і здоровому глузду. Дві зустрічі громадськості з головою суду Борисом Плотніцьким наразі не прояснили ситуацію.

 апеляція

Історія суперечки за 82 млн грн

Ця історія розпочалася майже десять років тому. 22 лютого 2006 року ТзОВ «Житлобуддизайн» продало ПП «ТІМ» будівлю корпусу № 59 під літерою «З-2» загальною площею 3 747,4 кв.м, що розташована за адресою: м. Львів, вул. Сахарова, буд. 45. Відповідно до укладеного договору, ціна становила 3,9 млн грн, які покупець повністю перерахував на рахунок продавця. У день укладення та нотаріального посвідчення договору сторони підписали Акт приймання-передачі приміщення загальною площею 3 747,4 кв.м. Право власності на вищевказану будівлю було зареєстроване 02.03.2006 року ОКП ЛОР «БТІ та ЕО» за ПП «ТІМ», відповідно до витягу № 9985823.

Після завершення юридичних процедур та повної оплати ПП «ТІМ» взялося за ремонт споруди, що була в жалюгідному та непридатному для ведення бізнесу стані. Пройшовши тривалу, але обов’язкову процедуру отримання всіх належних рішень, дозволів та інших документів, компанія створила торговельний центр площею 3949,9 кв.м. 26 серпня 2014 року Реєстраційна служба Львівського міського управління юстиції провела державну реєстрацію права власності Приватного підприємства «ТІМ» на вказаний об’єкт нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (Витяг із Держреєстру № 26026513 від 26.08.2014 р.).

Від часу укладення договору купівлі-продажу минуло 9 років. І несподівано, в листопаді 2014 р. ТзОВ «Житлобуддизайн» звернулося до Господарського суду Львівської області з позовом про те, що договір не є чинний. Мовляв, продали не тій особі: замість ПП «ТІМ» у протоколі зборів засновників зазначене ТзОВ «ТІМ», а тому угода укладена під впливом помилки має бути визнана нечинною, а майно слід повернути назад продавцю (!!!).

Розуміючи всю абсурдність та безпідставність таких вимог, пропуск термінів позовної давності, а також надуманість підстав для висунення такого позову, 06.05.2015 р. Господарський суд Львівської області відмовив у позові. Суд першої інстанції мотивував, що в рішенні загальних зборів засновників, на підставі якого укладався «спірний договір» купівлі-продажу, сталася саме технічна описка в організаційно-правовій формі особи покупця, а не факт укладення договору під впливом помилки, і це підтверджує той факт, що доказів існування відносин між ТзОВ «Житлобуддизайн» та ТзОВ «ТІМ» не надано. Крім того, продавець отримав кошти від ПП «ТІМ» в повному обсязі, будівля була передана по акту-приймання передачі (на момент здійснення правочину директор володів 82,6 % статутного капіталу) і жодна зі сторін впродовж майже 9 років не оспорювала такий договір (схвалення правочину), а також, що об’єкт змінив свою первинну форму існування і вартість, та вже не є корпусом № 59, а є торговим центром, а тому реституція неможлива.

Несподіване судове рішення

Однак це не зупинило рейдерів, які подали апеляцію. І незважаючи на перевищення терміну позовної давності у 3 роки, повну реконструкцію будівлі та зміну юридичного статусу споруди, 27.08.2015 р. колегія суддів Львівського апеляційного господарського суду постановила повернути будівлю неіснуючого корпусу № 59 на вул. Сахарова, 45 продавцю — ТзОВ «Житлобуддизайн», а покупцю — ПП «ТІМ» —мали повернути кошти, які ПП сплатило продавцю в сумі 3,9 млн грн без врахування доданої, завдяки ремонту, вартості та інфляційної індексації. Варто зазначити, що за висновком Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз вартість об’єкта становить 81,3 млн грн. Та не лише вартість проігнорували судді. Як проаналізували юристи ПП «ТІМ», судове рішення є безпрецедентним за кількістю порушень норм матеріального права — більш як десять статей Цивільного кодексу України, по одній статті Господарського кодексу та Господарсько-Процесуального кодексу — та ухвалене всупереч усталеній практиці Верховного Суду України та Вищого господарського суду України щодо даної категорії справ.

На думку ПП «ТІМ», ухвалена постанова має саме замовний характер та є підозра у наявності зв’язку між суддями, які ухвалювали таку постанову, та особами, які чинять рейдерську атаку на торговий центр ПП «ТІМ».

Подальшу долю договору купівлі-продажу має вирішити Вищий господарський суд. Відповідну касаційну скаргу вже подало підприємство, яке також готує заяву на притягнення суддів Мирутенко О.Л., Гнатюк Г.М., Кравчук Н.М. до дисциплінарної відповідальності способом звільнення їх із займаних посад, а також заяву в Антикорупційне бюро, Генеральну Прокуратуру України, Службу безпеки України, Міністерство внутрішніх справ щодо наявності підозри про затвердження згаданими вище суддями свідомо неправосудного рішення, їхньої можливої участі у спробі рейдерського захоплення майна, підозри в отриманні хабарів.

Громадськість домагається правди

14 вересня 2015 р. в приміщенні Львівського апеляційного господарського суду відбулась робоча зустріч голови суду Бориса Плотніцького з представниками громадських організацій. Зокрема, ГО «Рабів до раю не пускають», ГО «Всеукраїнська Координаційна Рада Майдану», ГО «Варта 1», ГО «Народна самооборона», ГО «Ватра 700» та ГО «Пріоритет права». Громадські активісти поставили низку питань, які виникають у суспільства. І якщо робочі питання зустрічі щодо люстрації та відкритості судів більш-менш вдалось прояснити, то обговорення згаданої раніше резонансної справи відклали до 22 вересня через відсутність суддів, що прийняли таке рішення.

22 вересня громадськість вдруге сподівалась, що до розмови долучаться судді, які мають власне «трактування» законів. Активісти хотіли отримати інформацію як то кажуть «з перших уст», щоб скласти свою остаточну думку з цього питання. Однак, незважаючи на сподівання громадськості та суспільний резонанс, судді Мирутенко О.Л., Гнатюк Г.М. та Кравчук Н.М., знову проігнорували зустріч з громадськістю Львова. Двоє з трьох суддів пішли на лікарняний незадовго до зустрічі. А суддя Мирутенко О.Л. взяв лікарняний за день до розмови з громадськістю, назвавши причиною не проблеми зі здоров’ям, а начебто готування провокацій з боку активістів, які мовляв хочуть його побити прямо у приміщенні суду. Тож коротку зустріч довелось знову перенести, аж доки судді не повернуться з «лікарняного».

Така позиція служителів Феміди на думку представників громадських організацій є абсурдною і ще більше дає підстави сумніватись у тому, що вказаним суддям нема чого приховувати перед громадою. Зокрема заступник керівника ГО «Народна Самооборона Львівщини» Юрій Мартинюк зазначив з цього приводу наступне: «Як і очікувалось, всі три судді, зустрічі з якими ми просили тиждень тому, чомусь пішли на лікарняний. Виявляється і таке трапляється, що всі троє і всі одночасно на лікарняному. Такій командній грі позаздрить навіть збірна по футболу: разом виносять рішення, разом хворіють, разом, напевне, і заробітну платню отримують … в касі господарського апеляційного суду».

Як зазначив голова Львівського апеляційного господарського суду Борис Плотніцький, оцінку діям суддів має дати Вища кваліфікаційна комісія суддів, до якої вже надійшла відповідна скарга: «Мають дати оцінку в межах нашої системи згідно законодавства. Вища кваліфікаційна комісія, Вища рада юстиції дає оцінку діям суддів. По результатам цього буде відповідна реакція».

Неявка суддів на зустріч з громадськістю основних фігурантів суспільного інтересу наштовхує активістів на думку, що вони уникають відповідей на гострі запитання вкрай обуреної громади. І якщо вони продовжать далі так ставитись до суспільних запитів, громадські активісти зустрічатимуть їх під стінами апеляційного суду. Аби довести справедливість та верховенство права, громадські активісти обіцяють вдатися до усіх можливих у рамках українського законодавства дій, обіцяють приходить навіть о 8-й ранку чи 9-й вечора. Правда має перемогти беззаконня, наголошують активісти, які ще не забули про одну з вимог Євромайдану – повна публічна люстрація всіх суддів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *