“Нікому не потрібні кіловати ціною життя - директор з генерації ДТЕК

Богдан ПОЛУМАЦКАНИЧ, для “Львівського порталу»

|

Висока зарплата, премії та бонуси… Усе це не має значення, якщо людині доводиться працювати у некомфортних, а то й небезпечних умовах. Якось, ще до приватизації, мені довелось побувати на Добротвірській ТЕС — одній з найстаріших на Західній Україні. Надворі стояла тридцятиградусна спека, а у машинному залі, здавалось, було ще більше. Уже за кілька хвилин уся наша делегація обливалась потом. Важко було збагнути як тамтешні працівники витримують усю зміну у таких умовах. При цьому будь-яка необережність може коштувати їм не те що здоров’я — життя. Саме безпека праці, збереження життя та здоров’я працівників є пріоритетом компанії ДТЕК, до якої тепер належить і “ДТЕК Західенерго”.

Знаючи про дрібні травми, легше запобігти серйозним

“Ми усвідомлюємо свою відповідальність перед суспільством за збереження життя і здоров`я людей, що працюють в нашій Компанії. ДТЕК розглядає охорону праці як невід`ємну частину успішного ведення нашого бізнесу. Збереження життя і здоров`я працівників є для нас пріоритетом  і обов`язковою умовою для досягнення наших стратегічних цілей у виробничій діяльності, – каже директор з генерації  електроенергії  компанії ДТЕК Роман Сердюков. – Охороні праці в компанії приділяється велика увага. Нікому не потрібні ні успіхи, ні вироблені кіловати, ні прибутки, ціною життя чи здоров’я наших працівників. Ми прагнемо унеможливлення  смертельних випадків, зниження рівня виробничого травматизму і професійної захворюваності».

За словами Романа Сердюкова, компанія ДТЕК постійно працює над вдосконаленням робочих місць для підвищення безпеки праці і поліпшення виробничого процесу. На його думку організація праці та устаткування на виробництві має відповідати вимогам законодавчих і нормативно-правових актів по охороні праці. «Я також переконаний, що кожен працівник зі свого боку повинен володіти необхідними знаннями, усвідомлювати всі ризики і неухильно дотримуватись вимог безпеки. А ми зі свого боку не лише організовуємо навчання і підвищуємо кваліфікацію працівників в області охорони праці і промислової безпеки, а й мотивуємо їх до дотримання цих усіх правил», – каже він.

Будь-який випадок виробничого травматизму, навіть легкий, який обходиться лише наданням першої медичної допомоги, на підприємствах ДТЕК розслідують. Якщо на багатьох підприємствах намагаються приховувати випадки травматизму і часто навіть якщо працівник  отримав травму на роботі, його  “просять” аби у травмпункті він сказав, що “йшов, послизнувся, впав”. У ДТЕК навпаки борються з фактами приховування виробничого травматизму. Адже знаючи про усі дрібні травми, легше запобігти серйозним. Міжнародна організація праці навіть розробила спеціальну “піраміду травматизму”. Відповідно до їхніх досліджень, в середньому на підприємстві на кожні три тисячі випадків дрібного травматизму, які обходяться наданням першої медичної допомоги, припадає 300 легких травм, 30 важких та один смертельний випадок. 

Засоби індивідуального захисту мають бути не лише на папері

У ДТЕК створено Комітет з промислової безпеки. Торік продовжили реалізацію проекту «Корпоративний стандарт засобів індивідуального захисту (ЗІЗ)». Його мета – забезпечити весь виробничий персонал компанії сучасними, надійними і якісними засобами індивідуального захисту. Цього року нові індивідуальні засоби захисту отримали усі працівники Бурштинської ТЕС, що входить до “ДТЕК Західенерго”. Зокрема,  для підвищення рівня безпеки при виконанні робіт з підвищеною небезпекою, аби уникнути травмування очей сторонніми предметами, видали наказ про забезпечення усіх працівників електростанції  додатковими засобами захисту очей. Всім працівникам “ДТЕК Бурштинська ТЕС”, підрядних організацій та відвідувачам, які перебувають на території підприємства наказано користуватися захисними окулярами, з відповідним ступенем захисних властивостей. Поступово бурштинці, як і їх колеги з Добротвору, переходять на новий спецодяг — з логотипами ДТЕК, виготовлений відповідно до стандартів. Адже відповідно до закону “Про працю”, працівники електроенергетичної галузі, повинні забезпечуватись спеціальним одягом та спеціальним взуттям. Норми забезпечення засобами індивідуального захисту відповідно до стандартів ДТЕК переглянули і на Добротвірській ТЕС. Частину з них та новий спецодяг уже закупили. Усі працівники тут нарешті забезпечені захисними окулярами та “берушами”. Здавалося б, у це — дрібниці, але інколи саме на таких деталях і базується безпека праці.

“У повітрі є підвищений вміст діоксиду кремнію, простіше кажучи, вугільний пил. Є і інші летючі частинки, адже є склади золи і вугілля. Проводяться ремонтні роботи з газозварювальними апаратами. На інших станціях уже були випадки травмування очей. Тому на усіх підприємствах ДТЕК працівників забезпечують захисними окулярами. Є перелік дільниць, на яких обов`язково одягати окуляри, – каже інженер відділу охорони праці “ДТЕК Бурштинська ТЕС” Василь Сенишин. – Рівень шуму у деяких приміщення перевищує норми у декілька разів, на підприємстві навіть складені шумові карти. Тому беруші у нас теж обов`язкові. Зараз чекаємо на новий спецодяг, виготовлений за стандартами ДТЕК. Ми і раніше забезпечували працівників спецодягом і спецвзуттям, але у ДТЕК вищі вимоги до матеріалів. Такий спецодяг дорожчий, але якісніший. Він добре носиться, переться. Нам також пообіцяли закупити спеціальний одяг з захистом від термічного впливу електричної дуги. Це дороге задоволення, але дуже потрібне. Звичайно, що наші працівники дуже позитивно сприймають такі зміни, адже йдеться про їхнє здоров`я та безпеку. І раніше на електростанції строго ставились до безпеки праці, але тепер увага збільшилась суттєво і це правильно”.

Рівняємось на західні стандарти

У Добротворі  від початку цього року уже встигли провести позачергові протипожежні тренування та закупити  первинні засоби пожежогасіння на суму 38 тисяча гривень. Але це лише перший етап. Наразі готується тендерна документація на закупівлю протипожежних засобів на суму більш як 100 тисяч гривень. На промисловій безпеці у ДТЕК не економлять. За статистикою, кожна гривня, вкладена у безпеку праці, у перспективі дає економію у 5-6 гривень.

На підприємствах “ДТЕК Західенерго” зараз впроваджують міжнародний стандарт безпеки OHSAS -18001. Відповідно до цього стандарту уже ввели положення про порядок проведення внутрішніх розслідувань та аналіз інцидентів. Мета цього положення – визначення єдиного порядку інформування та реєстрації, розслідування та аналізу інцидентів на Бурштинській ТЕС ПАТ «ДТЕК Західенерго».  Наприкінці травня провели навчання і перевірку знань керівниками (заступниками) та членами робочих груп структурних підрозділів. До 30 червня 2012р. планують  впровадити ще п’ять положень, а саме: ідентифікація небезпеки і оцінка ризиків; управління документацією і записами, ідентифікація і доступ до законодавчих і інших вимог; готовність до аварійної ситуації та зворотне реагування; управління засобами візуалізації; комітет по безпеці праці і охороні навколишнього середовища.

Правила безпеки праці мало знати — їх треба дотримуватись

Звичайно, нерідко буває, що працівник у кишені має і “беруші”, окуляри, але не користується ними. Мовляв, без них зручніше. І працювати в рукавицях чи респіраторах не усі хочуть. Далеко не завжди усі усвідомлюють, що, нехтуючи засобами індивідуально захисту, вони нехтують своїм здоров’ям. Тому у ДТЕК спрямовують максимум зусиль не лише на придбання сучасного безпечнішого обладнання та засобів захисту, а й на підвищення культури безпеки праці серед своїх працівників.

У компанії діє навіть спеціальний проект “Мотивація персоналу в галузі безпеки праці”. Крім того, у ДТЕК є спеціальна програма “Автоекзаменатор” – комп’ютерна програма, яка дозволяє проводити навчання, самопідготовку та і перевірку знань з охорони праці. У корпоративному центрі ДТЕК створений контрольно-аналітичний підрозділ у галузі промислової безпеки, що має широкий спектр повноважень, у тому числі і проведення аудитів виконання правил промислової безпеки на підприємствах. Адже правила техніки безпеки треба не просто знати, їх треба дотримуватись. Адже часто саме нехтування елементарними нормами безпеки призводять до нещасних випадків. Тому що жодні заходи не будуть дієвими, якщо людина нехтуватиме особистою безпекою. Будь-яке завдання, яке не можливо виконати безпечно — не повинно виконуватись. “Співробітник не лише має право, а й зобов’язаний відмовитись від дорученої роботи, якщо її виконання пов’язане з порушенням правил техніки безпеки, повідомивши про це керівника”, – запевняє виконавчий директор ДТЕК Юрій Риженков.

Постраждав один — відповідальна уся команда

Найчастіше від порушення техніки безпеки страждають самі ж порушники. Але нерідко своєї безвідповідальністю одна людина наражає на небезпеку колег. Утім, у ДТЕК переконані, що при будь-якому непередбаченому випадку, винна не одна особа. Випадки, коли “сам винен” – рідкість. Кожна травма, навіть незначна пов’язана з цілим комплексом помилок. Працівник неправильно виконує свою роботу? Можливо, його не навчили працювати правильно. У компанії вважають, що за порушення техніки безпеки має бути колективна відповідальність, адже люди працюють у колективі. І завжди є хтось, хто міг зупинити, попередити дії колеги, який порушив правила техніки безпеки, отже він також винен. Така позиція, по-перше, змусить людей уважніше ставитись один до одного. Адже часто працівник навіть коли бачить,що його колега порушує правила техніки безпеки, але воліє не втручатись. Мовляв, це у компетенції начальства стежити, хто як працює. По-друге, це змушує працівників бути відповідальнішими, адже порушуючи правила безпеки, вони підставляють колег. 

Аби промислова безпека на усіх підприємствах, що входять до складу ДТЕК, була на найвищому рівні, на них вводять спеціальні програми, орієнтовані на керівників різних рівнів — що вища посада,  то вища відповідальність. Адже лише безпечна праця може бути ефективною. Адже травма одного працівника може вибити з колії усю команду, зупинити усе виробництво. Зрештою, компанія зацікавлена у тому, що її працівники йшли на роботу та вертались додому здоровими та неушкодженими, бо лише коли усі ланки виробничого ланцюга на своєму місці, можна очікувати найкращих результатів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *