1 мільйон гривень для сіл від ДТЕК

Катерина РОДАК. Львівський портал

|

дтекПідприємство ДТЕК 19 травня підписало важливий для Галицького району Івано-Франківської області  меморандум, згідно з яким п’ять селищ, в яких розташовані об’єкти Бурштинської ТЕС, отримають впродовж року 1 мільйон гривень на реалізацію важливих соціальних проектів. Цей документ підписали голова Галицької РДА Ярослав Бартків, голова районної ради Микола Стрембіцький та директор з регіональної політики ДТЕКу Тетяна Оверіна.

Для селищ Бовшів, Демешківці, Дем’янів, Коростовичі, Придністров’я, Задністрянськ цей новий документ означає, що їхні потреби  будуть вирішуватись не  лише за рахунок державного бюджету, але й завдяки благодійним пожертвам компанії, яка працює на їхній території. Відтак села отримають  у 2015 році допомогу у вигляді мільйона гривень. У цих селищах модернізують опалення, організують зовнішнє освітлення та відремонтують головні будівлі.

«Ми розуміємо, якщо не буде розвиватися громада, в якій знаходиться наше підприємство, то не буде розвиватися і наш бізнес. Саме тому в компанії ДТЕК працює вже сьомий рік  декларація соціального партнерства. І сьогодні Галицький  район приєднався до цієї декларації, членами  якої є вже 30 міст та селищ в Україні. Ми зосередимо наші  сили на п’яти селищах, де буде освітлено вулиці, буде зроблено ремонт фасаду Народного дому та інші нововведення», – пояснює Вікторія Гриб, керівник департаменту зі сталого розвитку ДТЕК.

У ДТЕК також зазначають, що  будуть сприяти розвитку малого та середнього бізнесу, аби бюджет селищ мав додаткові надходження.

«Коли сьогодні йде мова про розвиток малого та середнього бізнесу, ми розуміємо наскільки це важливо. Важливо, щоб бюджети селищ, району залежали не тільки  від однієї великої компанії. Бо, якщо будуть проблеми у великої компанії, будуть проблеми і в цілого району. Ми хочемо, щоб додатково розвивався малий та середній бізнес, щоб приходили інвестори на цю територію. Держава сьогодні перебуває в стані війни і ми розуміємо, що не вистачає бюджетних коштів, щоб розвивати державу. Відтак компанія ДТЕК буде партнером, який буде сприяти розвитку селищ», – доповнює Вікторія Гриб.

Меморандум, який підписали представники ДТЕК та Галицького району Івано-Франківської області, стосується співпраці у п’яти напрямках – охорона здоров’я, енергоефективність, покращення інфраструктури, розвиток бізнес-середовища та підвищення активності громади.

меморандум«Компанія ДТЕК  – соціально відповідальна компанія. І вона виявляє свою повагу до районів регіону  і бажає за необхідне брати участь у вирішенні концептуальних проблем. Дуже важливо, щоб ті соціальні проекти, які здійснює ДТЕК, змінювали на краще життя багатьох людей і мали довгостроковий ефект. Тільки спільними зусиллями компанії і територіальних громад можна щось змінити», – зазначає Тетяна Оверіна, директор з регіональної політики ДТЕК.

За 3 роки, відколи ДТЕК почала інвестувати у Бурштинську ТЕС, умови праці та технічне забезпечення станції у рази покращились. Відтак, селища, у яких розташовані об’єкти станції, залежать від стану компанії ДТЕК, проте й сама компанія теж залежить від громад, яким допомагає.

«Взаємодія з місцевими органами влади можлива лише тоді, коли станція буде нормально працювати. ДТЕК  робить все, щоб станція розвивалась і з технічного боку  виробляла більше електроенергії. Тому з 2012 року компанія інвестувала  в станцію 180 млн. доларів», – каже Дусейн Мергалієв, директор бізнес-блоку з генерації електроенергії.

Для Галицької районної державної адміністрації підписаний документ означає, що ДТЕК відтепер несе ще більшу соціальну відповідальність за громади, з якими співпрацює.

«Це дає старт для подальшої співпраці ДТЕК Бурштинської ТЕС з громадами району. Ми повинні розуміти, що бізнес має бути соціально відповідальним. Якщо  бізнес розвивається і думає лише про те, щоб сплатити податки – це неправильно. Сьогодні ми своїми підписами засвідчили те, що бізнес співпрацює з громадами, бере соціальну відповідальність. Компанія ДТЕК сьогодні виділяє 1 млн. грн. на потреби району. Оскільки ДТЕК Бурштинська ТЕС- енергогенеруюче підприємство, то мова йде для початку  про освітлення вулиць, населених пунктів, сіл, на території яких розміщенні  об’єкти теплоелектростанції», – розповідає Ярослав Бартків, голова Галицької РДА Івано-Франківської області.

Голова районної ради Бурштина Петро Стрембіцький наголошує, що виділена сума відчутно вплине на розвиток та ситуацію у селищах.

меморандум 2«Ми працювали над цим документом декілька років, бо Бурштинська ТЕС – це не лише місто Бурштин. ДТЕК Бурштинська ТЕС знаходиться на території 5-ти сільських рад Галицького району. Сьогодні громадам виділили першу суму, яка піде у всі сільські ради, щоб люди відчули, що Бруштинська ТЕС дбає за їх добробут й допомогає селам, які знаходяться в межах станції», – зазначає Петро Стрембіцький.

Підписаний меморандум буде діяти протягом 2015 року. Наступного року енергетики планують підписати вже наступний документ, в якому будуть представлені інші проекти для покращення стану селищ Галицького району.

Нагадаємо, що у 2012 році ДТЕК та місто Бурштин підписали Стратегію соціального партнерства на 2013-2015 роки. Ця стратегія передбачає направлення на розвиток соціальної сфери міста 16 млн. грн. Сьогодні більшість запланованих проектів успішно реалізувались.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *