Нав’язливо «почесний громадянин міста»

Олена ЖОЛКЕВСЬКА. Львівський портал

|

Інтернет-голосування за звання «Почесного громадянина міста Львова», яке проводилося на офіційному сайті Львівської міської ради, шокувало своїми результатами. Цьогоріч у лідери вийшов нав’язливий громадський активіст, представник ГО «СПАС» Олег Пилипенко. Дивним чином цьому маловпливовому, однак балакучому та всюдисущому діячу вдалося «зібрати» за свою скромну кандидатуру 4537 голосів (68,8%). Для прикладу, його найближчого суперника – президента Благодійного фонду «Збереження історико-архітерктурної спадщини міста Львова» Андрія Салюка – підтримали лише 1353 особи (20,4%). Інші кандидати отримали ще менші відсотки прихильності. Всього у голосуванні взяли участь 6659 людей.

Яким чином пан Пилипенко так стрімко вийшов в лідери, можемо лише здогадуватися. Утім, якщо пригадати його бурхливу інтернет-діяльність, мимоволі закрадаються сумніви щодо чесності і прозорості цього онлайн-рейтингу.  

Для прикладу, у 2012 році Олег Пилипенко теж неочікувано виходив у лідери голосування за ймовірних кандидатів у народні депутати, яке проводив Прес-клуб на своєму акаунті у Фейсбуці.

Ще прізвище цього активного активіста фігурувало у інтернет-змаганнях претендентів у народний список партії Наталії Королевської «Україна-Вперед!».

Окрім цього, досі в соціальних мережах можна натрапити на групу з промовистою назвою «Львівщина «За» Олега Пилипенка на голову ОДА», скромним координатором якої, є сам Олег Пилипенко (!). Загалом у мережі можна знайти чимало політичних проектів, автором яких є ця особа.

Востаннє Олег Пилипенко шукав своє щастя на позачергових виборах народних депутатів 2014 року. Балотувався як самовисуванець по одномандатному виборчому округу №117 у Львові. Вибори з тріском провалив, зайнявши перше місце з кінця. Цікаво, що тоді його кандидатуру підтримало лише 1400 осіб проти 4537, які, начебто, підтримали його зараз у конкурсі, який ми описуємо. Цілком ймовірно, що така різниця полягає в тому, що тоді голосували люди реальні, а не віртуальні.  

На сайті Львівської міської ради повідомляється, що кандидатуру Олега Пилипенка на почесне звання висунула громадська організація «СПАС», членом якої він є. Свої мотиви спільнота обґрунтувала тим, що їхній представник «приклав тривалі зусилля в екологічній та економічній сферах Львова, а також у сфері громадського порядку».

 

«Він приклав значні зусилля для вирішення екологічної проблеми Львівського сміттєзвалища, активно працював над власним проектом створення у Львові комунальних міні-ринків. Щоб забезпечити спокій та безпеку громадян на львівських вулицях, під час акцій протесту «ЄвроМайдану» утворив міські патрулі з числа активістів УНСО та ГО «СПАС», – зазначено в офіційному поданні на отримання почесного звання, яке надійшло на адресу міської ради від ГО «СПАС».

Усі ці поважні діяння, на думку «спасівців», є беззаперечними доказами того, що один з них має право бути увіковіченим у Книзі пошани міста Львова, яка виготовляється у твердій палітурці та зберігається на почесному місці у приміщенні міської ради, де відбуваються урочистості. Але, мабуть, таки не судилося…

У прес-службі Львівської міської ради Львівський портал запевнили, що інтернет-голосування, яке, до речі, на сьогодні вже зупинили, є лише допоміжним фактором. Визначати переможця за низкою критеріїв, серед яких реально досягнуті здобутки, буде спеціальна комісія.

P.S. Цікаво, що в іншому рейтингу – за звання «Львів’янин року» – також з величезним відривом лідирує ще один представник ГО «СПАС» Андрій Козицький. Йому, за свої заслуги перед громадою Львова, вдалося випередити майже на 37% співака Святослава Вакарчука.