Патрульна реформа. Як з львів`ян робитимуть крутих поліцейських

Святослав ДРАБЧУК. Львівський портал

|

Нову реформу від МВС учора презентували у Львові. Тепер у нашому місті, як і в Києві, ДАІ та патрульно-постову службу переформатують у нову структурну одиницю –  патрульну поліцію. Знайомити львів’ян з нововведенням приїхали названі батьки реформи – міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та його перший заступник, тепер вже українка грузинського походження, Ека Згуладзе. Остання, до слова, вже має досвід проведення подібних реформ, оскільки схожу досить успішно реалізувала в Грузії.

За словами Еки Згуладзе, в тих містах України, де стартують пілотні проекти нової реформи, а це Львів, Одеса та Харків, поки що використовуватимуть досвід столиці України. У Києві, нагадаємо, нова реформа вже на завершальному етапів. Утім, як зазначила заступниця міністра, виходячи з креативностей і з можливостей міст, вона ще буде змінюватися.

Як у Львові можна стати полісменом та які виклики і нагороди чекають на майбутніх поліціянтів – читайте у матеріалі Львівського порталу.

Хто у Львові може стати поліцейським?

Нова поліція України запрошує до своїх лав і чоловіків, і жінок не залежно від попередніх видів зайнятості. Головне для майбутніх кандидатів і кандидаток: розмовляти українською (англійська мова теж вітається), вписуватись у вікову категорію 21-35 років, не бути судимим, мати водійське посвідчення категорії В, мати середню або вищу освіти, а також прагнути якісних змін в країні. Окрім цих даних, як зазначають на сайті МВС, кандидат має бути комунікабельним, ввічливим, дисциплінованим, відповідальним, могти аргументовано висловлювати свою думку і вміти прийняти рішення та діяти в екстремальних ситуаціях.

Як відбуватиметься відбір?

Бажаючих стати полісменом у Львові більше, ніж достатньо. У перший день прийому заяв особисто прийшли 25 кандидатів, серед яких були і жінки. Ще 350 людей заповнили анкети в режимі онлайн. Ека Згуладзе на прес-конференції у Львові навіть пожартувала, що на цьому прийом заявок можна завершувати. Зважаючи на велику кількість бажаючих спробувати свої сили у новій структурі, в МВС України розробили непростий шлях для тих, хто захоче отримати жетон полісмена. Зокрема, кожен кандидат повинен буде пройти декілька етапів відбору, які з кожним разом ускладнюватимуть від простої співбесіди до психодіагностичного тесту та іспиту з фізичної підготовки. Варто майбутнім кандидатам у полісмени пам`ятати і про своє здоров`я, адже медкомісія буде обов`язковим етапом відбору.

Яка буде зарплата?

Якщо львів`янин чи львів’янка захочуть звільнитися зі своїх теперішніх робіт і стати полісменами, то, мабуть, перше, щоб їм хотілося б дізнатися, яка у них буде заробітна плата. У МВС грошима обіцяють не ображати. За словами міністра МВС Арсена Аракова, платитимуть вчасно і немало. Так у Львові (тай в Україні загалом) полісмени, які пройдуть усі етапи відбору, зароблятимуть від восьми до десяти тисяч гривень, а це майже в три-чотири рази більше, ніж отримують ДАІвці зараз. Також, як додав міністр, високі зарплати будуть лише в тих підрозділів, які пройдуть реформу, ті, які реформуватись не захочуть, високих зарплат не отримуватимуть. Тому на початках реформи в Україні діятимуть і нова поліція, і стара міліція.  Окрім високої зарплати, у МВС пропонують кандидатам у полісмени стипендію під час навчання і перспективу кар`єрного росту. Працюватимуть нові патрульні 12 годин на день, з яких дві години матимуть на відпочинок.

Що робитимуть нові патрульні?

Зі збільшенням зарплат в нових патрульних поліцейських побільшає і обов`язків. Тепер поліцейський у Львові, чи в будь-якому іншому українському місті повинен патрулювати визначену територію (пішки, на патрульному автомобілі або на інших транспортних засобах) та забезпечувати охорону громадського порядку. Надавати інформацію пішоходам та водіям транспортних засобів. Перевіряти та фіксувати будь-які порушення законодавства і виписувати штрафи. Приймати та передавати інформацію по рації, реагувати на правопорушення, виїжджати на місце події і вивчати скарги громадян. Реагувати на виклики щодо побутових правопорушень (проявів домашнього насильства тощо). Надавати невідкладну допомогу потерпілим від суспільно небезпечних діянь, нещасних випадків, особам з обмеженими фізичними можливостями та особам, що втратили можливість самостійно пересуватися. Здійснювати оперативно-розшукові заходи та слідчі дії з метою виявлення і попередження злочинів та інших правопорушень.

Як виглядатимуть і на чому їздитимуть нові поліцейські?

Нова структура – нова форма. Одягатимуть поліцейських в однострої, які суттєво відрізнятимуться від тих, що носять теперішні правоохоронці. Вони матимуть інший колір, дизайн, а на спинах новобранців з`явиться напис «Поліція». За словами Арсена Аракова, працівників реформованої ДАІ одягатиме американська фірма, що в Штатах одягає місцевих «копів». Разом з новими поліцейськими на львівські дороги виїдуть і нові патрульні автомобілі – їх подарують  японці. Всього правоохоронці з країни сонця, що сходить, передадуть з 2,5 тисячі нових автомобілів (йдеться про всіх патрульних поліцейських в Україні). Крім того, буде ще безліч нового обладнання, нові планшети, нові системи і так далі. Озброять львівських полісменів пістолетами українського виробництва.

Що робитимуть зі старими працівниками ДАІ?

ДАівці, які зараз несуть службу на дорогах Львова та області, теж можуть зареєструватися для відбору у нову поліцію. Та братимуть їх на роботу лише за умови, що вони пройдуть процедуру відбору на загальних умовах. Тим не менш Ека Згуладзе закликала львівських ДАІвців не боятися і все ж таки спробувати свої сили. За словами заступниці міністра внутрішніх справ, цією реформою МВС не карає ДАІ і ППС, а навпаки – хоче разом з ними збудувати систему, яка зробить українських правоохоронців сильнішими.

Скільки поліцейських наберуть у Львові?

Як ми уже писали,  львів’янам і львів’янкам не варто розраховувати, що до нової структури МВС потраплять усі, хто захоче. Кількість місць в патрульній службі Львова – обмежена. Зі слів А. Авакова, у Львові набиратимуть 800 працівників. Львівщині також виділять 200 машин для  нової поліції. Щоправда, у заступниці міністра дещо інші цифри. Як розповіла Е.Згуладзе, для визначення точної кількості полісменів потрібно провести ще деякі розрахунки. Необхідно проконсультуватися з місцевим ДАІ, з правоохоронцями-криміналістами, щоб дізнатися, які в місті є «ризикові зони». І вже тоді знатимуть точне число. А поки, за словами «правої руки» Авакова, у Львові буде від 50 до 70 машин і 150 піших полісменів.

Скільки часу триватиме реєстрація і де реєструватися?

Усі бажаючі стати полісменами можуть заповнити електронну анкету на сайті МВС, або за адресою – Львів, вул. Коперника, 15. Заяви приймають із понеділка по п’ятницю із 09:00 – 18:00 год. При собі необхідно мати паспорт громадянина України, ідентифікаційний код і водійські права. Конкурсний набір триватиме до 13 травня 2015 року.

Коли нові поліцейські з’являться на вулицях Львова?

Арсен Аваков у Львові багато говорив і багато обіцяв. Так, за словами міністра, нова патрульна служба розпочне роботу на вулицях Львова вже влітку. І це буде поліція, яка охоронятиме громадян.

І на останок. Що дала така реформа Грузії?

Коли Грузія починала реформувати МВС, світ називав це самовбивством. Сьогодні інші країни визнають, що грузинська реформа правоохоронних структур є найбільш вдалою. Протягом двох років в Грузії було звільнено з правоохоронних органів 75 000 з 85 000 осіб. Загальний штат МВС на сьогодні складає до 26 000 осіб. За одну ніч у Грузії звільнили 16 тисяч працівників ДАІ. Упродовж трьох місяців працівників ДАІ на блокпостах не було. Втім ситуація на дорогах не загострилася.

Основні підрозділи МВС — це патрульна служба та кримінальна поліція. Патрульна служба поєднує функції дорожньої поліції та швидкого реагування на звернення громадян до служби екстреної допомоги. Показовим є той факт, що команди патрулів щодня отримують нові зони відповідальності, що знижує ризики корупційних дій. МВС не має права займатися господарськими т економічними злочинами. Ці функції передані спеціальному органу Міністерства фінансів — фінансовій поліції. Крім того, перерозподілені ролі різноманітних галузей правоохоронної системи. Прокуратура була обмежена щодо ведення самостійного слідства та здебільшого підтримує обвинувачення у суді. Функції Міністерства державної безпеки були розподілені між новим МВС та іншими органами.

Фото: Львівський портал, ZIK

Коментарі

Comments are closed.