Врятувати оранжерею - місія FANTOM (фоторепортаж)

Святослав ДРАБЧУК. Львівський портал

|

Колись популярна серед відвідувачів Стрийського парку оранжерея, тепер перетворилася на типовий будинок-привид. Розбиті вікна, розмальовані стіни, порожнє, закинуте приміщення, де час від часу, судячи з кількості пляшок, влаштовують собі гуляння безпритульні або ті, хто не має коштів на інші заклади відпочинку. Обладнання, яке стояло в колишній оранжереї, розікрали на металобрухт. А про те, що колись в цьому приміщенні росли декілька десятків екзотичних рослин, свідчить хіба що характерний для оранжерей каркас будинку, але і той зараз не в найкращому стані.

 

Все почалось з того, що на утримання оранжереї місто чи не хотіло, чи не мало, чи просто забувало виділяти кошти. Без фінансування дім екзотичних рослин поступово почав занепадати, а через декілька років мук і взагалі перетворився у вище згаданий будинок для примар.

 

Близько трьох років тому оранжерею у Стрийському парку спробували оживити, але далі за ідейний заклик справа не рушила. Місто, як завжди не мало грошей… Не вдалось знайти благодійника, який би забажав пожертвувати 1-2 мільйони гривень на благе діло.

 

Цього року в оранжереї, здається, таки з’явився шанс на друге життя. Про відновлення теплиці в один голос заговорили активісти і чиновники.

В мерії таки зрозуміли, що втратили, і почали чухати голови. Креативні голови Ратуші думали-гадали, як їм врятувати оранжерею і до чогось таки додумались. Приміщення оранжереї, звісно, за окрему плату вирішили віддати інвестору, який мав його відремонтувати, а надалі міг використовувати у своїх цілях. Як варіант розглядали ідею створення з колишньої оранжереї – кав’ярні. Однак незвичної: передбачалось, що буде кафе-оранжерея, такий собі заклад «два в одному» – і кава, і квіти.   

 

Та ідея міських чиновників не припала до душі львівським активістам. Проти такого розвитку подій виступила, зокрема, організація «ЕкоЗахист», а її активіст Орест Залипський розпочав порятунок теплиці через мережу Facebook. Хлопець розповів, що схожі схеми в Ратуші вже використовували, але минулого разу в міських чиновників, на щастя, не вийшло нажитися на оранжереї.

 

«Знайти в наш час інвестора, який вкладе гроші в ремонт оранжереї і не захоче мати з неї прибуток, просто нереально», – розповів Львівському порталу О.Залипський.

В управлінні екології та благоустрою Львівської міськради,кореспондента Львівського порталу запевнили, що жодного кафе чи іншого розважального закладу на місці оранжереї не буде. «Виключно оранжерея», – запевняють в мерії.

 

За словами начальника управління екології Андрія Галушки, місто, справді, зацікавлене у відновленні роботи оранжереї і навіть готове виділити 10 тисяч гривень на розробку проектно-кошторисної документації з капітального ремонту оранжереї і оплату Держбудекспертизи.

«Повністю перебудовувати оранжерею не будуть. Там відновлять систему опалення, енергозбереження та систему регулювання вологості. А перебудовувати теплицю, щоб там зробити кафе, ніхто не буде. Зараз приходять люди та представники громадських організацій, які готові долучитися до відновлення оранжереї. Такої, якою вона була», – розповів А. Галушка.

 

Також, як додав чиновник, конкретного інвестора, який готовий вкласти в відновлення оранжереї гроші, поки що нема. Та якщо такий все ж з’явиться, то все буде максимально прозоро.

Але і з таким рішенням управління екології та благоустрою ЛМР активісти «ЕкоЗахисту» не згодні. В організації вважають, що для того, аби оранжерея запрацювала, не потрібно жодних  проектно- кошторисних документацій, треба просто поставити вікна і батареї. Тому відновленням теплиці планують займатися самостійно. 

 

«Ми будемо збирати кошти на відновлення оранжереї, бо знаємо, що наші чиновники просто хочуть відмити гроші. І будемо пробувати своїми силами відновити життєздатність оранжереї», – додав О. Залипський.

 

А.Галушка має іншу думку. Він вважає, що активісти можуть брати участь у відновлені теплиці, але тільки у співпраці з міською радою, бо самостійно відновлювати нічого не можуть.

«В оранжереї є балансоутримувач, є комунальне підприємство «Зелений Львів», на балансі якого знаходиться ця споруда, і будь-які будівельні роботи без його відома там заборонені. На це є регульований законодавством порядок ремонту чи відновлення таких об’єктів. Тому активісти «ЕкоЛьвова» можуть допомогти хіба що в фінансовому плані», – додав А. Галушка.

 

Сьогодні міські обранці мали вирішити, чи виділяти на теплицю гроші. Якщо депутати таки проголосують за ухвалу, проект реконструкції оранжереї можуть зробити вже цього року, а якщо ні, то доля однієї з окрас Стрийського парку знову залишиться неприглядною.

 

Святослав ДРАБЧУК

 

 

  

 

Коментарі

Comments are closed.