У Добротворі ожила 20-річна музична школа

Катерина РОДАК. Львівський портал

|

муз школа 1У Львівській області, у селищі Добротвір, нещодавно з’явилась модерна музична школа, якій могли б позаздрити навіть великі міста України. Завдяки інвестиціям ДТЕК заклад, який навчає дітей музичної творчості, після тривалих років виживання, отримав сучасне приміщення та нові інструменти.

Відколи Добротвірська ТЕС стала підрозділом ДТЕК, на території селища створили Агенцію регіонального розвитку, яка дала можливість ДТЕК втілювати різні соціальні програми. Відтак, спочатку у Добротворі ДТЕК провів конкурс «Місто своїми руками», суть якого полягає у тому, що ініціативні мешканці подають свої мікропроекти, пов’язані з розвитком громади, та мають шанс отримати фінансову підтримку від компанії. Добротвірська музична школа з першого разу виграла цей конкурс, і в результаті одержала 2, 2 млн. грн. на капітальний ремонт будівлі, а згодом ще 65 тис. грн на встановлення сигналізації у ньому.

«В нашій державі сьогодні дуже нелегкі часи та часто не вистачає фінансових ресурсів, щоб підтримувати культуру. Але це ж наше майбутнє. Якщо ми сьогодні не будемо працювати з молоддю, дітьми, їх розвивати, то завтра буде біда. І саме тому в селищі Добротвір ми вирішили разом з громадою відновити музичну школу. Ми передали їм будинок, в якому зробили ремонт, і сьогодні в них вже є повноцінний будинок музики. Дуже важливо, щоб ця школа відповідала  сучасним реаліям, щоб була можливість займатись на нових інструментах. Сьогодні ми вже можемо показувати результат і пишатись ним. До музичної школи вже ходять не лише діточки з Добротвору, а також з навколишніх сіл. І ми сьогодні будемо готові брати участь в різних конкурсних програмах, наші діточки матимуть можливість поїхати за кордон з виступами, а діти з-закордону зможуть приїхати до нас і побачити, яким чином займаються маленькі добротвірчани та яким досвідом вони можуть поділитися», – розповідає Вікторія Гриб, керівник департаменту зі сталого розвитку ДТЕК.

Перед тим, як отримати нове приміщення, школа перебивалась декількома кімнатами у колишньому гуртожитку. За словами директора музичної школи Ігора Танея, умови для творчості були жахливі – не вистачало кімнат, інструментів та навіть опалення взимку бажало кращого. Отримавши від ДТЕК нове приміщення з ремонтом та всіма зручностями для роботи з дітьми, директор не може натішитись.

музична школа«Це приміщення, яке ми займаємо зараз, майже 15 років пустувало. Ми у той час займалися в колишньому гуртожитку. Втім, нам вдалося найти  спільну думку між селищною владою, ДТЕК і громадою – вирішили, що це приміщення треба відремонтувати, аби воно служило добротвірській громаді. Після ремонту ми подалися на конкурс «Місто своїми руками» і отримали ще й нові інструменти. Це був найкращий подарунок для наших діточок. За кошти, які нам надали у ДТЕК, ми закупили різне обладнання, меблі та найголовніше – електронні інструменти. Якби ми не мали цих інструментів, то не змогли б створити естрадний оркестр, який називається «Каданс», – каже Ігор Таней.

Добротвірська музична школа наразі має 15 різних музичних інструментів – від баяну до електрогітари. Кожен з кабінетів, де займаються учні та учениці, оснащений окремим інструментом, а отже дітлахи можуть індивідуально займатися улюбленою творчою працею.

«Окрім цього, ми маємо приміщення, де можуть виступати великі колективи: хор, духовий та  естрадний оркестри, оркестр народних інструментів тощо. Ми можемо зібрати великий зал людей і влаштувати концерти», – зазначає директор школи.

муз школаМайбутні музиканти, які навчаються у Добротвірській музичній школі, задоволені новим приміщенням не менше директора. Оля та Евеліна вчаться гри на піаніно вже 8 років та пам’ятають ті часи, коли доводилося займатися у занедбаному приміщенні гуртожитку. За словами дівчат, зараз навчатися музиці стало значно комфортніше та приємніше.

«Ми займаємося вже 8 років у цій школі, і дуже вдячні людям, які допомогли нам переїхати у нову будівлю. Тут ми відчуваємо себе, як вдома. Нове приміщення набагато зручніше і краще, ніж старе», – кажуть юні піаністки.

Цього року музичній школі у Добротворі виповнилося 20 років, і в честь ювілею компанія ДТЕК робить подарунок закладу та дарує дітлахам новий рояль. За словами Вікторії Гриб, цей музичний інструмент – це заповітна мрія директора школи, без активності та наполегливості якого музичний дім давно би занепав.

«Компанія ДТЕК робить подарунок дитячій школі: ми подаруємо їм рояль. Він коштує 350 тис. гривень, і ми довго дискутували, чи варто сьогодні купувати такий дорогий інструмент, коли  є так багато проблем, які треба вирішувати. Але таки вирішити придбати рояль, щоб ця музична школа стала такою, де дійсно можна навчати дітей»,  – каже Вікторія Гриб.

У майбутньому у навчальному закладі планують відкрити відділи образотворчого, народно-ужиткового мистецтв та хореографії – кількість кабінетів для цього достатня.

Нагадаємо, що компанія ДТЕК за 4 роки інвестувала у соціальні проекти Львівської області майже 18,5 млн. гривень. Зокрема, найбільше коштів виділили селищу Добротвір  – 13,5 млн.

Співпраця селищної влади і ДТЕК у Добротворі за останні чотири роки реалізовувалась у п’яти напрямках: охорона здоров’я, енергоефективність, покращення соціально-значущої інфраструктури, розвиток бізнес-середовища та підвищення активності громади. Основна мета кожного проекту у всіх 5-ти сферах – це покращення якості життя громади міста не лише сьогодні, але й у перспективі. У цьому полягає стратегічний підхід ДТЕК до планування соціальних інвестицій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *