Нові тарифи на житлово-комунальні послуги. Скільки доведеться платити

Світлана РАДІШЕВСЬКА. Львівський портал

|

Завтра, 1 квітня, українцям буде не до сміху, адже в Україні набирають чинності нові тарифи на житлово-комунальні послуги. Ціни на електроенергію, газ та опалення для населення зростуть щонайменше удвічі. Щоправда квитанції з приголомшливими сумами українці почнуть отримувати на початку травня.

Рішення про підвищення тарифів прийняла Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), в рамках виконання Меморандуму з Міжнародним валютним фондом.

Підвищення вартості комунальних послуг, згідно з постановою Кабміну, буде здійснюватися поетапно. До прикладу, ціни на електрику протягом двох років зростуть у 3,5 разу, а на газ та тепло протягом двох-трьох років – у 6-7 разів. Тарифи підвищуватимуть кожні півроку.

Якщо розглядати підвищення тарифів на компослуги у відсотковому співвідношенні, то з квітня ціни на електроенергію в середньому зростуть – на 19%, на гарячу воду – 55%, на тепло – 72%. 

Отож, якими будуть тарифи на житлово-комунальні послуги для населення з 1 квітня 2015 року:


Природній газ:

Мінімальний тариф для індивідуального опалювання або комплексного споживання (індивідуальне опалення, приготування їжі та/або підігрів води) зросте до 3,600 грн за 1 м3 за обсяг, спожитий до 200 м3 природного газу на місяць (включно), та до 7,188 грн за 1 м3 за обсяг, спожитий понад 200 м3 газу.  

У період міжсезоння – з 1 травня по 30 вересня – вартість природного газу також становитиме 7,188 грн за 1 м3, незалежно від обсягів споживання.


Електропостачання:

З 1 квітня 2015 року по 1 березня 2017 року споживачів розділять на три групи в залежності від обсягу споживання:

1) до 100 кВт/год на місяць – 0,37 грн за кВт/год

2) від 100 кВт/год до 600 кВт/год на місяць – 0,63 грн за кВт/год

3) понад 600 кВт/год на місяць – 1,47 грн за кВт/год

З 1 березня 2017 року залишиться дві групи споживачів:

1) з обсягом споживання до 100 кВт/год на місяць – 0,9 грн за кВт/год

2) з обсягом споживання понад 100 кВт/год на місяць – 1,68 грн за кВт/год.

Варто зазначити, що з 1 квітня НКРЕКП прийняла зміни до Порядку застосування тарифів на електроенергію. Мова йде про запровадження нічного тарифу в Україні. Зміни передбачають зменшення для населення тарифного коефіцієнта з 0,7 до 0,5 тарифу в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23-ї години до 7-ї години доби). Ця норма застосовується у разі використання побутовими споживачами двозонного обліку електричної енергії. Власне у такий спосіб люди зможуть хоч трохи економити.

«Прийняте рішення стимулюватиме населення застосовувати облік споживання електричної енергії за періодами часу та використовувати електроенергію за зниженим тарифом у нічний період, що у свою чергу приведе до економії коштів населення. Це забезпечить зниження обсягів споживання електричної енергії у пікові періоди та надасть можливість вирівняти графік навантажень об’єднаної енергетичної системи України», – зазначив в. о. голови Комісії Дмитро Вовк.

Опалення та гаряча вода:

Також з 1 квітня буде підвищено тариф на теплопостачання для населення, що мають лічильники, – на 72%, тобто на 224,5 грн/1 Гкал і складатиме 537,2 грн за Гкал (без ПДВ), а ціни на постачання гарячої води по Україні в середньому зростуть на 50%.

Варто зазначити, що у кожному регіоні діють різні тарифи на опалення і гарячу воду. Щоправда якими будуть тарифи у Львові на ці дві послуги наразі важко сказати, адже Нацкомісія збирається коригувати тарифи для теплопостачальних підприємств різних міст лише на цьому тижні.


Водопостачання та водовідведення:

Тарифи на водопостачання і водовідведення будуть підвищені з 1 травня і коливатимуться від 4 до 20%, залежно від конкретного водоканалу.

Зокрема, КП «Дрогобичводоканал» – на 12,17%, Львівське МКП «Львівводоканал» – на 11,48%.


У підсумку бачимо, що вартість квартплати у Львові за однокімнатну квартиру з централізованим опаленням та гарячим водопостачанням в середньому підвищиться на 400 грн, за двокімнатну – на 600 грн, трикімнатну – на 900 грн. Але з нову ж таки, усе залежатиме від того, скільки осіб прописано у квартирі, чи є лічильники, який вид опалення помешкання (АГВ, пічкове чи централізоване – ред..) та гарячої води (бойлер чи централізоване – ред..).

Таке суттєве подорожчання житлово-комунальних послуг, безумовно, сильно вдарить по кишенях українців. Адже зарплати і пенсії людям не піднімають, курс валюти суттєво виріс, а відтак ціни зросли на продукти харчування, на різноманітні послуги та медикаменти. Окрім того, мають піднятися тарифи на проїзд у міському транспорті Львова.

Зважаючи на такий стрибок цін та тарифів урядовці вирішили зробити крок на зустріч громадянам, які опинилися у складних економічних обставинах. Зокрема, внесли зміни до Порядку призначення житлової субсидії, таким чином спростивши умови подачі документів на їх отримання, а також дозволивши отримати пільги фактично усім українцям. Яким чином ці житлові субсидії можна оформити, хто на них може претендувати і що для цього потрібно зробити, читайте у нашій статті «Як оформити житлові субсидії по-новому», де усе детально розписано.

 

Коментарі

Comments are closed.