У центрі Львова намагались викинути сім`ю на вулицю

Андрій Котенський, «Львівський портал»

|

Завдяки розголосу медіа та присутності народного депутата виконавча служба не змогла виселити на вулицю сім`ю з дев`яти осіб, яка живе у помешканні на Вірменській, 8 уже 14 років. Щоправда, протистояння між місцевою владою та родиною одуреної двірнички все ще триває — влада часом любить “покачати” права навіть у тих випадках, коли не йдеться про сильних світу цього.

 “Недоофромлена” квартира

 Як розповів присутнім журналістам помічник народного депутата Ігоря Васюника Маркіян Дмитрасевич, на початку 2000-х років комісія Львівської міської ради визнала квартиру, у якій проживала Данилів Олександра Богданівна, непридатною для проживання. Відтак було прийнято рішення про надання іншої квартири пані О.Данилів – двірничці, яка пропрацювала більше 16 років. Проте житло, яке було надано родині Данилів посадовцями Львівської міської ради, належним чином так і не оформили.

«Жінці були надані ключі від квартири по вул. Вірменській. Проте, посадовці Львівської міської ради ордер жінці не видали, тобто належним чином не оформили надання квартири у користування.

У 2001 році за ініціативою міської влади рішенням Галицького районного суду м. Львова було зобов’язано Олександру Данилів з чоловіком та трьома неповнолітніми дітьми виселити з квартири №5 за адресою: м. Львів, вул. Вірменська, 8. З того моменту сім’я судиться за квартиру», – сказав Маркіян Дмитрасевич.

На жаль, суди не захотіли брати до уваги факт того, що проживання сім’ї у квартирі не було оформлено з вини міської ради. А міська влада, замість надати ордер мешканцям і вирішити проблему, наполягала на примусовому виселенні людей.

Аби виграти трохи часу і допомогти родині Данилів отримати свої законні права було прийнято рішення добровільно виконати рішення суду, про що виконавча служба була попереджена.

«Станом на сьогодні у квартирі проживають зять, невістка та внуки Олександри Данилів. Конституція та закони України забороняють виселяти інших людей, крім тих, що зазначені у рішенні суду. Саме тому Ігор Васюник було прийнято рішення бути присутнім при здійсненні виконавчих дій та проконтролювати, щоб родичі Олександри Данилів, які не вказані у рішенні суду, не були незаконно викинуті на вулицю», – сказав юрист.

Окрім того він повідомив, що нардеп всіма можливими законними методами допомагатиме цій родині скасувати рішення Галицького районного суду м. Львова від 2001 року, а також ініціюватиме перед Львівською міською радою питання про надання родині ордеру на квартиру щоби таким чином, виправити помилку міської влади…

Аби уникнути неприємних і шокуючи інцидентів з виселенням, які трапились попереднього разу, коли батько сімейства отримав інсульт, а середня донька, що була вагітна, втратила дитину, родина Данилів добровільно виконала вимогу суду. Тож висиляти на законних підставах було вже нікого, про що пересвідчились люди з виконавчої служби.

«Ще донедавна я з чоловіком та дітьми проживала на вулиці Вірменській, 8, кв.5. Але після того, як прийшла постанова суду, ми добровільно висилилась із дому», – повідомила журналістам Олександра Данилів.

 Жертва хабарництва

 Жінка повідала присутнім історію про те, що цю квартиру її сім’я отримали від міської ради.

«Її мені надала чиновниця Емілія Павлюк, яка на той час була у комісії міськвиконкому. У 1996 році виконком прийняв рішення, що наше попереднє помешкання непридатне для проживання. Тому нову квартиру нам повинні були надати позачергово. На мій розсуд було представлено кілька квартир: і на вулиці Івана Франка, і неподалік церкви святого Юра, однак я погодилась на квартиру на Вірменській, 8, оскільки це було найближче до місця моєї роботи” – розповідає ждінка.

За її словами, у листопаді 1999 року вона отримала ключі від квартири, однак чиновниця сказала, що для отримання ордеру на житло потрібно зібрати ще ряд документів та дати гроші – 8 тисяч доларів. По тому Емілія Павлюк пішла у відпустку, а в січні її арештували, і довели 57 випадків одержання хабарів та засудили до 14-ти років тюремного ув’язнення, а в її столі були знайдено неоформлені документи на квартиру по вулиці Вірменській. І справа щодо законного офромлення квартири забуксувала .

Відтоді минуло 14 років, а сім’я Данилів судиться по сьогоднішній день.

«Нам досі відмовляють у наданні ордеру на проживання, мотивуючи це тим, що цю квартиру ми зайняли самовільно. Але це не так… У кримінальній справі, яка була відкрита з цього приводу зазначено, що ми її самовільно не захоплювали, і нас визнано потерпілою стороною. Але суд не бере цього до уваги», – бідкається жінка.

За її словами раніше у суді родину словесно запевнили, що кошти (витрачені на хабар – авт.) їм повернуть, та оформити договір дозволять, але ніхто цього так і не зробив.

«Ніхто досі перед нами за це не вибачився, мало того, нам погрожують виселенням. Тому ми звернулись по допомогу до депутата Ігоря Васюника», – повідомила потерпіла жінка.

Варто нагадати, що історія з примусовим виселенням родини, яка мешкає у квартирі в центрі Львова і немає на те відповідних документів тягнеться уже кілька років. За українським законодавством, якщо людина користується нерухомим майном 10 років, то вона має право його за собою закріпити. Попри те спроби оформити власність на квартиру три роки тому, після 10-ти річного користування завершилися програними судами, постановою про виселення і спробою виселення людей на вулицю.

Три роки тому зо три десятки виконавців та міліціянтів силоміць вдерлися в помешкання і виганяли людей із дому. Унаслідок інциденту батько сімейства отримав інсульт, а одна з дочок, котра тоді була вагітна, втратила дитину.

Ігор Васюник повідомив «Львівському порталу», що справа перебуває під його особистим контролем і її доведуть до логічного завершення.

«Ми хочемо добитися лише одного – щоб сім’ю Данилівих залишили у спокої. Щоб вони проживали там де й проживають із своїми маленькими дітьми та хворими батьками. Тому ми реагуватимемо усіма законними методами.

Після звернення в Генеральну прокуратуру побачимо, яку нам нададуть відповідь. Ми будемо діяти через судові інстанціїа також висвітлюватимемо цю ситуацію громадськості через ЗМІ. Для того щоб показати істинні обличчя тих продажних чиновників які беруть хабарі і не дають відповідних документів-ордерів на проживання», – прокоментував І. Васюник.

Після сьогоднішніх подій родина Данилів також надіється на справедливе рішення Європейського суду з прав людини. Вони вірять, що європейське правосуддя також стане на їхній бік та допоможе відстояти законні права.

Фото: Львівський портал 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *