Як врятувати життя потопаючому: кілька порад від медиків

Прес-служба Львівської міської ради

|

З настанням літа львів’яни більше часу проводять на природі, біля озер та ставків. Щоб відпочинок був вдалим, потрібно пам’ятати правила надання першої медичної допомоги при нещасних випадках на водоймах, щоб, у разі потреби, врятувати людське життя. Про це наголосив під час прес-конференції лікар Львівської станції швидкої медичної допомоги Степан Головід.

«Щоб відпочинок був вдалим, потрібно пам’ятати правила надання першої медичної допомоги при нещасних випадках на водоймах, щоб, у разі потреби, врятувати людське життя», – зауважив він.

Отож, кілька правил надання першої медичної допомоги потопаючому:

Якщо на ваших очах тоне людина, негайно викликайте швидку і робіть все можливе, щоб врятувати людське життя. У першу чергу людину потрібно витягнути з води на берег. З цього приводу однозначно потрібно звертатися до рятувальників, якщо вони є. Якщо рятувальників нема, то в першу чергу потрібно реально оцінювати свої можливості, безпеку тої акваторії, яка наявна: чи там нема виру, течії, об’єктів, які становлять загрозу для життя людини. Тобто безпека того, хто рятує, інколи несе більшу цінність, ніж безпека людини, яка потонула, тому що з одної біди може статись дві і більше, і бути, так би мовити, масовий випадок.

Якщо людину витягнули на берег, треба звільнити дихальні шляхи. Для цього тіло дорослого через живіт перекидається через коліно і поступальними рухами вверх-вниз робляться поштовхи для того, щоб вийшли залишки води, якщо він її наковтався. Якщо це грудна дитина, то потрібно повернути її обличчям донизу на руку, палець в рот та легенько побити по сідничках. Якщо це старша дитина, то її можна навіть перевернути догори ногами і так само, б’ючи по сідничках, досягнути того, щоб вийшла вода з верхніх дихальних шляхів.

Після цього хворий перевертається на спину і з допомогою пальця, який обмотаний хустинкою або рушником, проводиться так звана санація ротової порожнини, тобто очистка ротової порожнини від водоростей, піску, будь-яких інших речовин, які могли потрапити в організм людини. Коли верхні дихальні шляхи очищені, до приїзду швидкої медичної допомоги робиться серцево-дихальна реанімація, тобто дихання рот в рот і натискання на грудну клітку. Воно робиться в пропорції два вдихи на 30 стискань грудної клітки. Стискання проводяться двома прямими руками, покладеними приблизно на середину грудної клітки, не згинаючи рук, рухи спиною, проводяться 30 закритих масажів серця, 30 рухів і на них робиться два вдихи. Таким чином, проводиться реанімація до приїзду швидкої допомоги, яка приїжджає максимум через 15 хв.

Якщо утоплення сталось на очах, навіть, якщо точний час перебування людини під водою невідомий, треба намагатися провести усі ці заходи: очистка дихальних шляхів, дихання рот в рот і закритий масах серця. Таким чином, дуже велика ймовірність, що людина буде врятована.

Фото: МНС України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *