Вернісажно-театральний паркінг

«Ратуша», 25 липня

|

У мерії продовжують впорядковувати вуличне паркування. В червні у центрі нашого міста запрацював перший легальний платний паркінг на вулиці Валовій, а незабаром з’явиться ще один — біля мистецького ринку «Вернісаж». Автівками «за гроші» обставлять вулиці Вірменську, Низький замок та частину вул. Лесі Українки (від проспекту Свободи до вул. Театральної). «В’їзд на парковку буде  з двох вулиць — Торгової та Вірменської. Виїзд — із вулиць Лесі Українки та  Низький замок. Паркінг облаштують за аналогією з такою ж стоянкою на вул. Валовій. Плануємо встановити обмежувачі (шлагбауми чи інші засоби) на цій території, а також паркомати», — розповів «Ратуші» Ігор Собенко, заступник начальника управління транспорту та зв’язку міськради. 

За словами чиновника, всього на вказаній ділянці облаштують 74 паркувальні місця, 10 % з яких будуть призначені для інвалідів. Година стоянки коштуватиме тут чотири гривні, натомість для мешканців паркувальної зони діятимуть пільги: одна гривня за годину, а в нічний час та вихідні — безкоштовно. Натомість для працівників ринку «Вернісаж» жодних пільг не передбачили.

Коли ж запрацює другий у Львові платний паркінг та хто його обслуговуватиме, — наразі невідомо, однак чиновники кажуть, що вже оголосили конкурс на його облаштування. «Вже оголошено конкурс, коли ми визначимо переможця, будемо визначати конкретні терміни для влаштування цієї стоянки, — каже Ігор Собенко. —  Коли відбудеться конкурс (29 липня), дається певний час на врегулювання всіх питань, укладання договору. Тому, гадаю, робота почнеться не раніше вересня, але вже восени паркінг запрацює». Клопотів із заторами, як це було з відкриттям парковки на Валовій, не буде — запевняє чиновник. «Тут ситуація простіша, аніж на Валовій. В’їзд з вулиці Торгової, як і виїзд з вулиць Лесі Українки та Низький замок ,— не є проблемні місця. З парковкою на Валовій «тягучки» виникали на площі Галицькій через те, що водії не всі були зорієнтовані, тому були певні проблеми», — зазначив Ігор Собенко. «Вернісажівці» ж кажуть, що нічого проти цієї ідеї чиновників не мають, мовляв, автівки на прилеглих до мистецького ринку вулицях стоять і тепер. «Міська казна повинна отримувати прибутки, ми це розуміємо. Ми нічого не можемо зробити, бо це є рішення міської влади, — каже Юрій Ємельянов, голова громадського об’єднання «Мистецький центр «Львівський вернісаж». — Стосовно того, що нам не надали пільги на стоянку авто, ми будемо звертатись до влади щодо надання таких пільг. Однак наразі ми більше хвилюємось за площу Вічеву, адже вже подали до мерії проект на реконструкцію та благоустрій цієї площі, але відповіді від влади так і не отримали».

Натомість театрали вкрай невдоволені новою парковкою. За словами Андрія Мацяка, генерального директора театру ім. М.Заньковецької, ніде в світі немає такого, щоби площа навпроти входу в театр була запаркована автівками. «Театр ім. М. Заньковецької заплатив три тисячі гривень за виготовлення знаків, що навпроти входу в наш театр стоянка та зупинка транспортних засобів є заборонені. Спільно з Галицькою РА ми поставили квітники, бо іншого виходу в боротьбі з хаотичним паркуванням у нас не було. Тепер це єдине, що зупиняє водіїв, бо наїхавши на квітник, вони пошкодять автомобілі. На превеликий жаль, сьогодні всі чхати хотіли на заборонні знаки. Через це я як директор театру не можу забезпечити нормального входу і виходу глядачів, яких щодня є від 400 до 600 осіб. І всі ці люди постійно ризикують або потрапити під машину, або наткнутись на неї, — обурюється Андрій Мацяк. — В усьому світі перед театром є вільна площа, де люди можуть спокійно вийти і зайти. Крім того, є і пожежні вимоги. Еменесники просто не мають змоги виконувати свою роботу в такій ситуації. Все повинно бути зроблено по-людськи, правила гри мають бути заздалегідь проговорені, і їх треба нормальним чином дотримуватись. Ми б хотіли, щоб перед театром були гарна площа чи ділянка, куди люди могли б безперешкодно вийти, так,  як це є всюди».

Уляна ДЕПУТОВИЧ

Коментар

 Валерій ВЕРЕМЧУК, член постійної депутатської комісії інженерного господарства, транспорту та зв’язку Львівської міськради

 «Напевно, тут є серйозні мінуси, бо все-таки, «Вернісаж» сьогодні — це є піша зона, зрештою, Лесі Українки — теж пішохідна вулиця. І як туди тепер запустити автомобілі? Зрозуміло, що люди десь мусять паркуватись, але я вважаю, що треба ще раз добре обміркувати це питання. Адже є інші ділянки, більш придатні для облаштування паркінгу. Наприклад, площа Старий Ринок. Саме «Вернісаж» — це мала б бути пішохідна зона».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *