Чим запам’ятається Кубів на посаді глави Нацбанку

Олена Жолкевська, Львівський портал

|

Львів’янин Степан Кубів пропрацював на посаді глави Національного банку України трохи більше, як сто днів. Йому довелось взяти відповідальність за фінансові проблеми у важкий час не лише для банківської системи, але й загалом для держави. Від самого призначення і до сьогоднішнього дня С.Кубів сприймався радше не як успішний банкір, а як кризовий менеджер країни, якій пророчать дефолт.

Як відомо, Верховна Рада (310 голосів «за») призначила Кубіва на посаду 24 лютого, відразу після перемоги Революції гідності, – у час, коли Янукович та його поплічники фактично «вимели» під нуль державні збереження. За неповних чотири місяці роботи в НБУ, С.Кубіву довелось взяти на себе відповідальність за прийняття далеко непростих рішень, а також прийняти чималу кількість критики за ці рішення. Наскільки правильними були кроки на посаді, можна оцінювати з того, що фінансову систему таки вдалось утримати на плаву, хоча й не без потужних струсів. Щодо критики, то й сам Кубів оцінив її необхідність. «Я вдячний всім за виказану мені довіру, за вашу підтримку, поради і конструктивну критику. А ще – за розуміння тих вкрай потрібних кроків, які доводилося робити у складний для історії України період», – написав С.Кубів у на своїй сторінці у facebook.

Учора вранці очільник Нацбанку відзвітував перед Верховною Радою про свою діяльність за 100 днів.

Також учора Степан Кубів написав заяву про відставку з посади глави Національного банку України. «Прошу задовольнити прохання про відставку з посади голови Національного банку України у зв`язку з наміром продовжити публічну політичну діяльність для повного і безкомпромісного втілення в життя цінностей Майдану та сподівань Українського народу − створення Вільної і Успішної Української держави», − йдеться в його заяві.

А вже сьогодні парламентарі після відповідного подання президента звільнили з посади в.о. глави Нацбанку Степана Кубіва. Натомість новою очільницею НБУ призначено Валерію Гонтарєву.

Незадовго після сьогоднішнього голосування, президент подякував за роботу екс-очільнику НБУ Степану Кубіву і анонсував, що він займе місце в “надзвичайно важливому політичному процесі”.

Існує висока ймовірність, що С.Кубів буде призначений головою Львівської обласної держадміністрації. 

Після своєї роботи в НБУ Кубів залишив розроблену Концепцію розвитку банківського сектору, засновану на таргетуванні інфляції та гнучкому обмінному курсі, яку доведеться втілювати в життя вже новому главі регулятора.

Forbes пропонує згадати основні рішення НБУ з моменту призначення Кубіва.

 

24 лютого 2014 року

Верховна Рада України призначила нового голову Центрального банку. Ним став 51-річний депутат від фракції Батьківщина Степан Кубів. За призначення Кубіва проголосувало 310 народних депутатів.

25 лютого 2014 року

НБУ веде переговори про надання фінансової підтримки Україні. Переговори ведуться з усіма потенційними кредиторами.

26 лютого 2014 року

Нацбанк назвав умови рефінансування банків, тепер регулятор може надати кредит банку для збереження його ліквідності за умови зменшення вкладів фізичних та юридичних осіб на 2% за останні 5 робочих днів до дати звернення.

28 лютого 2014 року

Національний банк України ввів тимчасове обмеження на зняття валютних вкладів в еквіваленті не більше 15 000 грн на добу, при цьому обмежень для гривневих вкладів немає.

3 березня 2014 року

Національний банк України вводить тимчасову адміністрацію в Брокбізнесбанк і Реал-банк.

4 березня 2014 року

Глава Національного банку України Степан Кубів дозволив вільний доступ для банкірів у центральний банк.

6 березня 2014 року

Національний банк України прийняв рішення не втручатися у валютний ринок у формі інтервенцій, щоб знайти валютний курс, навколо якого буде концентруватися ринок.

12 березня 2014 року

Національний банк України у вівторок поповнив міжнародні резерви, викупивши на міжбанківському валютному ринку $53 млн, повідомили в прес-службі НБУ.

14 березня 2014 року

Національний банк України вводить тимчасову адміністрацію в банк «Форум» і банк «Меркурій».

18 березня 2014 року

Національний банк України продовжив відміну обмеження на розмір кредитів рефінансування для банків до 1 травня, тоді як раніше планувалося, що дане пом`якшення буде в силі до 31 січня, а пізніше − до 1 березня.

21 березня 2014 року

Зі структури Національного банку України остаточно виведено екс-главу регулятора Ігоря Соркіна.

24 березня 2014 року

Національний банк України відновив проведення позачергових тендерів з підтримання ліквідності банків.

25 березня 2014 року

Нацбанк провів перевірки 12 банків − конвертаційних центрів, обіг готівки за якими за минулий рік склав 142 млрд грн.

28 березня 2014 року

Національний банк України працює над внесенням змін у законодавчу базу, щоб отримати можливість відкликати банківську ліцензію у кредитно-фінансових установ за спекуляції на валютному ринку, повідомив глава НБУ Степан Кубів.

28 березня 2014 року

Національний банк України заборонив продавати готівкову іноземну валюту в одні руки в розмірі, що перевищує 15 тис. грн (в еквіваленті).

2 квітня 2014 року

Національний банк України має намір перейти до інфляційного таргетування, заявив сьогодні глава Нацбанку Степан Кубів на прес-конференції в Києві.

2 квітня 2014 року

НБУ покарав ряд банків за порушення фінансових операцій.

4 квітня 2014 року

Офіційний курс гривні до долара США розраховується як середньозважений курс продавців і покупців, що склався в поточний робочий день за даними системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України Національного банку.

7 квітня 2014 року

Золотовалютні резерви Національного банку України (НБУ) на 1 квітня 2014 року склали 15,080 млрд дол, що на 2,47%, або на 382 млн дол менше показника на 1 березня в 15,462 млрд дол, повідомляється на сайті Національного банку України.

10 квітня 2014 року

У структурі Національного банку України створено департамент стратегії та реформування банківської системи.

14 квітня 2014 року

Національний банк України за підсумками торгів на міжбанківському валютному ринку з 14:00 понеділка послабив офіційний курс гривні з 12,569123 грн/$1 до 12,977090 грн/$1 −нового рекордно низького рівня в історії національної валюти.

14 квітня 2014 року

НБУ підвищив облікову ставку до 9,5%.

15 квітня 2014 року

Національний банк України прийняв рішення про тимчасове відключення 14 банків від валютного міжбанку.

24 квітня 2014 року

Правління Національного банку України прийняло постанову про віднесення ВАТ Інтербанкдо категорії неплатоспроможних.

29 квітня 2014 року

Національним банком України вжито жорстких заходів щодо економного витрачання коштів і скорочення адміністративно-господарських та інвестиційних витрат.

30 квітня 2014 року

Національний банк вирішив посилити контроль за прозорістю використання рефінансування банками.

30 квітня 2014 року

Національний банк України продовжив до червня обмеження на зняття готівкової валюти з банківських рахунків у межах 15 тис. грн на добу на одного клієнта.

6 травня 2014 року

Національний банк України заборонив банкам України здійснювати діяльність у Криму до завершення російської окупації, повідомляється на веб-сайті Нацбанку.

7 травня 2014 року

Україна отримала SDR 2,058 млрд (близько $3,19 млрд) в рамках дворічної кредитної програми stand-by, яку затвердила виконавча рада Міжнародного валютного фонду наприкінці квітня для підтримки економічної програми української влади щодо відновлення макроекономічної стабільності та економічного зростання.

12 травня 2014 року

Національний банк України повернув продаж українцям готівкової іноземної валюти за пред`явленням документа, що посвідчує особу.

27 травня 2014 року

Національний банк України вирішив знизити вартість своїх стабілізаційних кредитів до полуторної облікової ставки з подвійної облікової ставки, а кредитів для збереження ліквідності банків − до подвійної облікової ставки з потрійної облікової ставки.

2 червня 2014 року

Національний банк ввів обмеження на зняття з депозитних і карткових гривневих рахунків 150 тис. гривень/добу до вересня.

3 червня 2014 року

Золотовалютні резерви України збільшилися до 18 млрд дол.

6 червня 2014 року

Національний банк України вирішив видати Фонду гарантування вкладів фізичних осібкредит на суму 4,2 млрд грн, повідомив глава Нацбанку Степан Кубів журналістам у Києві в п`ятницю.

10 червня 2014 року

Національний банк врегулював критерії віднесення банків до категорії проблемних. Про це йдеться в постанові НБУ №332 від 3 червня, зареєстрованій у Міністерстві юстиції 5 червня.

11 червня 2014 року

Національний банк України вирішив з 11 червня ліквідувати Брокбізнесбанк (Київ), повідомила прес-служба Нацбанку.

12 червня 2014 року

Національний банк України (НБУ) вніс зміни до своєї постанови про механізм оперативної підтримки банків, здешевив свої відповідні кредити до рівня 1,5 облікових ставок із двох облікових ставок.

18 червня 2014 року

Президент Петро Порошенко пропонує Верховній раді звільнити голову Національного банку Степана Кубіва.

 

Львівський портал за матеріалами Forbes

Фото: ТСН 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *