Петро Писарчук: «В кінцевому результаті перемогти має Україна»

|

Останні події в столиці України загострили негативне ставлення опозиційно налаштованого населення не лише до органів центральної влади, відповідальних за зрив євроінтеграції та міліцейське свавілля. Водночас різко зросло несприйняття Партії регіонів, яка уособлює цю владу. Заяви спікерів «регіоналів» на кшталт Чечетова, Олійника чи Колесніченка лише підливають масла у вогонь.

На цьому тлі ситуація з львівськими осередками Партії регіонів, яка ніколи не користувалася особливою любов`ю галичан, виглядає на диво спокійною. Так, пролунало кілька цілком прогнозованих заяв про вихід з партії. Так, політичні опоненти закликають місцевих членів ПР схаменутися і перестати служити «злочинному режиму». Однак при цьому, львівські продовжують спокійно пересуватися Львовом, мило спілкуватися з опонентами і намагаються сформувати свою позицію, примиривши галицьку ментальність з жорсткими реаліями політичного сьогодення.

Про події останніх днів і перспективи розвитку ситуації в державі, – в інтерв’ю з головою Львівської обласної організації Партії регіонів Петром Писарчуком.

Петре Івановичу, що думаєте робити, як оцінюєте ситуацію?

Як вийти з сьогоднішньої ситуації не знає ні влада, ні опозиція. Вони не думають про державу. Їм дуже хочеться сподобатись своїм виборцям. Опозиція спекулює на неприхильному ставленні певної частини українців до Віктора Януковича та Миколи Азарова, а влада експлуатує упереджене ставлення жителів східного регіону до «бандерівців». Вчорашній мітинг в Єнакієво – цьому яскраве підтвердження.

Вихід з цієї ситуації мусять шукати не тільки на Майдані, а в діалозі між собою влада і опозиція.

В кінцевому результаті не має бути переможених, а перемогти має Україна. Непоступливість політиків реально загрожує розколом держави, згадаймо рішення Кримського парламенту. Такі дії і влади, і опозиції не приведуть Україну до євроінтеграції, а навпаки – відкинуть її до рівня африканських країн, що мають серйозні громадянські конфлікти. Потрібно дійсно заспокоїтись всім. Подальша ескалація агресії погубить державу.

Коли говорять, що схід також проти Януковича, а там збирається по 300-400 осіб на пікети за євроінтеграцію, то не сумніваюсь, що, наприклад, «Український вибір» збере у Львові таку ж кількість учасників пікету за Митний Союз.

Ви як член провладної партії критикуєте владу. Чому Ви цього не робили раніше?

А хто Вам сказав, що не критикував? Просто не вважав за потрібне піарити свою критику. Владі, тому ж Миколі Азарову далеко не до вподоби моя позиція з багатьох питань. Практично усі губернатори, які були на Львівщині протягом останніх років, особливої прихильності до мене не проявляли. Відбувалось це не через мої образи, як дехто пробував це подати, а через те, що з їх приходом люди на Львівщині не відчували реальних змін на краще.

Проводилось безліч шоу, прес-конференцій, ротацій кадрів, але не ремонтувались дороги, школи, лікарні, люди залишались непочутими владою.

Хоча крім Горбаля, жоден із них не був членом Партії регіонів, люди говорили, що то Партія регіонів при владі.

То який, на Ваш погляд, вихід з нинішньої ситуації?

Біда в тому, що нинішня опозиція зорієнтована на тих, з допомогою кого вона хоче прийти до влади і, як і влада, не завжди прислухається до своїх опонентів.

До цього особистого протистояння вони долучають людей. Це найбільша проблема.

Я пам’ятаю, як Віктор Янукович під час теледебатів 2004 року запропонував Віктору Ющенку пост прем’єр-міністра. Водночас Віктор Ющенко тоді не погодився запропонувати цей пост В. Януковичу у разі своєї перемоги. Чим це закінчилось для Ющенка – відомо всім.

Сподіваюсь, Президент зберіг цей державницький підхід і пам’ятає той урок, який життя дало Віктору Ющенку.

Головне не принижувати його і його виборців тим, що ми іноді чуємо з уст молодих людей. Від тюрми і суми не треба зарікатися, – вчила мене моя бабуся.

Ви декілька скликань були депутатом Верховної Ради. Як би Ви проголосували у питанні щодо відставки уряду Азарову після останніх подій?

