«Самопоміч» не голосувавала за «антифірташевський» закон

|

Фракція політсили Андрія Садового у повному складі не голосувала за закон №2757, покликаний повернути від Фірташа під державний контроль Запорізький титаномагнієвий комбінат.

березюк

Йдеться про законопроект щодо зменшення із 60% до 50% кворуму загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю.

За словами директора Інституту соціально-політичного проектування “Діалог” Андрія Миселюка, він був ухвалений у першому читанні 226 голосами і залишився в “тіні” через пристрасті навколо Конституції.

Хоча йдеться про продовження деолігархізації вітчизняної економіки. Адже олігархи, контролюючи в деяких великих і рентабельних підприємствах понад 40% акціонерів чи учасників ТОВ, роками зривали їхні збори і блокували невигідні для себе рішення. Це коштувало держбюджету не один мільярд доларів.

“Дивно, що важливий антиолігархічний закон отримав мінімальну кількість голосів, Адже закон №2757 – це продовження курсу держави на повернення під свій контроль стратегічно важливих підприємств, якими свого часу незаконно заволоділи олігархи. Це також тест для всіх партій коаліції на виконання своїх обіцянок виборцям щодо деолігархізації України”, –  каже Миселюк.

Експерт вважає, що 13 січня 2015 року ВР, так би мовити, сказала “А”: були створені передумови, щоб “Укрнафта” з-під контролю групи “Приват” Ігоря Коломойського повернулась під контроль держави. Тепер потрібно сказати “Б” – прийняти такий же закон щодо кворуму загальних зборів ТОВ з мажоритарними правами держави.

“Загальні засади управління ТОВ і АТ є подібними, тому цей закон позбавить олігархів Коломойського, Фірташа та інших контролю над стратегічними державними підприємствами. Наприклад, Фірташ втратить контроль над Запорізьким титаномагнієвим комбінатом”, –  зазначив політолог.

Він також підкреслив, що кількість голосів за законопроект №2757 була на межі, оскільки у повному складі не голосувала фракція “Самопоміч”.

“Хоча саме ця фракція позиціонує себе як борець з корупцією та олігархами. Інші фракції коаліції несподівано отримали неголосування “Самопомочі” за “олігархоборчий» закон”, – відзначив політолог.

На думку директора інституту “Діалог”, тут можливі два пояснення. Перше – фракція не зорієнтувалася. Але це малоймовірно –  зазвичай “Самопоміч” голосує або не голосує у повному складі згідно з рішенням керівництва. В той же час, все може бути, навіть сам спікер час від часу не встигає за процесами голосувань, іронізує експерт.

Друге можливе пояснення не настільки “м’яке” для політичного іміджу “Самопомочі”, зазначає Миселюк. Як відомо, олігархи, коли йдеться про їхні мільйони, знаходять найнесподіваніші шляхи впливу на керівників фракцій або рядових депутатів. Дуже схоже, що в даному разі Фірташ шукає слабку ланку в коаліції, щоб цей законопроект не пройшов.

І тут перевіркою для “Самопомочі” буде голосування у другому читанні за цей закон. Воно відбудеться восени, напередодні місцевих виборів. Якщо й тоді “Самопоміч” не підтримає антиолігархічний закон, конкуренти можуть не залишити “каменя на камені” від іміджу чесних борців із корупцією та олігархами, який довго будувала для себе партія Андрія Садового. А на шансах “Самопомочі” отримати пристойну кількість мандатів у місцевих радах можна буде поставити великий хрест, прогнозує Андрій Миселюк.

Espreso.TV

Фото: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *