Пункт пропуску «Угринів-Долгобичув» офіційно відкрито (фото)

Світлана РАДІШЕВСЬКА, Львівський портал

|

Сьогодні, 26 червня, на українсько-польському кордоні відбулося офіційне відкриття міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Угринів-Долгобичув», який польська сторона побудувала ще напередодні Євро-2012. Тоді, під час проведення фінальної частини футбольного чемпіонату, пункт пропуску пропрацював шість тижнів, повідомляє кореспондент Львівського порталу.

Даний пункт пропуску знаходиться поблизу населеного пункту Угринів Сокальського району Львівської області і він є одним з найбільших і найсучасніших, як на Західній Україні так і на Східному кордоні Євросоюзу. 

 

 

На урочистості, які розпочалися о 12 годині, прибув губернатор Люблінського воєводства Войцєх Вільк, польські митники та прикордонники, голова Львівської обласної держадміністрації Ірина Сех, голова Львівської обласної ради Петро Колодій, начальник Західного регіонального управління Держприкордонслужби України Ігор Андрусік та представники Львівської митниці. 

Урочистості розпочалися зі звучання державних гімнів обох країн у виконанні оркестру Прикордонної варти Республіки Польща з Варшави. Попри те, що пункт пропуску знаходиться на польській території, оркестр першим виконав гімн України. Після чого, вітальне слово взяли губернатор Люблінського воєводства Войцєх Вільк та голова Львівської обласної держадміністрації Ірина Сех.

 

Войцєх Вільк у своєму виступі, зокрема, згадав про події, які відбуваються на східних теренах нашої держави та оголосив хвилину мовчання за українськими військовослужбовцями, які «сьогодні загинули на сході України за Незалежність своєї країни».

Естафету з виступів перейняли священнослужителі, вони помолилися та освятили місце перетину кордону та присутніх на відкритті пункту пропуску. Після чого червону стрічку урочисто перерізали представники влади та прикордонної і митної служби обох країн.

  

Ірина Сех та Войцех Вільк залишили на пам`ять свої побажання у Книзі відвідувачів 

 

Варто зазначити, що проектна пропускна спроможність даного об’єкту становить до чотирьох тисяч транспортних засобів та 12 тисяч осіб на добу. Особливістю цього пункту пропуску полягає в тому, що українські та польські контролюючі органи здійснюватимуть у ньому спільний контроль. Для здійснення оформлення українським прикордонникам та митникам виділено робочі місця площею близько 560 квадратних метрів. Сама ж адміністративна будівля у пункті пропуску складається з чотирьох секцій: по одній для кожної служби обох сторін, які обладнані сучасною технікою. На другому поверсі будівлі знаходяться кімнати для утримання порушників. Як зазначив у розмові з журналістами губернатор Люблінського воєводства Войцєх Вільк, вартість будівництва пункту пропуску склала 146 млн злотих.

 

Водночас, як розповів у коментарі журналістам начальник Західного регіонального управління ДПСУ Ігор Андрусік, наразі у відкритому пункті пропуску облаштовано та готові до використання 14 смуг руху (проект розрахований на 18 смуг), з яких по сім смуг на в’їзд та виїзд із України. Загалом, за його словами, для легкових автомобілів діятимуть по чотири смуги в кожному напрямку, для автобусів по одній смузі, а для автівок до 3,5 тонн по дві смуги.

 

Також І.Андрусік повідомив, що на сьогодні у стані будівництва перебувають ще по дві смуги в кожному напрямку для вантажних автомобілів (TIR). 

За словами начальника Західного регіонального управління ДПСУ, одна зміна прикордонного наряду складатиметься приблизно до 14 осіб, залежно від завантаженості пункту пропуску.

 

Варто зазначити, що хоч пункт пропуску «Угринів-Долгобичув» є міжнародним і його можуть перетинати громадяни будь-яких країн, однак здебільшого ним користуватимуться жителі Сокальського району Львівщини, а також мешканці Волинської області. Це пов’язано з тим, що під’їзна дорога до кордону знаходиться у вкрай поганому стані, особливо на ділянці Львів-Червоноград. Однак голова ЛОДА Ірина Сех у коментарі журналістам зазначила, що кошти на ремонт під’їзної дороги закладені у проекті, однак фізично їх ще немає. «І як тільки вони фізично надійдуть на Львівщину, то цю дорогу відремонтують. Зараз коштів на ремонт дороги немає», – сказала вона.

 

Водночас людям, які вийшли на символічний пікет до пункту пропуску, І.Сех обіцяла дорогу зробити вже незабаром.

 

Додамо, що понад півсотні місцевих жителів села Угринів вийшли до пункту пропуску, аби подякувати полякам за відкриття ПП «Угринів-Долгобичув» .

Зазначимо, що о 14.00 годині в ПП «Угринів-Долгобичув» розпочались пропускні операції. 

 
Фото: Світлана Радішевська 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *