Як отримати земельну ділянку учасникам АТО

Андрій КОТЕНСЬКИЙ. Львівський портал

|

Учасникам АТО, які виявили бажання скористатись законним правом на отримання земельної ділянки, повинні запастись терпінням, адже процедура є досить складною та тривалою у часі. Єдина перевага для учасників АТО над звичайними претендентами на землю полягає у праві першочергового отримання ділянок. Про це стало відомо під час сьогоднішньої прес-конференції «Правда про виділення земельних ділянок учасникам АТО на Львівщині: реальність та спекуляції», передає кореспондент Львівського порталу.

За словами голови громадської ради при головному управлінні Держземагентства у Львівській області Ярослава Мандрука, сама процедура отримання землі для учасників АТО нічим не відрізняється від законної процедури отримання землі для звичайних людей. Пришвидшити процес видачі землі учасникам АТО можуть лише парламентарі, втім певні переваги для учасників АТО все ж існують.

«При громадській раді Держземагентства Львівщини створено комісію, яка займатиметься питаннями виключно щодо надання земельних ділянок учасникам АТО. До цієї комісії, окрім громадських активістів, також увійшли представники військових частин, прикордонної служби, військового госпіталю», – розповів він

Також, для полегшення процедури отримання земельних ділянок учасникам АТО у приміщенні Держземагентства Львівщини відкрито єдине вікно для збору документів – кабінет №88 на 10-му поверсі по проспекті В’ячеслава Чорновола,4.

Перелік необхідних документів, при яких Держземагентство починає розгляд клопотання на отримання земельних ділянок складається з трьох пунктів:

1 – паспорт,

2 – ідентифікаційний номер,

3 – довідка з військової частини про підтвердження учасника АТО.

«Учасникам АТО, які мають при собі перелік вищезгаданих документів, розкажуть про процедуру отримання, повідомлять про наявні ділянки та допоможуть написати відповідну заяву на отримання земельної ділянки», – запевнив Ярослав Мандрук.

Варто зазначити, що виготовлення технічної документації – складна, платна та тривала процедура.

«Спершу учасник АТО повинен написати відповідну заяву для виділення землі. Далі його заява потрапляє на розгляд до головного управління Держземагентства області. Наступний крок – перевірка даних претендента. Після виявлення вільної земельної ділянки приймається перший наказ про дозвіл на виготовлення технічної документації. Вже після цього саме виготовлення документації затверджується новим наказом. Після цього документи передають в органи юстиції для того, аби дані було внесено у державний реєстр відомостей та людина стала власником земельної ділянки», – розповів чиновник.

Додамо, що громадяни, які встигли скористались законним правом на отримання землі, повторно, як учасники АТО, не можуть претендувати на нові ділянки. Таких осіб відсіюватимуть на етапі перевірки даних претендента.

Андрій КОТЕНСЬКИЙ, Львівський портал