Не знаю. Але знаю, що переконував би своїх колег в тому, що доля України і майбутнє окремо взятого політика – несумісні речі. Біда в тому, що люди та політики, які сформувались на сході, не розуміють, а часто і не намагаються зрозуміти західників. Протягом часу мого перебування у фракції Партії регіонів у Верховній Раді нерідко я відчував якусь недовіру до себе.

То чому Ви не вийшли чи не вийдете з Партії регіонів зараз?

О, я знаю, багатьом цього би хотілося. Це була б сенсація. Дешева сенсація.

Я спокійно дивлюся своїм землякам в очі, працюючи для них, не дивлячись на їхні політичні уподобання допомагаю, чим можу.

А цим політиканам, чи як тепер модно говорити «тітушкам»-провокаторам, які закликають «зачистити» Львівщину від Партії регіонів попросив би у Господа розуму. Хоча їм видається, що вони дуже мудрі.

Львівщину зачистити від Партії регіонів не так вже й складно, бо ні владного, ні фінансового ресурсу, який би допомагав їй у розбудові, тут ніколи не було.

Як немає цього в малочисельних симпатиків опозиційних партій на сході держави.  

То чи не породимо ми таким чином ланцюгову реакцію, коли аналогічно будуть чинити з осередками опозиційних партій в Криму чи Луганську?

Тим, хто дійсно прагне євроінтеграції України, потрібно припинити цю вакханалію гоніння за опонентами.

Тим не менше у Львові лунають заяви до регіоналів Львівської області скласти свої партквитки…

Дуже прикро, що уроки Помаранчевої революції так швидко забуті. Особисто мене тоді оголошували ворогом українського народу, а деякі священики не подавали руки.

Слава Богу я це пережив, а цим священикам допомагав, чим міг. Для України і рідної Львівщини за ці роки мені вдалося зробити більше, ніж тим, хто мене розпинав.

Тому, якщо ми дійсно хочемо бачити Україну європейською державою, то потрібно для цього добре потрудитись, а найголовніше – продемонструвати всій Україні європейську політичну культуру і повагу до Закону.

Думаю, що цього, а не тільки підписання угоди, чекають від нас європейські партнери.

Як прокоментуєте дії лідерів опозиції?

Революції ще не сталося, а гривня вже втрачає вагу. Виріс долар – автоматично піднімуться ціни. Чи є в опозиціонерів «чарівна паличка», щоб виправити цю ситуацію? Старші люди добре пам’ятають, що при будь-якій владі нестабільність нашої валюти робила нас біднішими.

Амбіції політиків – дріб’язок, порівняно з життям людей.

Але чи розуміє це влада?

Після подій останніх днів ми маємо вже іншу владу, до якої приходить розуміння, що людей потрібно чути і поважати.

Тому найближчим часом ми обов’язково матимемо інший уряд, а угода про Асоціацію з ЄС буде підписана в найближчій перспективі. Про це говорить не тільки наша влада, але й очільники Європейських країн.

Народ своє слово сказав, потрібно дати час владі на виправлення помилок, а коли вона цього не зробить – в Конституційний спосіб її переобрати. Тільки на кого, щоб знову не розчаруватись?

А Ви кого би хотіли бачити президентом після 2015 року?

Особисто я ставав на ноги і розбудовував свій бізнес при різних президентах і владах. Мене переслідували, намагались знищити не тільки морально, але й фізично. Однак можу сказати, що життя прожите недаремно. Думаю, що залишу після себе добрий слід. А хто б не був президентом,України важливо, щоб він боронив єдність і злагоду в ній.

І останнє питання, чи буде в Україні дефолт?

Дефолт – це банкрутство. Абсолютно переконаний, що ні політичного, ні фінансового банкрутства в Україні не буде. Євросоюз засудив дії влади на Майдані Незалежності, і активно в особі найвищих своїх керівників закликав до діалогу між владою і опозицією, давши зрозуміти, що питання підписання Угоди про Асоціацію може бути вирішене найближчим часом.

Навіть канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що готова бути посередником в газових переговорах між Україною та Росією. Сподіваюсь, що і Президент Віктор Янукович привезе вигідні кредити з Китаю, де він перебуває з робочим візитом. Це дасть можливість стабілізувати фінансову та соціально-економічну ситуацію в державі в недалекій перспективі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *