Зброя не вбиває – вбивають люди

Андрій КОТЕНСЬКИЙ, Львівський портал

|

В Україні активно обговорюють можливість легалізації для населення однієї із найнебезпечніших «іграшок» людства – вогнепальної зброї. «Чим більше легальної зброї на ринку, тим менше насильства в країні», – до такого висновку схиляють цільову аудиторію співавтори проекту закону «Про вогнепальну зброю цивільного призначення». Однак гоплофоби (страх озброєння громадян) навідріз переконані, що українці не готові отримати вільний доступ до зброї, й можуть просто повбивати одне одного. Такі дискусії велись під час круглого столу на тему: «Право громадян України на зброю. Міжнародний досвід», передає кореспондент Львівського порталу.

Про проект закону

За словами співавтора проекту закону «Про вогнепальну зброю цивільного призначення» Леоніда Тарасенка, в Україні досі не врегульовано питання легального використання вогнепальної зброї населенням.

«Наш законопроект базується на досвіді багатьох європейських країн і США та дає змогу користування зброєю, тобто надає можливість громадянам купувати, використовувати та розпоряджатись нею. Перш за все, законопроект розтлумачує саме право на збою, яке необхідне людям для самозахисту свого життя, майна та держави. Також у тексті законопроекту передбачено право людей збройно протидіяти можливим узурпаціям та захопленням влади», – розповів він.

Законопроектом також передбачено те, що правоохоронні органи вже не матимуть права видавати дозволи на зброю.

«Правоохоронні органи мають втратити можливість видавати дозволи на зброю. Дозвільний ринок має перейти у приватні структури, які отримують право продажу, ремонту та відповідних реєстрів. Тобто, якщо людина виявляє бажання придбати пістолет для самозахисту, вона повинна звернутись у відповідний суб’єкт господарювання», – повідомив Леонід Тарасенко.

Як з’ясувалось, під час продажу зброї покупця перевірятимуть у відповідному реєстрі на предмет дієздатності та судимості. Подібна схема застосовується й під час перепродажу зброї. Психічно хворі люди чи злочинці не матимуть права на придбання й володіння зброєю. Водночас особа, яка виявляє бажання придбати зброю має пройти відповідне навчання із поводження та користування.

Також закон обумовлює впровадження майнового цензу, а сам дозвіл на володіння і носіння зброї видається тим, хто досягнув 21 року, а спортсменам з 15 років. Термін дії дозволу видаватимуть на п`ять років.

Реакція правоохоронців

Тим часом міліція хоч нібито підтримує ініціативу авторів законопроекту стосовно права людини на самозахист, однак має зауваження з приводу положень про контроль та реалізацію зброї.

На думку інспектора Управління громадської безпеки ГУ МВС України у Львівській області Олега Матвієнка, проект закону потребує доопрацювання.

«Міліція підтримуватиме ініціативи про право людей на самозахист і готова у цьому сприяти. Однак на мою суб’єктивну думку, наші люди не готові до такого законопроекту та вільного доступу до зброї. За зброєю має бути збережено належний контроль. Правоохоронні органи мають перевіряти приватні суб’єкти, які можуть отримати право на реалізацію зброї. В цілому проект закону потребує доопрацювання», – сказав він.

Також за доопрацювання виступає заступник начальника управління кадрового забезпечення ГУ МВС України у Львівській області Роман Баховський.

«Нас, як правоохоронців передовсім хвилює безпека громадян. Звісно, що український народ адекватний, розумний та інтелектуальний, але ті речі, які відбуваються в країні, нагнітають високий рівень емоційної напруги в суспільстві. Відтак, схиляюсь до думки, що потрібно детально допрацювати певні моменти, зокрема з приводу дозволів на зброю. Загалом мати можливість людям збройно захищати своє життя, родину чи домівку правоохоронцями вітається», – зауважив Баховський.

Думки експертів:

Виконавчий директор «Української стрілецької асоціації» Андрій Хаверчук переконаний, що чим більше легальної зброї у суспільстві, тим менший рівень насильства.

«Сьогодні в Україні є понад один мільйон власників зброї і ця тенденція йде до зростання. Україна є фактично єдиною країною в Європі, яка досі не має законодавства у цій сфері.

Твердження: «чим більше зброї, тим більше насилля» – це міф. Заборона зброї жодним чином не впливає на рівень насилля, ба більше, вона має зворотну статистику. До прикладу, у Люксембурзі та Росії, де діє суворе законодавство з приводу дозволу на користування зброї, кількість убивств більша, ніж у європейських країнах із ліберальним ставленням до озброєння населення. Тобто чим більше ми маємо легальної зброї, тим менше насильства і насильницьких злочинів у суспільстві», – переконаний експерт.

Також А. Хаверчук вважає, що негативні відгуки з приводу легалізації вогнепальної зброї в Україні свідчить про низьку обізнаність із міжнародним досвідом.

«Якщо хтось вважає, що українці до цього «не доросли», то візьмімо до уваги приклад сусідньої Молдови. Люди цієї країни вирізняються палким темпераментом, але вони впровадили легальне користування короткоствольною вогнепальною зброєю ще з 1997 року. І у Молдові була політична криза, захоплювався парламент, однак в Молдові не було такої кількості жертв, як у нас на Майдані. Вочевидь, високий рівень негативних відгуків з приводу легалізації вогнепальної зброї в Україні свідчить лише про низьку обізнаність із міжнародним досвідом», – зауважив він.

Екс-голова Львівської ОДА, а сьогодні науковий консультант Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Шемчук, переконаний, що проект необхідний, але у нинішній редакції він приречений на гучні дискусії та провальне голосування у Раді.

«Якщо уважно прочитали цей законопроект стає зрозуміло, що найбільша дискусія виникатиме над питаннями, хто буде надавати дозвіл на купівлю і реєстрацію вогнепальної зброї та навчання покупців. Також є прописані ініціативи, які ніколи не пройдуть крізь сесійну залу Ради. Мова про пункт, у якому йдеться, що громадяни мають право вільно застосовувати зброю для протидіяння можливій узурпації та захопленню влади. Це викличе бурхливі дискусії у залі й законопроект буде провалений», – переконаний Шемчук.

Водночас він висловив сподівання, що в майбутньому наша держава не боятиметься надати своїм громадянам легальний доступ до зброї.

«Небезпека роздачі зброї людям це філософське питання. Я власник зброї та прихильник того, щоб громадяни України мали право захищати себе та свою державу зі зброєю у руках. Зброя сама не вбиває – це виключно інструмент, а вбивають люди. Чому держава і суспільство дають 20-річному хлопчакові-військовослужбовцю потужну зброю до рук, але переживає про те, що такий самий 20-річний громадянин не може мати стрілецьку зброю у приватному володінні. Це нонсенс. Зброя у руках громадянина – це в першу чергу профілактика злочинності. Коли злочинець підсвідомо розумітиме, що може напасти на громадянина, який дасть гідну збройну відсіч – це його стримуватиме», – вважає Шемчук.

Тим часом викладач факультету міжнародних відносин ЛНУ імені Івана Франка Ігор Гурняк розкритикував різку законодавчу ініціативу та закликав комплексно розглядати проблему.

«Ми не повинні рівнятися на Європу чи США. Це держави, де громадяни мають цілий спектр інструментів участі в управлінських рішеннях. Це також держави, у яких чітко визначені права власності. А той, хто цікавився правами власності в Україні, розуміє, що визначених прав приватної, комунальної та державної власності немає.

На сьогоднішній день ми хочемо вкинути розширені можливості отримання зброї суспільству, якому чітко не визначені права власності? Тоді пропоную ще раз зробити девальвацію гривні, роздати усім зброю й подивитися, що з того буде… Розширення можливостей володіння зброєю має відбуватися паралельно із розширенням участі громадянина в управлінні державою та при встановленні чітких прав власності та підвищення добробуту громадян України. Якщо у таке суспільство, яке ми маємо сьогодні, закинути зброю, то не важко здогадатися, які насідки ми матимемо», – наголосив освітянин.

 

Лідер громадської організації «Варта 1» Ігор Зінкевич повідомив, що не всі активісти «варти», які ведуть боротьбу зі злочинністю готові взяти до рук зброю.

«До складу наших автомобільних патрулів входять групи із чотирьох – п’яти осіб. Це люди які патрулюють Львів щоночі. Повірте не всі вони хочуть мати при собі зброю та нести відповідальність. Активісти погоджуються із закликами міліції працювати без зброї, аби додатково не збурювати ситуації під час патрулювань», – повідомив він.

Водночас І. Зінкевич закликає приділити більше уваги процесу легалізації нелегальної зброї.

«Звісно, що новий закон про легалізацію зброї потрібен і над ним потрібно працювати. Однак найбільше мене турбує питання нелегальної зброї та процесу її легалізації. Проблема полягає в тому, що багато нелегальної зброї є привезено із сходу і вона продовжує прибувати на чорні ринки. І якщо виникатимуть якісь інциденти то першими почнуть стрільбу власники нелегалізованих стволів. Бо ті, хто мають відповідні дозволи розуміють усю суть відповідальності», – сказав він.

P.S.

Виробництво зброї – це надприбутковий бізнес. Найбільшими виробниками зброї у світі залишаються США, Росія та Франція. Відтак постає питання: хто наповнюватиме багатомільйонний ринок України?.

На прилавках з’явиться дорога та якісна зброя з Європи чи доступна від країни-окупанта – РФ.

Із проектом закону «Про вогнепальну зброю цивільного призначення» можна ознайомитись тут.

Фото: Андрій Котенський