Реформування міліції. Бути чи не бути?

Андрій, КОТЕНСЬКИЙ, Львівський портал

|

У Самборі стартувала практична фаза першого в Україні проекту реформування міліції. Результати пілотного експерименту мають лягти в основу реформ інших підрозділів ОВС Львівщини та України загалом.

3

До участі у реформуванні міліції було залучено консультативну місію Європейського союзу (КМЄС), яка радо відгукнулася на запрошення головного управління міліції Львівщини.

Уся оптимізація роботи персоналу Самбірського міськвідділу міліції базуватиметься на найкращих європейських практиках. На міліціянтів очікує зміна принципів і підходів до роботи правоохоронців, аби вони швидше і якісніше реагували на повідомлення громадян про злочини та правопорушення, та більше часу й зусиль приділяли охороні громадського порядку.

5

Презентація експерименту з упровадження нових форм і методів роботи міліції Самбора відбулась вчора, 9 червня. Участь в урочистому заході взяли керівництво області та головні правоохоронці Львівщини, а також представники Консультативної місії Європейського Союзу в Україні.

Відтак у Самборі введено у дію особливий цілодобовий підрозділ реагування. До його складу входить 147 людей, які створюють необхідну адміністративну та операційну базу для налагодження роботи міліції з акцентом на співпрацю з громадою. Ціллю грандіозних змін у міліції має стати повернення довіри населення до правоохоронних органів.

У міліціонерів з’явиться більше вільного часу

8

Цікаво, що згідно з нововведеннями підрозділи ДАІ також інтегровані до підрозділу реагування, а нарядам патрульної міліції докупили нові машини та обіцяють 8-ми годинний робочий день із п’ятиденним робочим тижнем. Однак про нові розцінки оплати праці наразі не йдеться.

За словами начальника ГУМВС України у Львівській області Дмитра Загарії, працюючи над проектом реформи міліції Львівщини, експерти майже рік вивчали досвід європейських країн. Завдяки досвіду та підтримці європейських колег, набуті навички запроваджують у Самбірському міському відділі міліції.

«Головна мета реформування системи правоохоронних органів – це наблизити працівників міліції до громадян, адже результати соціологічного опитування показали, що правоохоронним органам не довіряють понад 70% українців. Люди не вірять, що міліція здатна забезпечити охорону правопорядку та боротися зі злочинністю. Навпаки, міліція сприймається як орган, що «карає та кришує». Тож ми маємо створити нові та якісні органи правопорядку України, які зможуть забезпечити верховенство права для усіх українців, аби міліція стала органом, який служить та захищає», – наголосив Дмитро Загарія.

9

Водночас головний міліціонер Львівщини закликав жителів Самбора та Самбірського району підтримати проект.

«Запрошую усіх небайдужих громадян та представників громадських організацій Самбірського району та міста, підтримати проект реформування Самбірського міського відділу міліції. Закликаю громадян допомагати, контролювати і конструктивно критикувати роботу працівників міліції. Вірю, що робота небайдужих громадян допоможе правоохоронцям зміцнитись, адже вдосконалюватись, означає змінюватись», – сказав Дмитро Загарія.

Під час презентації проекту начальник Самбірського міськвідділу міліції майор міліції Василь Черепущак провів інструктаж особового складу та закликав підлеглих сумлінно поставитись до поставлених завдань.

«У нашому місті розпочався експеримент з реформування міліції. Це означає, що до нашої роботи зараз буде прикута увага і представників Європейської комісії і керівництва МВС України, і, це головне – від нас чекають змін мешканці Самбора та Самбірського району – наші друзі та сусіди», – наголосив він.

Тим часом заступник Голови консультативної місії Європейського Союзу Юг Фанту розказав, що головна мета європейців підказати, як правильно розділити повноваження та визначити компетенцію силових структур в Україні.

12

«Аби розпочати грандіозні реформи у міліції потрібно провести добрий аналіз ситуації на місцях. Потрібно дослідити, які функції погано працюють. Необхідно розібратись із проблемами ресурсів та самих процесів. Чи не найбільшої уваги слід приділити структурі міліції і її підпорядкуванню і взаємодії у глобальній системі, зокрема системі судочинства та прокуратури. Адже головна наша мета підказати, як правильно розділити повноваження та визначити компетенцію силових структур. Але про ефективність процесів можна буде сказати лише після аналізу практичних дій, які сьогодні розпочинаються на базі Самбірської міліції. Вже після цього приділятимуть увагу проекту реформ національної поліції України», – сказав Ю. Фанту.

Водночас консультант з ЄС відзначив позитивні зміни у реформуванні правоохоронних органів України.

«Ми бачимо ваші задуми й прагнення зробити кроки на зустріч захисту прав людини. Ті закони, які приймаються Верховною Радою України підтверджують, що побудова нової поліції в України створюється на міцному фундаменті. Ухвалені закони повністю відповідають нормам Ради Європи і є позитивно оцінені», – повідомив Юг Фанту.

Натомість голова відділу регіональних питань КМЄС Удо Моллер був більш стриманим у похвалах  і наголосив, що міліція Самбора першою в Україні має навчитись працювати за кращими стандартами своїх Європейських колег.

10

«Самбір обрано недаремно, адже керівництво Львівської обласної міліції готове до реформувань і тісно співпрацює у цьому напрямку з представниками ЄС. Самбірський пілотний проект може стати прикладом для близько 200 подібних відділків міліції по всій Україні. А ціль проекту чітка – люди мають стати впевнені, що коли вони зателефонують до поліції, то вона відреагує належним чином. Для цього роботу патрулів координуватимуть, збільшили штат правоохоронців та докупили необхідну техніку. Лише після аналізу й усунення помилок можна очікувати зміни роботи міліції на краще. Потрібно вчитись, аби міліція працювала й орієнтуватись на громаду», – зауважив він.

Гроші з неба не падатимуть

В ході спілкування з представниками ЄС стало зрозуміло, що очікувати грошей з неба на реформи міліції в Україні вже завтра – не варто. Самих прагнень є недостатньо. Експерти аналізуватимуть результат і ефективність нововведень крок за кроком, тож майбутнє фінансування проекту за кошти ЄС залежить не від бажання, а від ефективності процесу змін.

«До обговорення питань грошових інвестицій українці повинні зрозуміти й відчути на собі європейські стандарти. Лише після того, як слова не розійдуться із ділами, ЄС шукатиме донорів для покращення матеріальної бази в Україні. Я більше 40 років працюю у міліції та понад 25 із них обіймаю керівні посади (голова поліції Дюссельдорфа – ред.), тож запевняю, що реформування міліції в Україні мають здійснюватися крок за кроком. Самбір – це лише спроба першого кроку, бо робити реформи міліції у всіх відділках України водночас малоефективно й неможливо», – наголосив Удо Моллер.

Закликає людей запастись терпінням й очільник міліції Львівщини полковник Дмитро Загарія.

«Реформування правоохоронної системи і міліції, зокрема, не може бути здійснено за місяць, рік, чи за два. Процес реформ у наших колег із Грузії зайняв вісім років, бо це копітка повсякденна робота з людьми. Будуть помилки, будуть недоліки, бо без цього не обійдеться, але ми взяли на себе цю ношу і маємо навчитись жити й працювати так, як у Європі», – підсумував він.

11

Чи скористаються українці можливістю виховати нову поліцію, яка діятиме за якісними євро стандартами, покаже час. Наразі особовий склад Самбірського міського відділу міліції приступив до виконання службових обов’язків по-новому. Звіт результатів проекту подадуть на розгляд Експертної Ради з питань захисту прав людини в системі органів внутрішніх справ та реформування відомства на початку серпня цього року.

Фото: Андрій Котенський

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *