Україна на порозі «енергетичного бунту»

Олексій ГОНЧАРЕНКО. Львівський портал

|

Тисячі шахтарів, що зібралися сьогодні під будівлею Кабміну, а згодом перенесли акцію протесту до Верховної Ради, вимагають відставки міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина. Учасники акції б`ють касками по металевій загорожі під будівлею Кабміну, а також тримають плакати з написами «Міністра енергетики Демчишина – в забій!», «Демчишин, досить ганьбити уряд та Президента!», «Демчишин знищує енергетику, а депутати нічого не бачать?».

Серед пікетуючих – понад 350 шахтарів, які представляють Львівщину. Як розповіли Львівському порталу організатори поїздки львівських гірників, вони зрозуміли, що сидячи на місці, не вирішити тих проблем, які накопичились впродовж років, відтак рушили до Верховної Ради, аби в Києві вимагати від влади врятувати вугільну галузь та працівників.

«Місяць тому ми вже збиралися під стінами Кабміну та озвучили свої вимоги, – зазначив під час спілкування з журналістами глава між фракційної комісії у ВР «Захистимо вугільну галузь», депутат від Львівщини  Олег Мусій. 

 

Прем`єр-міністр Арсеній Яценюк доручив створити комісію, яка мала розробити меморандум щодо врегулювання всіх питань. Зокрема, в ньому прописано, що галузі виділяться дотації в розмірі 2 млрд грн. Під цим документом поставив підпис Володимир Демчишин, однак нічого не змінилося».

За словами представників львівських шахтарських профспілок, градус протестних настроїв в шахтарських колективах суттєво зріс останнім часом. Попередні акції протесту не дали результату, а створена міжурядова комісія місяць не знайшла жодних системних рішень проблем в галузі. Лідери шахтарських профспілок відмовилися підписати запропонований міненерго меморандум і вивели тисячі людей під ВР і Кабмін.

 

«Профспілка працівників вугільної промисловості виніс справедливе рішення надати недовіру міністру Демчишин, – заявив голова Незалежної профспілки гірників України (НПГУ) Михайло Волинець. – Нашу галузь очолює некомпетентна далека від енергетичної галузі людина. Він зруйнував все, що тільки міг. Його команда – це некомпетентні люди. Одні разом з ним прийшли з фінансового сектора, інших він взяв з «Макдональдса», треті прийшли з торгового центру “Білла”. Вони руйнують всю енергетику».
За словами профспілкових лідерів, замість пакета очікуваних реформ галузі міністр Демчишин підписав невигідний для України контракт на імпорт електроенергії з РФ, в результаті чого через надлишок електроенергії українські теплові електростанції, що працюють на газовому вугіллі, стали зупиняти роботу блоків.

Саме тому до шахтарів  приєдналися й енергетики у яких теж критична ситуація – мільярдні заборгованості, низький тариф, заблоковані рахунки, вимушений простій блоків ТЕС через те, що імпорт електроенергії з Росії керівництво галузі поставило в пріоритет перед вітчизняною теплогенерацією.

 

«Влада знущається над нами, – заявив Михайло Волинець. – Шахтарям не виплачено зарплати за грудень, січень і лютий. Сьогодні тут присутні і рятувальники, які не отримують зарплату з серпня минулого року. Ми не можемо зрозуміти, чому у нас вугілля купують за 840 грн./т, не виплачуються зарплати.
У той же час ми імпортуємо по передоплаті вугілля по 3-3,5 тис. грн/т, уклали з Росією кабальну контракт на поставку електроенергії. Її ціна на 15 коп за 1 кіловат год вища, ніж українська, тобто вбиваються власні ТЕС, власна вугледобувна промисловість».

Як відомо, після обіду мітингуючі перенесли пікет до стін парламенту, де зараз відбувається засідання Верховної ради. 

«У нас один шлях захистити вугільну галузь шахтарів і їх сім`ї, адже видобувна галузь і ПЕК – це основа української економіки», – заявив голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *