Антиутопія в дії: орки проти людей Заходу (відео)

Зоряна ОНИШКЕВИЧ, Львівський портал

|

Дедалі більше в Інтернеті з’являється відео, знятого вчора, 1 грудня, під час так би мовити «розгону» мітингувальників під Адміністрацією президента.

Ці ролики на сторінки соцмереж викладають як професійні журналісти, так і звичайні громадяни, котрі знімали з допомогою нехитрої техніки. Щоправда багато операторів, які хотіли засвідчити, що насправді відбувається під АП, надто сильно постраждали від бійців «Беркута».

 

Переглядаючи відео, помітно, як «беркути» кидаються на людей з камерами чи телефонами, вихоплюють з рук техніку, ламають її, а потім б’ють і самих операторів. Останні, як правило, взагалі не демонстрували жодної агресії, а виключно фіксували події. Однак так звані правоохоронці, які на кілька секунд зупиняються, аби послухати пояснення про відсутність злих намірів, після цього б’ють з ще більшим захопленням – довго, жорстоко, з насолодою. Коли беззахисну жертву перестає вовтузити один боєць, на зміну йому підбігає відразу кілька колег і добивають уже на землі.

 

Отже, як роблять висновки користувачі соціальних мереж, і з ними важко не погодитись, насправді це не розгін злісних порушників правопорядку. Це сплановане калічення мирних людей. Агресивно налаштовані «провокатори», які впродовж тривалого часу закидували димовими шашками «беркутів» та кидали камінням, до часу розгону вже встигли відбігти. А на вулиці перед лавиною спецпризначенців залишались журналісти й просто мирні неагресивні спостерігачі. Одні, як уже згадано знімали, інші піднімали руки догори й стояли.

Подібне побоїще (чи можливо перша репетиція) відбулось не так давно – у ніч на 30 листопада, під час зачистки Євромайдану від кількох сотень також абсолютно миролюбних, немов хіппі, студентів. Після цієї бійні деякі можновладці навіть просили «на камери» вибачення, мовляв й самі не розуміємо, як таке могло статись з нашими бійцями.

Найбільш довірливі українці, можливо, повірили таким по-крокодилячи сльозливим вибаченням. Однак інша частина наших земляків не те, що не захотіла слухати подібні белькотіння, а щиро обурилась й сприйняла побиття, як спонукання до активних дій в боротьбі з нинішньою владою. Відтак 1 грудня піднялись і вийшли з затишних домівок на Майдан навіть ті громадяни-скептики, які ще вчора б не повірили у таку можливість. Єдиним об’єднуючим фактором для всіх вчорашніх мітингувальників стало несприйняття влади, яка кинула на побиття дітей спеціально навчених бійців.

Майдан за кілька годин заповнився мільйоном протестувальників, які були налаштовані мирно, але рішуче – вимагати відставки як уряду, так і президента, котрі винні у кривавій зачистці під «йолку».

І мабуть саме цей момент не може зрозуміти «професура» української влади – як можна протестувати і робити це мирним шляхом. Це щось нє по понятіям. А відтак, щоб ситуація стала зрозумілішою та, щоб не соромно було продемонструвати «картінку» друзям зі Сходу, в українських владних коридорах вирішили трошки розігріти натовп. І потрохи у колони мітингувальників позаводити таких собі «тітушок» під свободівськими та національними прапорами. Звичайно, можна закидати, що це не доведена інформація, однак існує відео, в якому бачимо, як у ворота Адміністрації президента в’їжджають бусики, наповнені парубками спортивної статури. І вже через зовсім короткий проміжок часу цілком мирна і велелюдна акція протесту перетворюється на шоу, яке за кілька годин стане кривавим.

А розігралась ця вистава власне під стінами Адміністрації президента. Виступ почався без розігріву, шумно й показово – наче для зйомок фільму. «Беркутівці» щільними рядами чемно стояли на сторожі незайманості президентського будинку, а дикуваті молодики, переважно із закритими обличчями їхали на бульдозері їх давити, закидувати димовими шашками, каменюками, забризкувати газом тощо. «Беркут» незворушно прикидається організацією пацифістів й дозволяє, мов беззахисне щеня, ображати себе. Так триває доволі довго. Ніби в очікуванні того, що й ширші маси мітингувальників заразяться подібною безкарністю й забудуть про свою мирну акцію. Деякі й справді підпали під вплив, однак це не набуло масовості.

 

Й раптом, без видимих на це причин, ситуація кардинально змінюється. Бійцям «Беркуту» роздають кийки і вони вмить накидуються на натовп, який щойно спостерігав за дійством. Варто зазначити, що найбільш атракційні молодики, які дражнили спецпризначенців каменюками, до початку атаки встигають доволі швидко покинути сцену. Натомість головними героями на їх місце приходять роззяви і, як не прикро визнавати, – журналісти,  котрі, вважаючи, що живуть у правовій державі й задля об’єктивного висвітлення подій мають захист за професійною ознакою, потрапили в саму м’ясорубку протистояння. Хоча протистоянням це не можна назвати. З одного боку йде стіна бійців з палицями та щитами, а інший бік втікає, – хто як може. Саме вигляд обмундированих «беркутів», яким сказали «фас!» і навіяв образ, бачений у фільмах-фентезі. Адже «правоохоронці» вітчизняного розливу в пошуках здобичі, більше схожі на орків чи гоблінів, аніж на людей. Їм незрозумілі ідеї та гасла тих, хто вийшов на Євромайдан. А їх дике ставлення до мітингувальників таки засвідчує близькість до створінь нелюдського походження.

Бачимо, що деякі з протестувальників падають, або ж забиваються в куток. І тут уже «беркутята» дають собі волю. Кийками і щитами збивають з ніг, лупцюють довго, з насолодою, помагаючи один одному бити вже лежачих людей.

Тих, хто занадто довго втримується на ногах, «правоохоронці» вміють вмовити. «На коліна, мерзота!», – улюблений вислів працівників спецпідрозділу. Щоправда в основному «беркутята» спілкуються російською, густо прикрашаючи її відбірним матом. Не цураються вони лежачих демонстрантів, які вже корчаться від болю, або й взагалі не рухаються, докопувати ногами.

Виникає питання: навіщо? Чому з такою звірячою жорстокістю? Висновок напрошується сам: це цілеспрямована акція залякування. Через те під удари кийків потрапляли саме мирні люди або ж журналісти. І мета такого «навчання» – якомога красномовніше (з пробитими головами, відкритими переломами) продемонструвати таким мирним – всю небезпеку перебування на будь-яких акціях протесту. Аби навіть на думку не спадало, що з якимись рішеннями влади можна бути незгодним і щось десь вимагати чи затинатись про якесь там дотримання прав і свобод, просити гідного життя чи, не дай Боже, європейського майбуття.

Ця бійня покликана привити людям страх до «Беркуту» – всеохоплюючий і панічний, аби закарбувалось, що такі бійці не пощадять нікого. Ти не матимеш жодного шансу залишитись неушкодженим, незважаючи ні на вік, ні на стать. Ти підняв голову і щось вимагаєш? Не маєш ти такого права. Ти повинен боятись, ще більше боятись. Така у нас влада, такі у неї понятія…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *