Безробітні Герої

Олена ЖОЛКЕВСЬКА, для Львівського порталу

|

Центр правового захисту учасників АТО за ініціативи парламентаря-львів’янина Ігоря Васюника розробив законопроект про податкові пільги та сприяння при працевлаштуванні для бійців, які повернулися з фронту

robПовернувшись з фронту, бійці змушені шукати роботу, оскільки роботодавці їх звільнили (хоча відповідно до законодавства це заборонено!).

У Львові у Центрі правового захисту учасників АТО розповідають, що до них звернулися уже більше тисячі військових і багато з них вже зіштовхнулись із подібною проблемою. У гіршому становищі лиш ті, хто працював неофіційно, адже роботодавець у такому випадку не зобов’язаний їх поновляти.

Тож, виникла надзвичайна проблема із зайнятістю громадян, які брали участь в проведенні АТО, отримали статус учасника бойових дій та були звільненні з військової служби.

Васюник І 2Юристи Центру правового захисту учасників АТО, який з ініціативи та за підтримки народного депутата України, львів’янина Ігоря Васюника працює у нашому місті уже понад рік, напрацювали низку законодавчих ініціатив, які допоможуть демобілізованим отримати право на соціальні податкові пільги, додаткові гарантії у сприянні працевлаштування після повернення з фронту. Тепер ж залишається лиш сподіватися, що законопроекти отримають серйозну підтримку серед депутатського корпусу ВРУ.

Без роботи і без пільг

У Центр правового захисту учасників АТО доволі часто звертаються вояки, яких без їхнього відома звільнили з роботи, допоки ті воювали на сході.

«Наші юристи допомагають поновити їх. Із працевлаштуванням нині проблема не тільки в учасників АТО, а й взагалі у всіх українців. Але у військових немає пільг при працевлаштуванні. Як виявилося, навіть, афганці, які є учасниками бойових дій, мають пільги по податку з доходів фізичних осіб. Та наші бійці і такого не мають», – розповідає Мирослава Дмитришин, юрист Центру правового захисту учасників АТО.

Бійці ж повинні отримати право на соціальні податкові пільги, а також  додаткові гарантії у сприянні працевлаштування після повернення із зони проведення АТО. З такими ініціативами на законодавчому рівні уже виступив нардеп Ігор Васюник. Відповідні законопроекти зареєстровані у парламенті. Зокрема, йдеться про внесення змін до Податкового Кодексу України (пункту 169.1 статті 169) та Закону України «Про зайнятість населення» (щодо додаткових гарантій у сприянні працевлаштування учасників бойових дій).

Васюник І«Законопроектом передбачається, що учасники бойових дій, які брали участь у проведенні антитерористичної операції на території України, матимуть право на податкову соціальну пільгу в тому ж підвищеному розмірі, що й учасники бойових дій на територій інших держав. Такої пільги сучасні Герої України –воїни, що брали участь в АТО, на сьогодні позбавлені», – зазначив Ігор Васюник.

Законопроект дозволяє вирівняти статус, щоби бійці мали право на звільнення від податку з доходів від фізичних осіб. Також йдеться про законопроект, який стосувався закону «Про зайнятість населення», де військовим повинні надати першочергові гарантії у працевлаштуванні.

Зі слів Мирослави Дмитришин чинний закон забороняє роботодавцям звільняти працівників, яких мобілізували, хоча ті доволі часто порушують його.

«У таких випадках ми пояснюємо бійцям як звертатися у суд з питань поновлення на роботі. Часто трапляється, що людина працювала неофіційно. Тут ситуація складніша і поновити працівника практично неможливо, адже звільнивши мобілізованого, роботодавець його прав не порушує, бо військовий не був працевлаштований, – зазначає юрист. – Допомогти таким людям у межах правового поля ми не можемо. В них лиш один варіант — звертатися у центри зайнятості і ставати а облік.  Для того і були розроблені вищезгадані законопроекти. Адже в нашій країні бійці не мали жодних переваг серед решти зареєстрованих у центрах зайнятості».

З війни у… кримінал?

На Львівщині, за інформацією ЛОДА, допомоги у працевлаштуванні потребують понад 150 учасників АТО. Загалом же із початку цього року послуги фахівців центрів зайнятості області у сфері працевлаштування отримували 173 демобілізованих військовослужбовці, котрі повернулися з фронту. І лише для 18 армійців підшукали роботу. З них семеро започаткували власну справу. Ще п’ятеро під час пошуку місця праці на постійній основі брали участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру, 19 скеровано на професійне навчання, перенавчання або підвищення кваліфікації.

Із проблемою працевлаштування здебільшого звертаються бійці, які мають середню спеціальну або вищу освіту. У Центр правового захисту учасників АТО приїжджають жителі із різних областей, є чимало звернень від мешканців сільських місцевостей.

«Рівень безробіття в державі досить високий і більшість з учасників бойових дій не можуть працевлаштуватись. Водночас, почастішали повідомлення про те, що колишні військовослужбовці вступають у лави злочинних угруповань,  які готові платити великі гроші за досвід, здобутий військовими у зоні АТО. Це може призвести до погіршення криміногенної ситуації в державі. Обов’язком держави є створення всіх  умов для працевлаштування учасників бойових дій та надання їм можливостей забезпечити себе та свою сім’ю», – акцентує Ігор Васюник.

Тож, зміни до Податкового Кодексу та Закону «Про зайнятість населення» передбачатимуть надання права на податкову соціальну пільгу в підвищеному розмірі учасникам бойових дій, які брали участь у проведенні АТО, та надання додаткових гарантій у працевлаштуванні громадянам, які брали участь в проведенні АТО, отримали статус учасника бойових дій та були звільненні з військової служби.

«Ми зобов’язані дбати про права наших захисників не лише на фронті, а й тих, хто демобілізований та повернувся додому. Адже у більшості з них є сім’ї, дружини, діти. І ми не можемо кинути їх напризволяще, а дати додатковий стимул для адаптації у мирному житті», – резюмує парламентар.

За матеріалами газети «Львівська Пошта»

Підтвердження описаної вище ситуації «Львівський портал» отримав, звернувшись до безпосередніх учасників АТО, які уже демобілізувалися:

торнадо 3Роман Холявка, демобілізований рядовий батальйону спеціального призначення патрульно-постової служби в Дніпропетровській області «Шахтарськ»

Після звільнення протягом півроку ми з товаришами, з якими разом служили, намагалися домогтися отримання статус учасників АТО. А також забрати свої трудові книжки з УМВСУ у Дніпропетровській області. Нам півроку не надавали конкретних відповідей, мовляв, нічого не знаємо і так далі. Уникали чіткої відповіді.

Нам це все врешті надокучило, і ми звернулися по юридичну допомогу у Центр правового захисту учасників АТО у Львові. Буквально через тиждень мені подзвонили з дніпропетровської міліції і сказали, що там якось помінялася процедура отримання статусу учасників АТО, потрібно ще раз приїхати в Дніпропетровськ, заповнити заяви і знову надати документи.

Ми усе це зробили – і отримали на руки трудові книжки та статус учасників АТО. Через втручання юристів Центру дніпропетровська міліція нарешті надала нам те, що була зобов’язана. Допоміг також депутатський запит Ігоря Васюника, який теж пришвидшив цю справу. Ми вдячні Центру, проте дуже дивує, що те, що держава нам зобов’язана, доводиться «вибивати» через юристів Центру правової допомоги учасникам АТО…

unnamed (1)Володимир Собків, сержант Збройних сил України, кулеметник 3-го батальйону Територіальної оборони Львова

Ніхто нічого нікому не роз’яснює. Ні військовий комісаріат,  ні жодна інша організація не надає жодної інформації. В мене дружина – інвалід дитинства. І за сімейними обставинами мене мали звільнити зі служби у збройних силах, оскільки дружині реально потрібна допомога. Коли нас мобілізували, то всюди зачитували лише наші обов’язки і відповідальність за їх невиконання. А от щодо прав… І лише через півроку проходження служби я взнав, що маю право на демобілізацію.

Моя двоюрідна сестра дала мені брошуру, яку випустив Центр правового захисту учасників АТО. З неї я довідався про конкретні статті, згідно яких маю право на демобілізацію. Одразу ж звернувся безпосередньо в Центр для конкретніших роз’яснень. Мені допомогли зібрати усі необхідні довідки та документи щодо інвалідності моєї дружини. У Центрі мені оформили рапорт, який я безпосередньо відсилав уже у частину на розгляд. Відповідь мені не приходила. Потім я вже безпосередньо подав усі папери у 24-ту бригаду – і тоді справа зрушилася з мертвої точки. Дуже вдячний Центру, адже саме там мені пояснили: куди, до кого звертатися і з якими документами.

Довідка:

Центр правового захисту учасників АТО діє у Львові з вересня 2014-го за ініціативи парламентаря Ігоря Васюника. За півроку роботи юристи та волонтери Центру надали кваліфіковані юридичні консультації понад 900 військовим, які перебували чи перебувають в зоні АТО, а також членам їхніх родин. Окрім того, юристи Центру розробили книжку-довідник для військових з інформацією про їхні права та обов’язки.

Центр правового захисту учасників АТО знаходиться за адресою Львів, вул. Листопадового чину, 14. Телефон гарячої лінії з правових консультацій: (068) 384 76 40, (099) 369 71 18. Е-mail: [email protected].

Центр працює з понеділка по п’ятницю з 12.00 до 17.00.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *