Як готують спецбатальйон «Львів»

Андрій КОТЕНСЬКИЙ, «Львівський портал»

|

Навчальний центр підготовки працівників ОВС ГУМВС України у Львівській області проводить вишкіл співробітників батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Львів». Добровольців готують в умовах, наближених до бойових. Перші навики бійців сьогодні продемонстрували  й журналістам, пише кореспондент Львівського порталу.

За словами начальника ГУМВС України у Львівській області полковника Дмитра Загарії, набір добровольців ще триває. Усі зараховані отримають соціальний пакет працівника правоохоронних органів та заробітну платню згідно рангу.

 

«По штатному розкладу батальйон має складатися із 500 осіб. Вже зараз у ньому перебуває 221 доброволець. Є резерви, які проходять медкомісію і думаю, що найближчим часом ми повністю його укомплектуємо», – повідомив Д. Загарія.

За його словами, спецпризначенців готують до виконування будь, яких завдань, що входить у сферу діяльності правоохоронців.

«Зараз їхня головна мета – несення служби охорони правопорядку, служба на блокпостах, контроль за транспортними потоками на виявлення зброї, вибухівки чи наркотичних речовин. Вони готові виконувати увесь комплекс дій, який входить у правоохоронну діяльність», – зазначив Д. Загарія.

Також, за словами полковника, вже зараз працівників батальйону «Львів» залучають до охорони громадського порядку у Львові. При необхідності люди, які прийняли присягу, отримали погони і пройшли відповідний курс навчання – можуть бути дислоковані для несення служби на схід України.

Окрім того, сьогодні співробітникам батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Львів» подарували 45 касок. Шоломи були закуплені за зібрані громадянами кошти, які залишились після подій на Майдані.

Вручити каски, що були придбані у Німеччині, приїхав в.о. керівника «Самооборони Львівщини» Сергій Дзядик. За його словами, з перевезенням цих касок на польському кордоні виникли чималі проблеми.

«Законодавство Євросоюзу забороняє вивезення за межі країн-членів ЄС військових засобів. Людині можна взяти зі собою лише один шолом. Тож активістам доводилось перетинати пункт пропуску по кілька разів. Водночас польські прикордонники почали записувати імена тих людей, які вже встигли перетнути кордон із касками і повідомили, що більше цих людей не впустять. Тож зараз дуже важко це зробити. Полякам не комфортно, що ми такими великими партіями тягнемо ці каски із Європи. Попри те, за три дні через українсько-польський кордон перенесли 700 шоломів, які передадуть військовим і правоохоронцям, що беруть участь в антитерористичній операції на сході України», ‒ повідомив він.

 

Як зазначила представник «Центру відправки на Майдан» Ірина Яремко, 45 шоломів, які сьогодні вручили спецпризначенням, не нові, однак вони надійні, адже відповідають IV – V ступеню захисту.

«Ми викупили ці шоломи із військових складів Німеччини, за ціною 60 євро за штуку. 45 шоломів ми вручаємо бійцям батальйону «Львів», а ще 35 сьогодні передаємо у частину 41/14, що базується на вулиці Стрийській 146. Попри те, що шоломи не нові, усі вони якісні, легкі і зручні у використанні. На жаль усі польські та німецькі склади, де ми закуповували ці шоломи порожні. Зараз «Самооборона Львівщини» веде перемовини із Чехією, аби продовжити легальну закупівлю амуніції для захисту наших правоохоронців. На складах Чехії в наявності перебуває близько 1000 бронежилетів за ціною 170 – 200 євро. Однак невідомо, чи зможемо ми їх відразу придбати, усе залежатиме від фінансів», – зауважила вона.

При цьому І. Яремко відзначила, що під час закупівлі спецзасобів захисту орієнтуються на якісні зразки, не нижче як IV – V ступеню захисту.

«Недоцільно купувати амуніцію, яка не здатна вберегти життя людині», – переконана вона.

Зважаючи на те, що шоломів та бронежилетів усім не вистачає, правоохоронцям обіцяють й надалі допомагати. Також активісти закликають бізнесменів вкладати кошти в захисну амуніцію для українських правозахисників, адже це є однією з передумов збереження життя.

Самі ж військові зізнаються, що готові відправлятися на Схід і дати відсіч ворогові.

Сьогодні вони також продемонстрували журналістам, як відпрацьовують тактичні дії із затримання «злочинців». Зокрема, бійці з батальйону «Львів» показово затримали двох потенційно небезпечних осіб, які переховувались у будинку.

 

Також правоохоронці підтягувались на перекладині та долали смугу перешкод. Кульмінацією зустрічі став тир, де у влучності ураження мішеней, на рівні із співробітниками батальйону «Львів», позмагались й охочі журналісти.

 

Нагадаємо, що батальйон «Львів» був сформований місяць тому. Головне управління МВС України у Львівській області з 18 квітня проводить набір кандидатів на службу у новостворений батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Львів».

Кандидати повинні відповідати вимогам:

– призовники визнані придатними до проходження військової служби;

– вік від 20 до 35 років;

– придатні до військової служби;

– наявне звання від рядового до старшого прапорщика запасу включно;

– відсутність судимості

На службу також приймають пенсіонерів органів внутрішніх справ (звільнені зі служби із званням молодшого начальницького складу), які отримують пенсійне забезпечення та у разі їх прийняття на службу нарахування та виплата пенсії зберігається.

Для оформлення необхідних документів та отримання додаткової інформації щодо умов прийому на службу звертатись за адресою: м. Львів, пл. Генерала Григоренка, 3, кабінет №85, або за телефоном 095-6624322.

Окрім того, громадяни можуть звернутися в міськрайоргани міліції за місцем проживання.

Заробітна плата, згідно рангу, від 4200 гривень.

Фото: Андрій Котенський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *